• vin. sept. 13th, 2024

SOCIALISTUL.RO

Schimbarea e tot mai aproape!

Proprietate intelectuală, Big Pharma și războiul vaccinurilor.

ByGheorghiță Zbăganu

mai 20, 2021

Președintele american, Joe Biden a declarat la începutul lunii Mai că este în favoarea renunțării la protecția proprietății intelectuale pentru vaccinurile împotriva coronavirusului.  Adică cere renunțarea la patentele pentru producerea de vaccinuri. Gestul trebuie lăudat.

Apelul la desființarea patentării vaccinurilor anti Covid a venit prima oară în octombrie, de la Africa de Sud și India. Biden și l-a însușit, ceea ce este foarte bine, dar de la idee la punerea ei în practică este un drum lung.Ce este un patent? Un patent este un titlu care îi dă dreptul posesorului de a exclude pe alții de la producerea sau vînzarea unei invenții pentru o perioadă de timp.        În industria medicală, patentul înseamnă interzicerea producerii unui medicament de către altă firmă decît cea care a patentat-o. De exemplu dacă o firmă vrea să producă un vaccin Pfizer, compania o poate da în judecată.

Este o inițiativă de bun simț, dar nu o văd rezolvată prea repede. Deja presiunile lobbiștilor Big Pharma asupra lui Biden sunt imense. Și nici UE nu pare încîntată de idee. Atentează la profiturile marilor companii farmaceutice [1]

Deja Biden a început să dea înapoi: Katherine Tai, o purtătoare de cuvînt de la Casa Albă drege busuiocul ” Administrația prezidențială crede puternic în protejarea propietății intelectuale, dar pentru depășirea pandemiei sprijină desființarea patentelor pentru vaccinurile împotriva Covd 19” [1]

Chiar și așa, declarația a declanșat furia companiilor farmaceutice. Stephen Uhl, președintele Pharmaceutical Research and Manufacturers of America, a declarat că este iresponsabilă , fiind “un pas fără precedent care va submina răspunsul global la pandemie”,  și, ceea ce e mai grav , ”va da pe nimic inovațiile americane unor țări care luptă să ne submineze conducerea în descoperirile biomedicale”.[1]

SUA are o lungă istorie de comportament anti-uman în probleme medicale. De exemplu, în 2001, cînd Brazilia a vrut să își facă un vaccin împotriva SIDA, SUA a dat-o în judecată la OMC (Organizația Mondială a comerțului) pentru că încalcă legea brevetelor. La fel a făcut și cu Africa de Sud și Thailanda, ca să își protejeze industria farmaceutică. Cel mai mare lobbist la Washington este Big Pharma.[3]

Dimpotrivă simpla renunțare la patente nu este suficientă, spunem noi. Ar trebui însoțită și de transfer tehnologic, adică deținătorii patentelor să arate public procesul de producere, materia primă și tehnologia.

Națiunile bogate deja au mai multe doze decît necesarul. Canada are de zece ori mai multe doze decît populația sa, iar  Anglia poate să își vaccineze orice cetățean de 8 ori [3].

În total statele bogate au un excedent de două miliarde de doze.

Din totalul numărului de doze produse, sub 5% au ajuns în țări sărace, unde epidemia este scăpată de sub control. Există un program ONU pentru vaccinarea persoanelor cu risc mare, numit Covax dar 99% din doze au fost acaparate de 36 de state – din 219.  La lansarea programului se prevedeau două miliarde de doze pentru statele sărace pînă la finele lui 2021. Nu s-au obținut din ele nici 2%.

Să fie clar, donațiile nu sunt o soluție. Ceea ce trebuie este încurajarea statelor să își producă propriile vaccinuri.

Unele din ele nu numai că nu sunt încurajate, ci sunt chiar sabotate, cum este Cuba. Deși sub sancțiuni sadice din partea SUA, ea reușit să producă chiar două vaccinuri. Este ceva eroic (https://www.nature.com/articles/d41586-021-01126-4)– poate ar merita să traduc articolul.

Statele sărace din Africa și Asia nu își pot permite să cumpere vaccinurile scumpe de la Pfizer sau Moderna și rămîn la mila celor bogați. Tehnologiile de fabricare ale lor sunt ținute secrete – de exemplu Pfizer, care deja a obținut un profit de peste cinci miliarde (!) de dolari –  se plîngea că a fost atacată de hackeri din Coreea de Nord care voiau să le afle tehnologia   [2].  Dacă este adevărat, hackerii respectivi merită toată stima : din ce în ce mai mulți își dau seama că în privința problemelor de viață sau moarte păstrarea secretului este imorală, la fel ca și protejarea proprietății intelectuale.

În industria farmaceutică toate informațiile ar trebui să fie open acces.

Dar nu numai în industria farmaceutică. Democratizarea accesului la informație este în avantajul întregii omeniri. Din nefericire traiectoria din ultimii 30 de ani a fost exact invers: sub presiunea profitului, chiar revistele științifice , odată de prestigiu, cer bani – și nu puțini – pentru a putea fi consultate. Știu situația din domeniul în care sunt familiar, în matematică.

 

[1]  https://corporateeurope.org/en/2021/04/big-pharma-lobbys-self-serving-claims-block-global-access-vaccines

[2] https://www.bbc.com/news/technology-56084575

[3] https://www.bmj.com/content/373/bmj.n1249

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.