Partidul Alternativa Socialistă (PAS) a lansat săptămâna aceasta un comunicat prin care protestează față de ingerințele marilor puteri în chestiunile interne ale Ucrainei și, totodată, se solidarizează cu Partidul Comunist Ucrainian.

După cum se știe, de la izbucnirea protestelor din jurul „maidanului” kievean partidul comuniștilor ucrainieni a fost continuu agresat, activiștii și membrii săi bătuți, intimidați, și conducerea partidului amenințată. Demonstranții s-au războit inclusiv cu simboluri comuniste, consumând efort pentru a dărâma statuile lui Lenin din mai multe orașe, inclusiv din Kiev. Mai multe sedii ale comuniștilor, mai ales din partea vestică a Ucrainei, au fost devastate cu bestialitate în ciuda faptului că partidul comunist nu avea nici în clin, nici în mânecă cu guvernul Ianukovici. Ceea ce s-a petrecut în Ucraina a fost pur și simplu un fenomen demn de Germania nazistă din anii 30 când, după cum se știe, primii care au devenit ținta persecuțiilor naziste, deși nu deținuseră niciodată puterea și nu avuseseră nici o legătură cu dezastrul Republicii de la Weimar, au fost comuniștii.

Redăm în întregime comunicatul PAS care a fost remis sub următoarea formă și ambasadei Ucrainei la București:

Excelenței sale,
Ambasadorul Ucrainei în România
Domnului Teofil BAUER

Partidul Alternativa Socialistă (PAS) urmăreşte cu atenţie şi îngrijorare evenimentele din Ucraina şi influenţa, în continuă creştere, a marilor puteri asupra acestora.

Consecvenți opţiunilor noastre politice privind unitatea, integralitatea şi independenţa statală, apreciem că numai poporul ucrainean poate hotărî asupra viitorului său şi cerem tuturor forţelor interne implicate în conflict să acţioneze numai în conformitate cu voinţa majorităţii cetăţenilor ucraineni.

Modul în care s-au desfăşurat acţiunile opoziţiei până la succesul loviturii de stat în Ucraina, încurajările şi sprijinul real acordat noii puteri de către statele occidentale, ne readuc în memorie scenariul aplicat României la finele anului 1989 şi în primii ani de „democraţie”. Cu atât mai mult suntem îndreptăţiţi să atenţionăm poporul ucrainean asupra pericolelor pe care le ascund aşa-zisele ajutoare externe pentru redresarea politică şi economică a ţării.

Cerem puterii ilegale, instalată prin forţă la Kiev, să înceteze cu clamarea „democraţiei” şi să treacă la instaurarea democraţiei reale, să respecte drepturile întregului popor, inclusiv drepturile minorităţilor naţionale, să asigure cadrul legal de exprimare pentru toate forţele politice şi să oprească atacurile furibunde la adresa membrilor şi simpatizanţilor Partidului Comunist din Ucraina.

Totodată, cerem marilor puteri politico-militare – NATO, UE, Rusia – să renunţe la ameninţări şi desfăşurări efective de forţe, să nu transforme Ucraina într-o nouă scenă de luptă prin care să încerce să obţină supremaţia. Astfel de încercări nu pot conduce decât la adâncirea suferinţelor poporului ucrainean şi la posibilitatea apariţiei unor noi focare de nemulţumire în ţările vecine.

Atenţionăm Preşedintele, Primul Ministru, pe toţi reprezentanţii legali ai României să se abţină de la orice declaraţie prin care încurajează numai una dintre părţile aflate în conflict, să respecte şi să susţină dreptul poporului ucrainean de a-şi hotărâ în mod democratic drumul de urmat, să nu încurajeze şi să nu accepte participarea la manevrele militare din regiune, să încurajeze dialogul şi să respingă orice angajament la vreo acţiune miltară, indiferent de cine este asumată.

Partidul Alternativa Socialistă (PAS) se declară solidar cu Partidul Comunist din Ucraina, partid parlamentar, în activitatea sa de susţinere a oamenilor care trăiesc numai din munca lor şi cere Parlamentului şi celorlalte autorităţi reprezentative ale statului ucrainean să înceteze acţiunile de intimidare şi ameninţare cu interzicerea acestuia și să oprească atentatele şi jafurile comise de extremişti împotriva sediilor şi membrilor partidului.

Lăsați poporul ucrainian să-și hotărască singur soarta!

dr. ec. Constantin Rotaru
președintele Partidului Alternativa Socialistă

Președintele PAS a trimis un mesaj de susținere și lui Petru Simonenko, președintele PC Ucrainian:

Dragi tovarăşi, dragă tovarăşe Petro Simonenko

PAS a aflat cu indignare despre iniţiativa unor forţe reacţionare din Rada Supremă de a interzice Partidul Comuniştilor din Ucraina. Faţă de această situaţie grea, PAS îşi exprima deplina solidaritate cu comuniştii Ucrainei, singurii apărători ai proletariatului şi ai maselor largi ale populaţiei sărăcite şi de oligarhii care au acaparat statul, indiferent de orientarea lor geopolitică.

PAS reprezintă comuniştii români care, de 24 de ani ştiu ce înseamnă să fii interzis. După 1989 toate cele zece încercări de a legaliza un partid comunist au fost respinse de justiţia burgheză în cel mai brutal şi neconstituţional mod.

De aceea puteţi conta pe solidaritatea noastră.

Mesajele Partidului Alternativa Socialistă se înscriu într-un program mai larg de manifestări ale partidelor componente ale Partidului Stânga Europeană, care și-au exprimat solidaritatea deplină cu comuniștii ucrainieni în contextul evenimentelor curente de la Kiev. Gregor Gysi, liderul Die Linke (Germania) și liderul de facto al opoziției parlamentare din Parlamentul german a acuzat direct guvernarea d-nei Merkel că sprijină o putere fascistă la Kiev.

Articol scris de Adrian Sandu

Vizualizari: 1482 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *