Articole recente

Am primit aseară un telefon de la un foarte bun prieten politic, giurgiuveanul Andrei Gheorghe, care m-a întrebat, vădit supărat: Nu noi reprezentăm STÂNGA EUROPEANĂ?

Era, în mod evident, o întrebare retorică. El are foarte multe informații despre Partidul Stânga European deoarece partidul nostru, Partidul Socialist Român, este membru fondator al Partidului Stânga Europeană (PSE) și desfășoară o activitate constantă alături de celelate partide componente.

Nu m-a mirat reacția colegului, știu că nu poate suporta incorectitudinea și are întotdeauna intervenții rapide și corecte. Urmărisem și eu desfășurarea Congresului Partidului Socialiștilor Europeni (PES) și auzisem comentariile laudative la adresa Stângii Europene, pe care ar reprezenta-o acest partid. Nu mai am timp să reacționez la toate falsurile și minciunile politice pe care le prezintă zilnic, cu ifose de adevăr, mass media internă și internațională. Poate aș fi tentată și, în acest caz, să cred că este vorba de neștiință sau confuzie însă, cunoscând foarte bine realitatea, am convingerea că este o nouă încercare a social-democrației europene, în egală măsură și a partidelor naționale de aceeași sorginte,  de a captiva electoratul de stânga. Nimic nou sub soare, la nivel național ne confruntăm cu aceeași situație și, am să exemplific doar cu mediul politic românesc: Partidul Social Democrat, cu denumirile sale anterioare, a distrus, în timp, majoritatea partidelor aflate la stânga sa pe eșichierul politic, prin cadrul legislativ specific partidelor și campaniilor electorale prohibitiv, prin șantajarea sau mituirea unor președinți.  Ba chiar și prin furt! Vă mai amintiți, în anul 2006, și-au schimbat culorile partidului din albastru și alb, în roșu și alb. Ce reprezintă steagul de culoare roșie? Nu cumva cel mai vechi simbol al comunismului? L-au furat de la adevăratele continuatoare ale tradiției partidelor comuniste, socialiste și muncitorești, tocmai pentru a păcăli electoratul, mai puțin cunoscător, asupra adevăratelor lor intenții.

Pentru a încerca o clarificare cu privire la marile partide și alianțe de partide europene, amintesc  că  Parlamentul European este format din nouă grupuri de eurodeputați: Grupul Partidului Popular European (218), Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților al  Partidului Socialiștilor Europeni și partidelor social-democrate aliate (190), Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (73), Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, ALDE (70), Grupul Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică (52), Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană (50), Grupul euro-sceptic Europa Libertății și Democrației Directe (45), Grupul Europa Națiunilor și Libertăților (36), Grupul Deputaților neafiliați (17).

În continuare, mă voi referi la partidele în discuție: Partidul Socialiștilor Europeni și Partidul Stânga Europeană.

 

Partidul Socialiștilor Europeni, (Party of European Socialists, în engleză), acronim PES, a fost fondat în anul 1992, are ca ideologie politică social-democrația și se poziționează la centru-stânga. În prezent este condus de Serghei Stanișev (fost lider al Partidului Socialist Bulgar), are în componență 33 de partide social-democrate, socialiste și laburiste, din Uniunea Europeană și Norvegia. PES  formează, ca mărime,  al doilea doilea grup europarlamentar, deputații săi reprezintă: Partidele Socialiste din Franța, Portugalia; Partidele social-democrate din  Austria,  Danemarca, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, România, Slovacia, Ungaria; Partidul Muncii din Olanda; Partidul Socialist Muncitoresc din Spania etc.

Dacă privim spre Uniunea Europeană constatăm că situația acesteia se deteriorează de mai mulți ani iar contrareacția principalilor actori devine din ce în ce mai agresivă, de la nesupunere, cazul Italiei, până la renunțarea la calitatea de membru, cazul Marii Britanii. Exacerbarea politicii neoliberale și a puterii capitalului care domină instituțiile europene și majoritatea guvernelor naționale în ultimii ani au adâncit dezechilibrele macroeconomice, au accentuat politicile de austeritate, au sacrificat drepturile oamenilor muncii, drepturile și libertățile cetățenilor, au diminuat suveranitatea popoarelor, cooperarea și solidaritatea reală, au reintrodus inegalitatea între sexe, au amplificat criza refugiaților etc. Și toate acestea au determinat deja, în multe state, absenteismul electoral și modificarea spectrului politic prin pierderea încrederii electoratului în partidele tradiționale concomitent cu  ascensiunea extremei drepte și/sau apariția unor partide și formațiuni fantomă, majoritatea create de neo-liberali, în încercarea lor de a păcăli și pe mai departe electoratul. Cel mai grav derapaj politic este cel al social-democrației, care se află într-o profundă degringoladă, care neputând face față gravelor contradicții sociale create de criza financiară mondială și de criza datoriilor în interiorul Uniunii Europene, reacționează ca un veritabil actor al dreptei.

Gravitatea realității politice, economice și sociale din țările europene este demonstrată nu numai de cifre și comparații, ci de amploarea protestelor și complexitatea revendicărilor reprezentanților celor opresați din mari state „democratice”, simboluri ale imperialismului finanțist, dacă ar fi să ne referim numai la ultimele intrate în arenă – Franța și Germania.

Tocmai în ultimii ani, cea mai vocală figură a Partidului Socialiștilor Europeni este olandezul Frans Timmermans, Prim-Vicepreședinte al Comisiei Europene și Comisar european pentru o mai bună legiferare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale. Așa cum apare în mass media, un bun prieten al trădătoarei intereselor României, Monica Macovei, un dușman al oamenilor muncii europeni și, implicit, al românilor. La acest ultim congres al Partidului Socialiștilor Europeni, acest dușman al românilor a fost desemnat candidat al PES la conducerea Comisiei Europene. Pentru susținerea sa de către întregul electorat de stânga european și-au permis să vorbească și în numele Stângii Europene. Sperăm că minciuna va avea picioare scurte și acest individ să nu mai ajungă nici măcar europarlamentar, date fiind scorurile extrem de mici ale partidului său, în țara de origine.

Partidul Stânga Europeană (PSE)  fondat în data de 8 mai 2004 la Roma, este format din 26 de partide membre, 6 partide observatoare și 5 partide partenere. Acestea sunt partide comuniste, socialiste și alte partide reprezentând adevărata stângă, în țările lor, printre care: SYRIZA (grecia), Partidul Comunist Francez, DIE LINKE (Stânga – Germania), Partidul Comunist al Spaniei, Partidul Comunist din Austria, Stânga Bulgară, Alianța Roșu-Verde (Danemarca), Partidul Comunist din Finlanda, Partidul Muncitorilor din Ungaria 2006, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, Blocul STÂNGA (Portugalia), STÂNGA (Slovenia), STÂNGA UNITĂ (Regatul Unit) etc. Reamintesc că Partidul Socialist Român este membru fondator al acestui partid european. Partidul Stânga Europeană este condus de Gregor Gysi, Partidul german DIE LINKE (STÂNGA).

Grupul europarlamentar al PSE este Grupul Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, format din 52 de deputați, condus de reprezentata DIE LINKE, Gabriele Zimmer. Grupul este extrem de activ, acționează pentru promovarea liniilor programatice ale Stângii Europene, participă la toate acțiunile importante ale partidului, intervine și chiar se deplasează în diverse state europene pentru a sprijini acțiunile stângii. De exemplu, noi ne-am bucurat de ajutorul Gabrielei Zimmer, prin intervenția directă la Parlamentul României pentru sistarea aprobării Legii de interzicere a însemnelor(simbolurilor) comuniste; a participat la protestele din Moldova împotriva exploatării gazelor de șist; a fost în primul rând al protestelor împotriva semnării Acordului de Liber Schimb între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii. În prezent, toate eforturile sunt orientate pentru aprobarea în Parlamentul European a unor valori unice, obligatorii în toate statele Uniunii Europene, pentru salariul minim și pensia minimă.

 

În cadrul Biroului Executiv din luna ianuarie 2019, Partidul Stânga Europeană a doptat Platforma comună pentru alegerile europene din 2019 care se intitulează:

PENTRU IEȘIREA PROGRESIVĂ DIN CRIZĂ

VOTAȚI STÂNGA LA ALEGERILE EUROPENE!

PARTIDUL STÂNGA EUROPEANĂ se prezintă cu candidați proprii pentru preşedinţia Comisiei Europene, nu pentru că ar fi de acord cu activitatea acesteia, ci tocmai cu intenţia de a putea prezenta, pe parcursul campaniei electorale, modul în care cere PSE reformarea acesteia.

Candidații PSE sunt:

  • Violeta Tomić, Vice-coordonator al Partidului LEVICA (Stânga) din Slovenia, Membru al Parlamentului Sloveniei și Membru al Adunării Parlamentare a Consililului Europei;
  • Nico Cué, fost Secretar General al Uniunii Metalurgiștilor din Belgia, o voce cunoscută, în Europa, în lupta pentru drepturile muncitorilor și a sindicatelor.

Citez din prezentarea oficială a candidaților:

„Partidul Stânga Europeană prezintă doi candidați din popor pentru popor. Cu acești doi candidați dorim să facem o ofertă clară europenilor, pentru că suntem pe partea celor care nu acceptă contradicția tot mai mare dintre bogăție și sărăcie.

PENTRU O EUROPĂ A POPORULUI, NU A CAPITALULUI!”

            Sub această lozincă, vom lansa Platforma programatică a Partidului Socialist Român, intitulată, „EUROPA CORECTATĂ, ROMÂNIA RESPECTATĂ”,  în campania alegerilor europarlamentare din acest an.

Vă chemăm pe toți cei ce faceți parte din stânga autentică românească să veniți alături de noi și susțineți reprezentanții români în adevărata STÂNGĂ EUROPEANĂ!

Stanciu Lucia,

Reprezentatnt al Partidului Socialist Român

în

Biroul Executiv al Partidului Stânga Europeană

25.02.2019

 

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 3904 ,

Un răspuns la Social-democrații fură încă odată Stânga Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *