O delegație din partea Partidului Stîngii Europene (PSE) este prezentă în Bolivia ca parte a echipei de observatori internaționali la alegerile prezidențiale de astăzi, 18 octombrie 2020.

Maite Mola, prim vicepreședinte al PSE, care conduce delegația a declarat : ”Pentru a avea un proces electoral pașnic, credibil și transparent este necesar să fie garantată respectarea democrației participative de la bază deoarece este singura care garantează poporului dreptul de a-și alege viitorul. Prezența noastră și a celorlalți observatori la aceste alegeri are ca scop exact acest lucru ”

Asigurarea faptului că se va respecta rezultatul acestor alegeri și voința poporului Boliviei ”va fi decisivă nu numai pentru viitorul poporului bolivian, ci și pentru toată America Latină”.

Deși partidul fostului președinte bolivian Evo Morales (MAS-IPSP), a denunțat în fața comunității internaționale o serie de nereguli, inclusiv opțiunea de a introduce o stare de urgență timp de șase zile garantată de armată și de poliție în timpul campaniei electorale, au existat multe episoade de violență împotriva mișcărilor populare și indigene, mișcări începute în același timp cu protestele care au avut loc după alegerile din 2019. Ele au continuat pe timpul guvernării  de facto a lui Jeanine Añez, care este temporar la putere din noiembrie 2019 și care s-a și retras din cursa prezidențialelor.

“Suntem foarte preocupați de situația din Bolivia, unde violența împotriva mișcărilor populare și indigene precum și împotriva reprezentanților partidului Mișcarea Pentru Socialism (MAS-ISPS) , inclusiv împotriva fostului președinte Evo Morales, a fost o constantă iar acest lucru nu este acceptabil pentru noi”  – a mai afirmat Maite Mola .

 

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 5058 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *