Publicăm în continuare două poziții diametral opuse, care exprimă contradicțiile din jurul conflictului ucrainean. Prima dintre ele este poziția Partidului Comunist din Federația Rusă exprimată de președintele partidului, Ghenadi Ziuganov. Cealaltă este cuvântarea de investitură a noului președinte al Ucrainei, miliardarul Petru Poroșenko.

Poziția PC din Federația Rusă față de evenimentele din Ucraina

Comitetul Central al Partidului Comunist își exprimă indignarea fata de evenimentele recente din Ucraina. Puterea confiscată de junta banderisto-fascistă de la Kiev continuă acțiunea de pedepsire sângeroasă împotriva civililor. Structurile de putere controlate Kiev supun  tirurilor de artilerie cartierele rezidențiale din orașe, spitalele, școlile și casele de copii, indiferent de numărul victimelor din rândul populației civile. Deja numărul oficial al morților a depășit cifra de 200. Aceste acțiuni sunt semne de teroare și purificare etnică.

Comitetul Central al Partidului Comunist consideră că așa-numitul președinte dl. Poroșenko nu are nimic de -a face cu conceptul de „alegeri libere și corecte”. Mai mult decât atît, aducerea lui la putere a dus la o proliferare a acțiunilor punitive care se transformă într-un adevărat masacru. Imaginile capturate de către martori oculari asupra raidului aerian de la Lugansk sunt cu adevărat monstruoase. Acest act de teroare este similar cu bombardarea barbară a Guernicăi spaniole, a orașului Coventry sau a Stalingradului. Aceasta este adevărata față a fascismului.

Crimele de război sunt imprescriptibile. Asta ar trebui să știe  Turcinov, Yatsenyuk, Avakov și Poroșenko. Nu vor scăpa de pedeapsă, nici ei și nici cei care le execută ordinele .

CPRF Comitetului Central atrage în special atenția asupra faptului că incidentele cele mai sângeroase coincid cu vizita în Ucraina a unor importanți politicieni americani. În opinia noastră aceasta este o dovadă în plus că juntă execută orbește un plan conceput la Washington și inițiat de politicieni. Planul este puternic criticat pe plan internațional.

Există perspectiva foarte reală de răspândire a conflictului armat și pe teritoriul de frontieră al Federației Ruse.  Situația necesită un răspuns imediat din partea președintelui rus și a guvernului.

Comitetul Central solicită convocarea imediată a Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Ar trebui să se elaboreze imediat o serie de măsuri pentru a opri răspândirea conflictului și normalizarea situației din Ucraina. În aceste condiții Comitetul Central al Partidului Comunist consideră că este necesar:

– să se recunoască imediat oficial Republica Populară Donețk și Lugansk;
– să se furnizeze ajutoare acestor republici pentru a opri distrugerea populației civile;
– să se organizeze un coridor umanitar pentru a furniza locuitorilor din Donețk și Lugansk mijloace de rezistență și posibilitatea evacuării civililor;
– să se ia măsuri pentru a ajuta refugiații din Ucraina;
– să fie sprijiniți voluntarii ruși care și-au exprimat dorința de a ajuta oamenii din Ucraina în lupta împotriva juntei fasciste;
– în cazul în care acțiunile punitive împotriva cetățenilor din Lugansk și Donețk se extind, președintele Federației Ruse să își exercite dreptul constitutional de a folosi forța militară pentru a proteja viața și libertatea populației civile .

Inacțiunea devine criminală!

3 iunie 2014
Ghenadi Ziuganov

Cuvântarea lui Petru Poroșenko la ceremonia de investitură

Dragi compatrioţi de la Lviv la Donețk, de la Cernăuți la Sevastopol!

Noi, ucrainienii „suntem o scînteie vie în familia naţiunilor europene şi suntem membri activi ai operei civilizatoare europene ”. Aşa a zis Ivan Franko. „Să staţi cu picioarele şi inima în Ucraina, dar cu mintea în Europa.”, aşa ne-a poruncit Mykhailo Drahomanov.

Multe generaţii au aşteptat întoarcerea Ucrainei în familia ei naturală, a statelor europene. Dar dictatura care a guvernat ţara în ultimii ani a încercat să ne priveze de acest drept. De aceea poporul s-a răsculat. Revoluţia Victorioasă a Demnităţii Naţionale a schimbat guvernarea. Ţara s-a schimbat. Poporul s-a schimbat. A venit vremea schimbărilor inevitabile.

Ca să le facem avem nevoie de pace, securitate şi unitate. Războiul planificat şi dezlănţuit în Donbasul ucrainian a devenit principalul obstacol în calea modernizării ţării după căderea tiraniei.

Pînă acum, mulţi credeau că am obţinut independenţa fără dificultate. NU este adevărat! Generaţii întregi de patrioţi ucrainieni au luptat pentru ea! Pentru ea au murit eroii din Nebesna Sotnya. [1] Luptătorii şi civilii Ucrainei au murit pentru asta!

Am devenit preşedinte pentru a păstra şi a întări Ucraina. Pentru a asigura pacea şi securitatea. Ştiu că poporul vrea pace. Ca şef al statului am mai multe posibilităţi de a asigura pacea şi integritatea ţării noastre. Nu vreau război. Nu vreau răzbunare. Chiar dacă am văzut sacrificiile poporului meu. Vreau pace şi voi asigura unitatea Ucrainei. Aşa că îmi încep mandatul oferind o ramură de măslin.
În primul rind, apelez la toţi cei care au luat arme în mod ilegal să le predea autorităţilor. Garantez că nu se va face urmărire penală împotriva celor care nu au sînge de ucrainian pe mîini. Sau împotriva celor care nu au finanţat terorismul.

În al doilea rind voi asigura un corridor de securitate mercenarilor ruşi care vor să se întoarcă acasă.

În al treilea rind, voi continua dialogul paşnic. Cu cetăţenii paşnici ai Ucrainei, nu cu rebelii, mercenarii şi alţi criminali. Pot discuta şi cu cei care au opinii diferite privind viitorul Ucrainei. Astăzi aş vrea să mă adresez compatrioţilor din Doneţk şi Lugansk.

Fraţi şi surori, dragi compatrioţi! Mulţi dintre voi deja au simţit pe pielea voastră ce înseamnă terorismul. Pe lîngă omoruri şi jafuri, teroriştii au adus economia regiunilor voastre la dezastru. Dar nu sunteţi singuri! Nu se pune problema să vă părăsim! Alegerile corecte de pe 25 mai au pus capăt mitului privind aşa zisa ilegitimitate a noului guvern revoluționar. Mitul a fost creat de propaganda rusă şi de clanul de trădători al lui Ianukovici, cel care a trădat şi Donbasul şi v-a jefuit pe voi chiar mai mult decît restul ţării. El a guvernat Doneţkul 17 ani. Şi acum el alimentează cu bani terorismul! El este responsabil pentru situaţia dramatică a regiunii, pentru sărăcie, pentru şomaj, pentru refugiaţi, pentru morţi şi pentru lacrimile mamelor.

Ce vă ofer eu? Vă ofer pace. Vă ofer descentralizare. Vă garantez libera folosire a limbii ruse. Vă garantez că nu vor exista cetăţeni de rangul 1 şi de rangul 2. Vă garantez că vă voi respecta specificul regional, eroii voştri, tradiţiile voastre religioase. Vă ofer perspectiva de a crea multe locuri de muncă cu partenerii nostri din UE. Astăzi avem nevoie de un partener legitim de dialog.

Nu vom discuta cu bandiţii. Deja deputaţii voştri locali nu mai reprezintă pe nimeni. Suntem gata să vă oferim alegeri anticipate. Nu intră în discuţie problema integrităţii teritoriale a Ucrainei. Am jurat deja să o protejez. Am comunicat cu peste un milion de oameni în campania mea electorală şi ştiu ce vor. Ucraina este diversă, dar puternică şi unitară! Ştiu că în toate regiunile Ucrainei oamenii gîndesc la fel. Sunt impresionat de patriotismul cetăţenilor de peste tot, de la Odessa la Harcov. Nu a venit încă pacea, dar ştim că greutăţile au unit familia mare a ucrainienilor. Am devenit o naţiune politică încrezătoare în alegerea ei europeană. Niciodată nu a fost poporul nostru aşa de puternic cum este azi.

Dar libertatea trebuie apărată! Pacea la care sperăm cu toţii nu va rezista dacă nu ne întărim structurile de securitate. Trebuie să fim mereu pregătiţi de luptă. Să nu lăsăm să se ude praful de puşcă. Prima noastră grijă va fi armata şi industria naţională de apărare. Aceasta va contribui şi la reindustrializarea economiei ţării.

Cei ce se zgîrcesc la banii pentru armată dau bani în realitate armatelor străine. Armata noastră trebuie să fie o elită a societăţii ucrainiene! Cuvîntul „general” trebuie să fie asociat cu Acela de „erou”. Să facem totul ca să asigurăm pacea durabilă şi securitatea patriei noastre! Cele mai sigure garanţii ai păcii sunt forţele noastre armate, flota, aviaţia, Garda Naţională şi forţele noastre speciale! Nimeni nu ne va apăra dacă nu ne apărăm singuri!

Îmi voi folosi experienţa diplomatică pentru a semna protocolul care va înlocui memorandumul de la Budapesta. [2] Ne trebuie un tratat mai precis, în aşa fel încît orice agresor să simtă pe pielea lui că acela care trage sabia, de sabie va pieri! Noi, ucrainienii, nu ne vom putea bucura niciodată de pace pînă cînd nu ne reglăm relaţiile cu Rusia. Şi realitatea este că Rusia a ocupat Crimeea, care este pămînt ucrainian! Ieri, la întîlnirea cu Putin, eu i-am spus aceasta lui Putin: Crimeea este pămînt ucrainian! Punct! Aici nu este loc de compromisuri.

În problema Crimeei, a alegerii europene şi a structurii statale nu avem ce discuta. Orice altceva se poate discuta. Orice încercare de a ne face sclavi se va izbi de cea mai hotărîtă rezistenţă. Vrem să fim liberi!

Eu personal sunt pentru o republică parlamentară. Fără uzurparea puterii. Democraţia europeană este cea mai bună formă de guvernare inventată de omenire. Alegerea noastră europeană ne va arăta care puteri pot fi imediat delegate de la centru în regiuni. Chiar anul acesta vom face modificări ale constituţiei ca să putem face reforme privind descentralizarea. Vor fi noi alegeri locale iar noile consilii locale vor primi puteri sporite. Totuşi, Ucraina va rămîne un stat unitar. Visele privind federalizarea vor rămîne vise.
Vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Să fim cinstiţi, actuala component a parlamentului nu mai reflectă voinţa poporului. Poporul s-a schimbat după revoluţie. Dacă vrem să purcedem la o nouă viaţă, va trebui să respectăm voinţa poporului.

A fi liber, înseamnă a vorbi limba maternal. Articolul 10 din constituţie defineşte ucrainiana ca singura limbă de stat, dar garantează dezvoltarea liberă a rusei şi a oricărei alte limbi. Cuvintele „muncă”, „pace”, „salariu”, „pensie”, „bursă” sunt aceleaşi şi în rusă şi în ucrainiană. Ceea ce face ca un om să poată trăi confortabil este posibilitatea de a găsi un loc de muncă decent plătit. Şi pînă acum, marea mea satisfacţie a fost că am putut să ofer locuri de muncă oamenilor. Ce oare ar putea fi mai frumos pentru un om decît să poată oferi locuri de muncă pentru ceilalţi oameni? Antreprenorii trebuie să creeze noi locuri de muncă. Iar preşedintele trebuie să asigure condiţii ca nimeni să nu se amestece în munca lor. Statul va aprecia contribuţia angajatorului în sfera economică şi socială. Prima garanţie a păcii interne şi a securităţii este oferirea către populaţie de locuri de muncă plătite decent. Gestionarea economiei cade în sarcina pieţei libere dar preşedintele şi guvernul trebuie să ofere condiţii pentru economie inovativă şi dreptate socială. Repartiţia justă a bogăţiei naţionale este o urgenţă. Dar mai întîi trebuie să producem bogăţie naţională ca să avem ce împărţi. Ucraina are tot ce îi trebuie pentru a asigura prosperitate pentru popor. Vrem şi putem să trăim din munca noastră, vrem şi putem să fim creativi şi inovativi. Învăţăm să nu fim geloşi pe succesul vecinului sau al colegului. Şi totuşi, suntem rămaşi în urmă.

De ce?

Pentru că, spre deosebire de noi, statele europene şi-au construit economia prin competiție liberă. Prin folosirea de idei noi, muncă grea, perfecţionare continuă.

Aşa va fi şi în Ucraina. Dar mai întîi trebuie să scăpăm de corupţie. Ne trebuie un pact national împotriva corupţiei. Este simplu: funcţionarii nu vor lua mită iar oamenii nu le vor oferi mită. Dacă nu reuşim să ne schimbăm pe noi, nu vom putea schimba nici ţara. Cu toţii suntem responsabili pentru criza la care s-a ajuns.

Unii ziceau că este normal să nu ne plătim impozitele. Alţii trăiau în lux pe bani publici. Alţii votau pentru un pumn de bani. Alţii primeau ajutoare sociale nejustificate. Împreună noi am distrus bazele încrederii publice, principiile legalităţii şi ale organizării sociale.

Idealul nostru naţional are în centru alegerea europeană. Este alegerea strămoşilor şi a profeţilor noștri. Ce avem de făcut pentru asta?

Ceea ce avem de făcut este scris în tratatul de asociere şi liber schimb cu UE. Elaborarea lui s-a făcut în comun, de noi şi de ei. Visul meu este să îl punem în practică, iar pentru asta trebuie să semnăm de urgenţă partea sa economică. Eu am stiloul în mina şi îl voi semna imediat ce UE îl aprobă. Nu avem dreptul să amînăm semnarea părţii economice din tratat. Acelaşi lucru este valabil şi pentru desfiinţarea vizelor dintre Ucraina şi UE. Din ianuarie 2015 ucrainienii nu vor mai avea nevoie de viză pentru UE.

Noi credem că semnarea acordului de asociere este primul pas pentru a obţine intrarea în UE şi în spațiul Schengen. Nimeni nu are drept de veto asupra alegerii europene a Ucrainei. Cine recunoaşte acest lucru înţelege că aceasta este calea spre pace şi securitate.
Dar nu s-a înţeles, în anii 30 ai secolului trecut.

Pentru a putea realiza un asemenea plan ambiţios avem nevoie nu numai de pace şi unitate în ţară, ci şi de consolidarea forţelor patriotice, pro-ucrainiene şi pro-europene. Să nu uităm lecţiile dure ale istoriei noastre din secolul XVII şi XX. Politicienii noștri nu au fost capabili de unire.

În momentele acelea importante, politicienii noștri nu au fost capabili să stea uniți și să reziste împeună împotriva agresiunii externe. Volodymyr Vynnychenko s-a luptat cu Mykhailo Hrushevskyi, Symon Petliura cu Pavlo Skoropadskyi iar Nestor Makhno cu toată lumea. Conflictele dintre conducătorii Ucrainei au dus la pierderea independenţei noastre. Să nu mai repetăm aceste greşeli. A venit vremea să construim o nouă Ţară! Modernă, tehnologizată, competitivă şi puternică!

Să învăţăm din experienţa ţărilor care au apărut recent pe harta lumii, dar deja au devenit lideri mondiali în dezvoltarea tehnologiilor moderne. Pentru că, să fie clar, nu banul este principalul [factor de dezvoltare], ci „capitalul uman” al Ucrainei. Nu mă îndoiesc că vom învinge toate greutăţile, ne vom apăra integritatea teritorială şi vom asigura pacea şi securitatea. Nimeni nu ne va mai putea face sclavii criminalilor şi birocraţilor, slugi ale unei puteri coloniale. Toată lumea ne sprijină. Am văzut asta în ultimele trei zile. Toţi ucrainienii din lume sunt uniţi în jurul ideii de independenţă, libertate, stat de drept, integrare europeană.

Poporul a vorbit! În timpul revoluţiei, în timpul rezistenţei la agresiune, în timpul alegerilor. Acum e rîndul nostru. Le întind o mînă prietenească şi celor care au votat cu mine şi celor care nu m-au votat. Oricui ne va ajuta să facem linişte şi securitate în Ucraina. Oricui crede în viitorul nostru european. Noi, cei care am fost izolaţi cu forţa de Marea Patrie Europeană, venim acasă! Pentru totdeauna!

Pacea să fie cu noi! Dumnezeu să ne binecuvînteze! Slavă Ucrainei!

[1] Nebesna sotnya este lista celor morţi pe vremea Euromaidanului, pînă la reuşita loviturii de stat. Inclusiv militari şi poliţişti.Vezi aici http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_killed_during_Euromaidan
[2] Memorandumul de la Budapesta este un tratat internațional semnat la 5 decembrie 1994 la Budapesta între Ucraina, SUA, Anglia şi Rusia. El se referă la dezarmarea nucleară a Ucrainei și prevede garanții pentrun independenţa ţării. Ucraina a renunțat la armele nucleare care au fost transferate în Rusia. În schimb SUA, Anglia şi Rusia s-au obligat să să respecte independența și suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei, să se abţină de la ameninţarea cu forţa, de la constrângeri economice, de a oferi asistenţă în cazul în care Ucraina ar deveni victimă a unui act de agresiune sau obiectul unei amenințări cu o agresiune în care sunt folosite arme nucleare. El expiră în 2014.

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 920 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *