Președintele cubanez, Raúl Castro Ruz, a afirmat, în declarațiile de presă făcute după convorbirile oficiale susținute cu mandatarul nordamerican Barack Obama, că eliminarea blocadei va fi esențială pentru normalizarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări.

Președintele cubanez a afirmat, în declarațiile de presă făcute după convorbirile oficiale susținute cu mandatarul nordamerican Barack Obama, că eliminarea blocadei va fi esențială pentru normalizarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări, precum și retrocedarea teritoriului ocupat ilegal de baza navală de la Guantanamo.

Generalul de Armată a spus că îi face plăcere să-l primească pe Obama în prima vizită a unui președnte al Statelor Unite după 88 de ani și că este posibil să constate rezultatele concrete din aceste 15 luni scurse de la anunțarea deciziei de a restabili relațiile diplomatice.

Printre acestea a menționat reluarea corespondeței poștale directe și semnarea unui acord pentru restabilirea curselor aeriene regulate, amplificarea cooperării în domenii de interes reciproc și semnarea a două memorandumuri de înțelegere pe proiecte de mediu și zone marine.

Președintele Cubei, Raul Castro. Foto: Juvenal Balan

Președintele Cubei, Raul Castro. Foto: Juvenal Balan

Negocierea, în prezent, a altui pachet de instrumente bilaterale de cooperare în domenii cum este combaterea traficului de droguri, siguranța comerțului și a călătoriilor, precum și în materie de sănătate, figurează printre exemplele expuse. În acest ultim caz, a menționat că se adâncește colaborarea în prevenierea și tratamentul bolilor precum zika și cancerul, o cooperare profitabilă nu numai pentru Cuba și Statele Unite, ci și pentru toată emisfera.

Pe baza deciziilor adoptate de președintele Obama de modificare a aplicării unor aspecte ale blocadei, întreprinderile cubaneze și contra-partea americană lucrează la identificarea unor posibile operații comerciale care s-ar putea concretiza în cadrul încă restrictiv al reglementărilor în vigoare, a explicat el, adăugând că unele s-au materializat în domeniul telecomunicațiilor și că se progresează în negocierea pentru cumpărarea de echipamente medicale și pentru protecția mediului.

Totuși, „s-ar putea face mult mai mult dacă s-ar ridica blocada”, a recunoscut el, și deși a scos în evidență poziția lui Obama și a guvernului său opusă acestei politici, apelurile pe care le-a făcut Congresului și ultimele măsuri pozitive adoptate, a spus el, nu sunt încă suficiente.

Am făcut un schimb de opinii cu președintele Obama asupra altor măsuri care ar putea fi luate pentru a elimina restricțiile încă în vigoare și a aduce o importantă contribuție la eliminarea blocadei. Ridicarea blocadei este esențială pentru că ea continuă să fie în vigoare și are efecte intimidante cu extindere extrateritoarială.

A mai adăugat că și alte politici ar trebui suprimate pentru a crește relațiile dintre cele două țări, dar să nu se pretindă ca poporul cubanez să renunțe la destinul său de libertate și suveranitate pe care l-a ales și pentru care a făcut sacrificii enorme.

„Profit de această ocazie pentru a menționa și situația de destabilizare care se încearcă în Venezuela, lucru care este contraproductiv în momentele pe care le trăiește continentul nostru”, și a subliniat că în dialogul cu președintele Statelor Unite ale Americii s-a discutat și mersul procesului de pace din Columbia și eforturile care trebuie să fie făcute pentru a se pune capăt acestui conflict.

„Există profunde diferențe între țările noastre care nu vor dispare, pentru că avem concepții diferite în multe teme ca democrația, exercitarea drepturilor omului, justiția socială, relațiile internaționale, pacea și stabilitatea mondială”, a spus el. Apărăm drepturile omului. Considerăm că drepturile civile, politice, economice, sociale și culturale sunt indisolubile, interdependente și universale. Nu concepem ca un guvern să nu apere și să nu garanteze dreptul la sănătate, la educație, la protecție socială, la alimentație și dezvoltare, la salariu egal pentru muncă egală și drepturile copilului. Ne opunem manipulării politice și a standardului dublu în materie de drepturi ale omului. Cuba are multe de spus și arătat în acest domeniu, a adăugat el.

Pe de altă parte, a reiterat că guvernul revoluționar are voința de a avansa în procesul de normalizare a relațiilor, convins fiind că ambele țări pot coexista și coopera mai presus de diferențele pe care le au și pot contribui la pacea, securitatea, stabilitatea, dezvoltarea și echitatea pe continentul nostru și în lume.

„Reafirm astăzi că trebuie să punem în practică arta de a conviețui civilizat, lucru care implică acceptarea și respectarea diferențelor și nu să facem din acestea centrul relațiilor noastre, ci să promovăm legături profitabile pentru ambele țări și popoare și să ne concentrăm pe ceea ce ne apropie și nu pe ceea ce ne separă”, a spus el.

„Avem în față un drum lung, dar important este că am început să facem progrese pentru a construi o relație de tip nou, cum n-a existat niciodată între Cuba și Statele Unite. A distruge un pod este ușor și cere puțin timp. A-l reconstrui trainic este o muncă mult mai îndelungată și grea”, a spus el.

Raúl a mulțumit președintelui Obama pentru vizita sa și a reafirmat voința guvernului Cubei de a continua să avanseze în următoarele luni în procesul început spre binele popoarelor și țărilor noastre.

Preluare după Redaccion Nacional (http://www.granma.cu/)

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 1637 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *