Senatorul american Robert Menendez a recunoscut că a sprijinit așa-zisul „Twitter cubanez” pus la punct sub acoperirea programului USAid . Foto: J. Scott Applewhite/AP

Senatorul american Robert Menendez a recunoscut că a sprijinit așa-zisul „Twitter cubanez” pus la punct sub acoperirea programului USAid . Foto: J. Scott Applewhite/AP

Senatul SUA a ordonat joi o audiere în problema legăturii dintre așa numitul „Twitter cubanez” (rețeaua Zunzuneo) și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), precum și predarea întregii documentații deținute de această platformă subversivă anti-cubaneză.

Conform Associated Press rețeaua socială fusese creată sub acoperirea USAid pentru a încuraja protestele în Cuba, după modelul folosit în Iran, Filipine și Moldova.

Comisia de Relații Externe a Camerei superioare a solicitat și să cunoască mesajele pe care Guvernul sau cei contactați le transmit abonaților din Insulă, afirmând că destinatarii nu au fost informați niciodată de implicarea Guvernului american în respectiva rețea de comunicații, informează Prensa Latina.

Congresul american investighează cazul după ce agenția de știri Associated Press (AP) a divulgat că rețeaua a fost creată pentru a submina Guvernul cubanez și a utilizat companii de fațadă și bănci din străinătate.

Membrii comisiei Senatului au dezbătut joi dacă USAID ar trebui să desfășoare acest tip de operații de spionaj, o treabă tradițională a CIA și a altor agenții de spionaj.

Decizia a fost luată după audieri în trei zile, într-una a compărut administratorul agenției, Rajiv Shah, care a încercat să justifice aceste acțiuni contra cubanezilor.

Senatorul Patrik Leahy, președinte al subcomisiei de Alocații pentru operațiunile din străinătate, a spus că nu a fost niciodată informat de operațiune, punând la îndoială afirmațiile lui Shah că Congresul ar avea vreo cunoștință de acest lucru.

De asemenea, a asigurat că funcționari ai USAID se plâng că programele secrete ale agenției le pun viața în pericol.

***

Întreprinderea cubaneză de telecomunicații ETECSA a denunțat pe 9 aprilie într-o conferință de presă folosirea platformei de servicii de telecomunicații în scopuri ilicite contra Cubei.

Daniel Ramos Fernandez, șef de operațiuni și siguranță a ETECSA a reiterat mediilor prezente la Centrul Internațional de Presă, că Statele Unite au creat în secret un Twitter „cubanez” care a provocat instabilitate în telecomunicațiile din Cuba. Ramos a subliniat că în anul 2009 a fost detectată trimiterea de mesaje masive în forma de spam profitând de celebrarea „Concertului pentru Pace”.

Într-un interval de 5 sau 6 zile au fost detectate 300 000 de mesaje de acest tip. Acest serviciu ilegal a provocat congestionarea rețelelor ETECSA și a afectat calitatea serviciului pentru că acestea nu sunt configurate pentru așa ceva, a denunțat directorul ETECSA. El a mai adăugat că Zunzuneo nu este singura platformă care a operat astfel și se pot menționa și altele: Piramideo, Martinoticias și Diario de Cuba care continuă să fie active.

ETECSA condamnă folosirea ilegală a bazei de date fără consimțământul său și reiterează că acest tip de operațiuni nu va afecta în nici un fel planul de dezvoltare pe care-l are întreprinderea pentru a amplifica accesul la Internet a întregii populații în pofida blocadei americane.

La rândul său, Carlos del Porto Blanco, specialist superior al MICOM, a spus că baza de date a ETECSA a fost obținută ilegal. Del Porto a subliniat că au fost create profile ilegale a celor 500 000 de beneficiari care sunt cuprinși în baza de date, pe segmente de vârstă, sex, stare civilă, afiliere politică și altele. Prin urmare, au fost violate reglementările internaționale care interzic folosirea de mesaje spam și altele legate de intimitate informației, a adăugat specialistul MICOM. În total au fost violate 11 reglementări ale UIT cu acest caz.

În răspunsul la întrebările presei, șeful de operații și siguranță a ETECSA a răspuns: „Există mecanisme comerciale cu operatorii noștri prin care denunțăm folosirea mesajelor spam contra rețelelor noastre. Suntem o întreprindere și ne conducem după contractele comerciale. Oiectivele noastre pentru acest an sunt acelea de a lărgi accesul la Internet pentru toată populația. Nu acesta era cel al Zunzuneo, scopul lui era să atace rețelele cubaneze.” (Cubaminrex)

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 1119 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *