Cum probabil multă lume știe Casa Albă a anunțat pe data de 18 februarie că președintele SUA, Barack Obama, va efectua o vizită la Havana în luna martie. Acest eveniment este unul epocal, menit să normalizeze unele dintre ultimele relații de pe planetă „înghețate” pe timpul Războiului Rece. Cuba se află de o jumătate de secol sub un embargou SUA, favorizat de poziția insulară a micului stat din Marea Caraibelor. Barack Obama este primul președinte american care a făcut pași concreți în direcția ridicării embargoului și a normalizării relațiilor economice și de stat dintre cele două țări. Din păcate Obama nu poate ridica de unul singur embargoul fără sprijinul Congresului, dar vizita sa la Havana este una care naște speranțe în acest sens. Vizita sa nu prevede (sau nu se știe până la această oră) și o întâlnire cu Fidel Castro.

Socialistul.ro vă prezintă mai jos câteva din declarațiile oferite de Josefina Vidal Ferreiro, director general al Direcției Generale pentru relația cu Statele Unite din Ministerul Relațiilor Externe al Republicii Cuba, în conferința de presă oficială în care a fost anunțată vizita președintelui american.

Josefina Vidal Ferreiro: Președintele Statelor Unite, Barack Obama, va efectua o vizită oficială în Cuba, în zilele de 21 și 22 martie 2016.

Mandatarul american va fi bine primit de Guvernul și poporul Cubei cu ospitalitatea care-l caracterizează.

Va fi o ocazie pentru ca președintele Obama să poată aprecia realitatea cubaneză și să amplifice dialogul și cooperarea bilaterală pe teme de interes reciproc pentru cele două țări.

Această vizită va constitui încă un pas spre ameliorarea relațiilor dintre Cuba și Statele Unite.

Desigur, pentru a se ajunge la normalizarea acestor relații bilaterale ar trebui soluționate câteva chestiuni cheie rămase în suspensie, inclusiv ridicarea blocadei și retrocedarea teritoriului ocupat ilegal de Baza Navală de la Guantanamo.

Vizita președintelui american va fi de asemenea un prilej pentru a-i reafirma voința guvernului cubanez de a continua pe calea construirii unei noi relații, pe baza respectării principiilor și obiectivelor din Carta Națiunilor Unite și a principiilor din Proclamația Americii Latine și Caraibelor ca Zonă de Pace, și cimentată pe respectarea diferențelor și în beneficiul mutual care derivă din legăturile istorice, culturale și familiale care au unit cele două națiuni și popoare.

Agenția Prensa Latina: – Președintele Obama a spus că obiectivul vizitei sale în Cuba va fi de a contribui la creșterea relațiilor actuale cu poporul cubanez. Dv. credeți că vizita sa va avea acest efect sau va pleca decepționat?

Josefina Vidal Ferreiro: Președintele Obama, când va veni în vizită în Cuba, va fi tratat cu tot respectul și toată considerația. Așa cum am spus deja, credem că va fi o ocazie importantă ca el să se poată apropia să cunoască direct realitatea cubaneză și tot ce am făcut în ultimii ani în țara noastră; ca rezultat a deciziilor suverane ale guvernului Cubanez, la care a contribuit populația cubaneză-, tocmai pentru a realiza transformările necesare în țara noastră, îndreptate spre ceea ce ați semnalat și anume ameliorarea bunăstării populației cubaneze.

Prin urmare, va avea această posibilitate în puține zile, dar credem că va fi util să-și facă singur o impresie despre ceea ce facem în Cuba și despre poporul cubanez.

Ziarul Granma: Am vrea să știm părerea Dv. despre afirmația președintelui Obama că ar veni să abordeze cu Cuba diferențele care există în teme ca drepturile omului.

Josefina Vidal Ferreiro: Cum am spus mai înainte, cu mai multe ocazii. Cuba este deschisă să dialogheze cu guvernul Statelor Unite pe orice temă, inclusiv drepturile omului, unde, desigur, avem concepții diferite, așa cum există concepții diferite și puncte de vedere în alte subiecte ca democrația, modelele politice și relațiile internaționale.

De fapt, așa s-a întâmplat cu subiectul drepturile omului. Noi am avut schimburi, convorbiri cu guvernul Statelor Unite pe baza respectului, egalității, reciprocității șia neintervenției în treburile interne din partea nici uneia dintre țările noastre.

Cuba are opinii și despre exercitarea drepturilor omului în multe țări ale lumii, inclusiv în Statele Unite, și de asemenea are multe experiențe pozitive și de succes pe care le poate împărtăși în acest domeniu.

Prin urmare, pentru noi, a dialoga pe aceste chestiuni face parte din efortul pe care-l facem pentru a construi o relație nouă cu Statele Unite, care să se bazeze pe respectarea acestor diferențe de opinii pe care le avem în diferite domenii, și în același timp această relație nouă să se poată hrăni din legăturile istorice care au existat între țările și popoarele noastre și care să poată contribui la identificarea oportunităților și beneficiilor pentru cele două țări și popoare.

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 1286 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *