Am primit de curînd o sesizare din partea prietenilor noștri de la Partidul Comunist Polonez, înregistrat legal în 2002, un comunicat în legătură cu noul val de persecuții pornit împotriva lor, de data aceasta chiar de la ministrul justiției.

Probabil că noua inițiativă este legată și de protestele masive din ultimele două luni  care zguduie Polonia în urma legilor antiavort, condamnate de altfel și în toată Europa [1].

Persecuția comuniștilor a început acum cinci ani, cu un proces împotriva revistei Partidului Comunist Polonez (PCC) ”Brzask” și a saitului kompol.org (astăzi desființat). Un istoric sumar poate fi găsit aici  [2]

Procesul a fost declanșat de denunțul unui activist al partidului de guvernămînt PiS care cerea interzicerea PCC pentru că făcea propagandă totalitară în revista lor Brzask. Procuratura din voievodatul Dąbrowa Górnicza  nu a reușit să găsească nici o dovadă și a oprit investigațiile. Individul nu s-a lăsat și a repetat reclamația. S-a ajuns la un proces care a durat din 2015 pînă pe 2019. Pe 18 ianuarie 2019 tribunalul regiunii a găsit editorii revistei Brazsk nevinovați. Cu PCC s-au solidarizat mai multe partide comuniste și socialiste, inclusiv Partidul Socialist Român, care au organizat proteste la ambasadele Poloniei.

Părea că lucrurile au intrat pe un făgaș normal. Dar procuratura a făcut apel, de data aceasta împotriva partidului, nu numai a revistei Brzask. În noiembrie 2017 a început al doilea proces, tot la nivel de regiune, care s-a soldat din nou cu achitarea prietenilor noștri în 2019.

În iunie 2019, procurorul de caz a făcut din nou apel la Curtea Regională de la Katowice și a cerut reexaminarea procesului. În martie 2020 această instanță a întrerupt condiționat procedura, obligându-i pe inculpați să plătească o amendă, să plătească cheltuielile de judecată și a stabilit o „perioadă de judecată” de 2 ani, timp în care procesul poate fi reluat. PCC a făcut recurs împotriva acestei decizii și instanța din Katowice care o examinase a respins recursul. De curînd PCC a depus o cerere de casare la Curtea Supremă.

Mai multe pot fi găsite pe solidnet [3]

În paralel, guvernul reacționar polonez a emis mai multe legi privind criminalizarea mișcărilor comuniste – de fapt a oricărei mișcări anticapitaliste. Redenumirea forțată a străzilor (deși era de competența organelor locale) , demolarea monumentelor din perioada socialistă, inclusiv a celor dedicate ostașilor din mișcarea de partizani și din Armia Ludowa – armata care a luptat alături de Aarmata Roșie pentru eliberarea Poloniei.

Lucrurile au evoluat din rău în rău. Problema interzicerii comuniștilor a ajuns de la procuratura regională la procuratura centrală. Pe 6 decembrie, cînd la noi erau alegeri iar în Polonia continuau protestele împotriva legii antiavort, chiar ministrul justiției, Zbigniew Ziobro (în colțul din dreapta jos al afișului de mai sus) a declarat că a cerut Curții Constituționale să desființeze PCC deoarece activitățile lui sunt ilegale [4]

Această diversiune trebuie oprită. Dacă în UE mai există vreo urmă de democrație și dacă CEDO își revine și apără într-adevăr drepturile omului ar trebui ca prietenii noștri polonezi să nu aibă probleme.

În situația dată, Polonia nu are nici un drept moral să dea lecții de democrație altor state, cum ar fi Belarus sau Rusia.

Cererea de desființare a PCC este o manevră în scopul limitării drepturilor cetățenești în Polonia, o manevră de sorginte fascistă.   Partidul Socialist Român își exprimă solidaritatea deplină cu lupta dreaptă a Partidului Comunist Polonez pentru democrație politică, socială și economică.

==================================================

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/October%E2%80%93December_2020_Polish_protests#December

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Polish_Communist_Party_(2002).

[3] http://solidnet.org/article/CP-of-Poland-The-call-for-action-against-the-ban-of-communism-in-Poland/

[4] (https://www.thefirstnews.com/article/prosecutor-general-calls-for-polish-communist-party-to-be-outlawed-18168

 

 

 

 

 

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 1209 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *