PSE - RomaComitetul Executiv al Partidului Stângii Europene (PSE) / European Left s-a întrunit la Roma pe 8 februarie în vederea aspectelor legate de participarea la alegerile europarlamentare din luna mai 2014.

Principalele discuții au vizat campania pentru alegeri, candidatura lui Alexis Tsipras pentru Comisia Europeană și constituirea unei liste unite a stângii italiene pentru Parlamentul European. De asemenea s-a mai discutat trimiterea unei delegații în Ucraina pentru a vedea de la fața locului situația din această țară. Aceasta a fost prima întâlnire a comitetului executiv de la alegerea sa la al IV-lea Congres al PSE din decembrie 2013, de la Madrid, și ultimul înaintea alegerilor.

În perioada următoare PSE va organiza la Bruxelles o conferință pe tema datoriilor (probabil în jurul datei de 10 aprilie) care va fi, după cum a explicat Pierre Laurent, președintele PSE și președinte al Partidului Comunist Francez, „o șansă de a propune o opinie puternică și de întări credibilitatea muncii noastre, explicând cum putem restructura și șterge o parte a datoriilor și cum putem reclădi un răspuns dat crizei bazat pe solidaritate la nivel european”. Liderul PSE a adăugat că este necesar să ne distanțăm de propunerile care vizează ieșirea solitară din criză, prin mărirea decalajelor dintre țări.

Vicepreședinta PSE, Maite Mola, a anunțat că PSE va începe o campanie la nivel european pentru dreptul la avort gratuit și în condiții de siguranță. Această campanie va fi un suport pentru femeile spaniole care și-au văzut recent restrâns sever dreptul la avort din cauza unei legi odioase propusă de guvernul popularilor spanioli. Această lege restricționează sever dreptul femeilor spaniole de a solicita procedura de avort în cadrul sistemului medical de stat, toată miza legii fiind, se pare, „privatizarea” avorturilor.

Fără îndoială, toți ochii mass-mediei italiene s-au îndreptat asupra lui Alexis Tsipras, care e candidatul PSE pentru președinția Comisiei Europene. Această candidatură a fost primită cu entuziasm în toată Europa și ar putea duce la unificarea stângii italiene pe o listă comună.  Vorbind la o dezbatere televizată Alexis Tsipras a precizat că el nu a venit la Roma pentru a conduce stânga italiană, ci pentru a ajuta la unificarea ei. Alexis a comentat candidatura stângii în termeni foarte simpli: „Ce Europă vrem să votăm? Europa austerității sau Europa democrației și a progresului social?” Liderul SYRIZA, care se bucură în sondajele din țara sa de peste 40% încredere, a subliniat că soluția ieșirii din criză e creșterea, nu austeritatea, și că ieșirea din criză nu înseamnă mai multe împrumuturi și mai multe datorii, ci exact opusul: mai puține împrumuturi și mai puține datorii. Tsipras a reamintit că 98% din fondurile primite de țara sa au fost folosite la plata dobânzilor datoriilor și pentru a acoperi găurile din sistemul bancar. Din aceste motiv Tsipras mizează pe faptul că la conferința din aprilie se va ajunge la găsirea unei soluții de ștergere a datoriilor asemănătoare cu cea care a vizat ștergerea datoriilor Germaniei după al doilea război mondial, la conferința de la Londra din 1953.

Momentan sondajele de opinie sunt foarte favorabile PSE în multe țări din Europa de vest. Die Linke (Germania), SYRIZA (Grecia) sau Izquierda Unida (Spania), și nu numai, se bucură de procente care variază între 10-25% dar în eventualitatea în care după alegerile din luna mai se va reconstitui grupul europarlamentar al Stângii, partidelor din PSE li se pot adăuga și procentele substanțiale pe care le vor obține formațiuni neafiliate precum Partidul Socialist Olandez sau Partidul Comunist Ceh (acesta din urmă e doar partid observator în PSE), care se bucură și ele de o susținere consistentă acasă, și ai căror europarlamentari s-au afiliat dintotdeauna 2009-2014 grupului stângii. În România Partidul Stângii Europene este reprezentat de Partidul Alternativa Socialistă.

Articol scris de Adrian Sandu

Vizualizari: 1456 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *