Pandemie

În mod normal pandemia trebuia să fie doar o chestiune medicală.  Statele trebuiau să se concentreze pe micșorarea numărului deceselor și a consecințelor economice ale molimei.  Fiind vorba de ceva necunoscut și potențial foarte periculos, primele măsuri au fost de înțeles, chiar așa exagerate cum au fost.

China, țara de unde a început molima (de fapt acolo s-a descoperit, nu e clar unde a început) a reacționat prima închizînd complet orașul Wuhan și zonele unde se descoperea un infectat. Adică a aplicat lockdown – ceea ce pe românește ar însemna carantină totală.

Dacă la început – adică ianuarie, februarie , martie și aprilie 2020 – China a fost țara cea mai afectată, iată că acum a reușit practic să învingă pandemia: din aprilie 2020 pînă azi, 2 ianuarie 2022 a înregistrat doar 20000 de cazuri și 5 morți.

A urmat Iranul , Italia și Spania.  Iranul nu a aplicat niciodată lockdown iar pînă astăzi pare că s-a descurcat destul de bine: 1532 decese la milionul de locuitori față de  3087 cît are România.

Majoritatea țărilor europene au aplicat soluția chinezească – lockdown – în ideea de a nu supraîncărca sistemul medical, deja șubrezit prin privatizări și subfinanțare. Cu două excepții notabile – Belarus și Suedia. Nu numai România a închis spitale, ci în toată Europa a fost o presiune a Comisiei Europene asupra statelor de a reduce cheltuielile publice pentru sănătate.

Dacă a fost bună sau nu măsura lockdown-ukui, rămâne discutabil: Suedia are 1495 decese/mil.loc iar Belarus doar 580. După același indicator, primele țări europene care au intrat în lockdown – Italia și Spania – au acum 2261 și 1903 decese.

La nivel mondial mortalitatea cauzată de Covid19 este de 690 decese/mil loc. Pe continente situația este așa:  282 în Asia, 77 în Africa, 1998 în Europa, 2042 în America de Nord și 2650 în America de Sud. Comparativ, se pare că virusul nu a atacat Asia și Africa.

O primă ipoteză a acestor diferențe uriașe ar putea fi structura pe vîrste a populației. Virusul atacă persoanele bătrîne, cu imunitate slăbită. Cel mai bătrîn continent este Europa [1]  cu o vîrstă mediană a populației de 42 de ani. Adică jumătate din europeni au sub 42 de ani. Urmează America de Nord cu 35 de ani, America de Sud și Asia cu 31 de ani, și Africa cu 19 ani! Deci jumătate din africani au sub 19 ani.

Cu siguranță contează și acest lucru: cu cîteva excepții notabile statele în care vîrsta mediană este de peste 42 de ani – cum ar fi România – au mortalitate de peste 2000 decese la milionul de locuitori. Țările cele mai afectate din Europa (Bulgaria, Bosnia, Ungaria ,Cehia )  au vîrsta mediană de peste 43 de ani. La polul opus, țările în care vîrsta mediană este sub 20 de ani – cam toate din Africa – au  mortalitatea de peste zece ori mai mică.

La fel de sigur este că sunt și alți factori la fel de relevanți. Cea mai îmbătrînită țară din lume (Japonia) , unde vîrsta mediană este de 48.6 ani are doar 146 decese la milionul de locuitori – de 20 de ori mai puține ca noi iar Peru, unde vîrsta mediană este de 29 ani are mortalitatea dublă față de România (6020 decese/mil.loc). Ca să nu mai vorbim de China, cu vîrsta mediană de 38.4 ani și doar trei decese. 

Inegalitate

În cei aproape doi ani de cînd a început aproape o sută de milioane de oameni au căzut sub pragul de sărăcie absolută – de doi dolari pe zi.[11]

Pe lîngă structura de vîrstă și genomul populației , contează și sistemul sanitar și modul în care o societate își protejează bătrînii. Conform datelor ONU statele dezvoltate au în medie 55 paturi de spital , 30 de medici și 81 asistenți medici la fiecare 10000 de locuitori; în statele din Africa media este de 7 paturi, 3 medici și 6 asistenți. Capitalismul neoliberal de azi acționează ca o frînă în calea luptei cu virusul, prin prioritizarea proprietății intelectuale (a patentelor) în fața nevoilor de tratament ale bolii. În contextul competiției pentru vaccin țările bogate au acumulat prea multe vaccinuri, suficiente ca să își vaccineze de multe ori cetățenii iar cele sărace nici măcar nu au destule pentru persoanele aflate în risc: medici, bătrîni,  vînzători la magazine.

Profitorii

Adevărata problemă este că pe fondul nenorocirii oamenilor o minoritate de profitori ai pandemiei au ajuns să controleze guvernele statelor. Este vorba despre miliardari. Conform World Inequality Report , miliardarii dețin azi 3.5% din averea mondială deși la începutul pandemiei ei dețineau 2% .Adică de la 3000 de miliarde la 5100 miliarde de dolari. Elon Musk avea înainte de pandemie 20 miliarde, acum a sărit de 200 miliarde. ONU estimează că foametea de pe Pămînt ar putea fi eliminată cu 30 miliarde – adică sub 1% din averea miliardarilor.[2]

Pentru unele cercuri de afaceri pandemia , care a ucis aproape șase milioane de oameni, și a înfometat sute de milioane nu a fost altceva decît o mană cerească/

 

Vaccinul

A fost vaccinarea o idee bună? Depinde.

Un vaccin adevărat ar fi trebuit să imunizeze vaccinatul împotriva bolii  și să îl împiedice să transmită virușii – la care el este deja imun – celorlalți. Niciunul din vaccinurile produse de Big Pharma nu au reușit acest lucru. De aceea pentru a asigura oprirea pandemiei ar fi trebuit realizat un șoc vaccinal – așa cum a reușit China, Cuba sau Vietnam. Adică vaccinarea rapidă a unui procent considerat suficient (peste 80% din persoanele eligibile).

Ar fi putut fi dacă producerea vaccinurilor ar fi fost eliberată din sclavia pieței, dacă sutele de laboratoare existente ar fi colaborat pentru a le produce și distribui fără să pună problema profitului. Producerea lor ar fi durat mai puțin, testarea se făcea mult mai eficient iar administrarea se făcea rapid și planificat prioritizînd straturile cele mai vulnerabile ale populației: bătrînii și bolnavii cronici. În plus, ar fi crescut și credibilitatea guvernelor; actualmente ele sunt percepute ca anexe ale rechinilor din Big Pharma.

Acum există șapte vaccinuri aprobate de OMS. În ordinea aprobării lor de OMS ele sunt Pfizer, Astra Zeneca, Johnson&Johnson,Moderna, Sinopharm, Sinovac, Bharat. [9] ,[10]

Ultimul este indian și este cel mai ieftin (2 dolari) . Cele două de dinaintea lui sunt chinezești și destul de scumpe. [8]

 

Pfizer

Primul aprobat este produs de compania Pfizer și costa la început , în Europa , 15.5 euro. În august Pfizer  a crescut prețul vaccinului  pentru UE la 19.5 euro, cînd Comisia și Ursula von der Leyen a semnat un contract pentru 1800 milioane de doze iar Moderna l-a crescut și ea cu 10%.  Cele două grupuri farmaceutice au profitat de teama statelor în fața variantei Delta și nu s-au dat înapoi să stimuleze frica față de vaccinurile concurente, care ar avea, chipurile, mai multe efecte colaterale.

În Europa avem de a face cu problema corupției la nivel de Comisie Europeană. Contractul pentru vaccin semnat cu Pfizer ridică mari semne de întrebare. Faptul că Ursula von der Leyen este de profesie medic iar soțul ei este director la compania Orgenesis.inc specializată în terapii genetice ridică mari semne de întrebare. La fel și convorbirile Ursulei cu directorul Pfizer, Albert Bourla.[3]

Iar Bourla nici nu se ferește să prezică un belșug pentru firma lui, deoarece virusul nu va dispărea niciodată și trebuie să ne abonăm la vaccinurile lui [4]

De aceea relația Ursula Van Leyen – Pfizer este mega suspectă. Devine credibil ziaristul Adrian Onciu, nu și optimismul lui ” Rămâne în sarcina procurorului-șef Kovesi să ducă investigația mai departe. ”[5]

Pfizer este cea mai amendată companie farmaceutică. Din 2000 pînă acum compania a fost amendată cu 10.2 miliarde de dolari  pentru probleme de siguranță ale produselor (5.6 miliarde) reclamă falsă (3.4 miliarde) și chiar indicații false (1.1 miliarde dolari) [7],[12]

De exemplu chiar pretenția că vaccinul are eficacitate de peste 90% este o aberație iar faptul că vaccinul trebuie menținut la -70 grade Celsius ar fi trebuit să dea de gîndit  decidenților UE înainte de a se repezi să îndatoreze UE.

Problema cea mai  mare nu este nici Covid, nici Certificatul Verde ci faptul că instituțiile UE sunt controlate de corporații. Nu e nici o speranța la mai bine pînă cînd statele și instituțiile publice nu vor fi scoase din influența caracatiței. Are interesul Pfizer și în general Big Pharma să se termine pandemia? Pfizer a vîndut deja 3.5 miliarde de doze a 20 dolari fiecare – 70 miliarde dolari. Peste două miliarde vîndute UE. Care are o populație de 500 milioane locuitori. Atenție, compania are în plan să își dubleze vînzările în 2022. În goana după profit nu se dă înapoi de la mită, șantaje – se comportă exact ca un gangster. Și contractele sunt secrete!

Patentele și proprietatea intelectuală

Și mai scandaloasă este protecția proprietății intelectuale prin patente. Nu e normal ca în probleme de viață și moarte omenirea să rămînă la cheremul pieței – adică al cîtorva neoameni orbiți de goana după profit. Unele contracte ale Pfizer interzic guvernelor să doneze vaccinurile cumpărate fără acordul lui Pfizer, ba chiar să accepte donații de vaccin. Ele arată puterea de șantaj la care au ajuns companiile multinaționale: obligă guvernele la contracte secretizate prin care compania poate obține titluri de stat dacă în urma unui conflict arbitrajul decide în favoarea lor; de regulă arbitrul este în solda miliardarilor[14] Este de înțeles refuzul lor de a accepta renunțarea la patente, propusă de guvernul American. Culmea, opoziția vine din statele UE, nu din SUA.

 

Certificatul verde

Este gîndit ca o măsură de protejare a sistemului sanitar prin limitarea transmiterii epidemiei mai puțin dură decît lock-out și care să permită accesul nelimitat al persoanelor care pot dovedi că sunt imunizate la activități care impun contact cu mai multe persoane. Spații publice, călătorii în străinătate, teatre, restaurante, transport public.

Ce utilitate are? Oricum, toate statele pretindeau la intrarea în țară dovezi că persoana este imunizată. Un argument pro : are sens în vederea libertății de circulație. E mai ușor să arăți o data certificatul decît să te testezi cu cîteva zile înainte.

Dar pe plan intern?  În țările în care a fost legiferat este obligatoriu chiar în mijloacele de transport în comun, chiar dacă se poartă mască. Unele țări pretind doar anumite tipuri de mască.

Ca o măsură de protecție individuală este inutil. Ca o măsură de protecție a sistemului sanitar ar avea sens dacă s-ar fi putut dovedi că vaccinarea împiedică transmisia bolii – ceea ce, este stabilit deja, nu s-a reușit.

De ce se protestează împotriva lui? De fapt se protestează împotriva obligativității certificatului. Există spaima că măsura s-ar putea să fie permanentă și ar face normal o situație anormală ; teama justificată că acest certificat ar însemna o discriminare împotriva persoanelor care nu îl au, un apartheid. Există, mai ales, neîncrederea justificată în guvernele aservite companiilor Big Pharma.

Concluzie

Virusul există, pandemia există, măsurile de protecție ale sistemelor sanitare sunt normale dar vaccinarea a fost prost concepută și lăsată pe mîna companiilor private, orientate spre profit. Statele și-au pierdut credibilitatea. Sistemul capitalist neoliberal a abandonat sistemul public, s-a dovedit incapabil să protejeze sănătatea cetățenilor  și fost îngenunchiat nu de proletari, ci de un factor exterior – un virus. Este începutul sfîrșitului.

Bibliografie

[1]           https://www.visualcapitalist.com/mapped-the-median-age-of-every-continent/

[2]           https://www.argumentesifapte.ro/2021/11/29/miliardarii-nu-sunt-apti-moral-pentru-a-modela-civilizatia-umana/

[3]       https://www.politico.eu/article/ursula-von-der-leyen-pfizer-text-messages-ombudsman/

[4]       https://www.argumentesifapte.ro/2021/08/20/abonament-de-imunizare-la-un-pas-de-distopie/

[5]       https://m.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/efect-advers-pfizer-cenzurat-jurnalistului-adrian-onciu-i-a-fost-tears-dezv-luirea-mu-amalizarea-dosarului-pfizer-ursula-antaj-de-36-miliarde-dolari-1566902

[6]       https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-eu-pfizer-idUSL1N2ME0Z5

[7]        https://violationtracker.goodjobsfirst.org/parent/pfizer

[8]        https://www.pharmaceutical-technology.com/analysis/covid-19-vaccine-pricing-varies-country-company/

[9]        https://www.biospace.com/article/comparing-covid-19-vaccines-pfizer-biontech-moderna-astrazeneca-oxford-j-and-j-russia-s-sputnik-v/

[10]         https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/coronavirus-disease-(covid-19)-vaccines

[11]         https://feature.undp.org/coronavirus-vs-inequality/)

[12]         https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2021/05/19/fact-check-resolved-lawsuits-against-pfizer-alleged-marketing-fraud/4857499001/

[13]         https://www.msnbc.com/opinion/pfizer-moderna-protecting-their-patents-leaves-much-world-risk-n1282454

[14]         https://www.washingtonpost.com/world/2021/10/19/secret-vaccine-contracts-with-governments-pfizer-took-hard-line-push-profit-report-says/

[15]        https://www.euronews.com/travel/2021/10/12/green-pass-which-countries-in-europe-do-you-need-one-for

 

 

 

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 979 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *