scoala[1]

Ministerul Educației a publicat săptămâna trecută rezultatele testelor de evaluare națională susținute de copiii de clasa a VIII-a în vederea pregătirii examenului de capacitate din vară. Un rezultat cel puțin șocant a venit de la Călărași, unde numai 17,8% dintre elevii testați la matematică au reușit să ia notă de trecere, adică minim 5. La limba română situația a fost mai bună, cu o rată de promovabilitate de 57,8%. În ansamblu, însă, având în vedere media rezultată, elevii din Călărași au fost cei mai slabi din țară.

Situația a determinat reacția promptă a filialei județene a Partidului Alternativa Socialistă care a trimis mass-mediei din județ un comunicat prin care denunță politizarea învățământului local și face apel la toate cele trei mari partide locale – PSD, PNL și PDL – să pună interesul copiilor dincolo de interesele politice.

Dare care sunt resorturile care au determinat reacția socialiștilor?

O problemă majoră a acestor simulări naționale precum și a examenului real din vară e dată de faptul că media finală cu care elevii vor fi repartizați la licee se compune de fapt din nota de la examen și din mediile anuale. Cum mediile anuale sunt de obicei mai „bunicele” decât mediile pe care le obțin elevii la examen, situația finală a mediilor de repartizare la liceu ascunde o tragedie mult mai profundă: învățământul este lipsit de performanță. Astfel, deși anul trecut din 2.467 de elevi repartizați la liceele călărășene au avut o „medie de admitere” peste 5 nu mai puțin de 2.238 (adică 90,7%) în realitate, la o privire mai atentă, se putea observa că peste 35% nu reușiseră să obțină nota 5 la examenul de capacitate. Aceștia, dar și mulți dintre cei care au reușit la limită să ia notă de trecere, vor fi cu siguranță victime sigure ale examenului de bacalaureat din anul 2017 – presupunând prin absurd că vor termina cu toții liceul! Pentru că trebuie adăugat și că județul Călărași e al doilea pe țară la rata de abandon școlar și că în ultimii ani mai puțin de jumătate dintre absolvenții de liceu au reușit să ia bacalaureatul.

Gravitatea situației e sporită de faptul că județul Călărași este un județ în care agricultura are un rol economic predominant și în care statisticile spun că există numai în jur de 40.000 de plătitori de CAS. Acest lucru indică un deficit cronic de locuri de muncă, deficit care nu are cum să fie acoperit în anii ce urmează de o forță de muncă slab pregătită. Și întrucât un necaz nu vine niciodată singur ultimul recensământ al populației a scos în evidență faptul că județul Călărași este și unul dintre cele mai afectate de șocul demografic prin care trece de peste 20 de ani România, cu o scădere a populației de cca. 18% în ultimii 12 ani.

În aceste condiții, ceea ce fac autoritățile școlare pentru redresarea situației și creșterea calității actului educațional reprezintă un mister pentru toată lumea. Ceea ce se știe clar este că în conducerea ISJ Călărași sunt o mulțime de activiști notorii ai PNL și PSD, fiind de notorietate că însăși inspectorul școlar general, d-na Șestacovschi Silviana, este un cadru de nădejde al liberalilor, proaspăt aleasă președinta OFL Călărași (Organizația Femeilor Liberale Călărași), fiind secondată de o doamnă cu veleități similare de la PSD local. Această conducere a fost instalată după ce USL a preluat puterea în 2012. Rămâne de văzut dacă în viitorul apropiat politicienii locali vor înțelege că dincolo de orgoliile de partid ar trebui să fie interesele copiilor sau dacă nu cumva, ținând cont și de proaspătul deces al mult-lăudatei coaliții, nu vom asista la noi aranjamente de culise pentru ocuparea funcțiilor publice în acord cu noua realitate politică de la București.

Articol scris de Adrian Sandu

Vizualizari: 1076 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *