Articole recente

ttip-1

Tratatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP)/Tratatul Transatlantic de Liber Schimb (TAFTA): Un pericol pentru locurile de muncă, securitatea alimentară, protecția mediului și democrație

Încă de la începerea negocierilor Tratatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții, TTIP (în engleză – Transatlantic Trade and Investment Partnership), între Comisia Europeană și Statele Unite ale Americii, iulie 2013, Partidul Stânga Europeană (PSE) întreprinde acțiuni ample de prezentare și combatere a prevederilor acestuia, de condamnare a opacității și perversității modului în care se poartă discuțiile. În esență, TTIP împreună cu alte tratate încheiate sau în curs de negociere, între care CETA, Comprehensive Trade and Economic Agreement, între UE și Canada, sau TISA, Trade and Services Agreement, urmărește accelerarea integrării economice și politice globale, în favoarea multinaționalelor, prin desființarea oricăror bariere de tip financiar, legal, social, național, ecologic etc.. În prezent se află în curs de negociere 22 de tratate regionale de liber schimb, incluzând 110 state. Se apreciază că până la finalul anului 2015, se va finaliza și conținutul TTIP.

Dintre cele mai vizibile activități ale PSE, reamintesc: susținerea Inițiativei Cetățenești împotriva TTIP și CETA pregătită de o alianță a mișcărilor și organizațiilor progresiste europene (respinsă de Comisia Europeană în septembrie 2014) și participarea la mobilizarea globală din 11 octombrie 2014 – Ziua Europeană de Acțiune Împotriva TTIP, CETA și TISA și a lobby-ului corporatist.

Sâmbătă, 19 aprilie 2015, membrii Biroului Executiv al PSE au participat la o amplă manifestație ce a avut loc la Bruxelles împotriva TTIP, CETA și TISA, la care au luat parte zeci de mii de oameni, ca un corolar a 743 activități similare, organizate în 46 de țări de pe toate continentele lumii, în cadrul Zilei Globale de Acțiune împotriva TTIP, CETA și TISA.

ttip-2

Mesajul general al grupului PSE, înscris pe benerul purtat de conducerea partidului – „Pentru democrație, servicii publice și sociale! STOP TTIP”, a fost reflectat în moduri inspirate pe multe alte materiale propagandistice, dintre care de mare interes a fost „Dansul Vampirilor”, realizat de Grupul de lucru pentru cultură al partidului, având ca sursă de inspirație filmul lui Roman Polanski, Dansul Vampirilor. În cazul nostru, vampirii sunt: Barack Obama, Angela Merkel, Martin Shultz, Jean-Claude Junker, François Hollande, David Cameron, Mario Draghi etc.. Fotografiile de mai jos reflectă momentele de pregătire a încadrării grupului nostru în coloana demonstranților.

Cu această ocazie, PSE a lansat forma actualizată a mesajului împotriva TTIP, denumit – TTIP/TAFTA: Un pericol pentru locurile de muncă, securitatea alimentară, protecția mediului și democrație.

Se pornește de la întrebarea – Ce este excepțional în legătură cu acest tratat de liber schimb între UE și SUA? Se prezintă următoarele răspunsuri reale:

  • UE și SUA dețin împreună 44% din Produsul Global Brut și 60% din investițiile străine directe.
  • Tratatele de liber schimb, așa cum le arată și numele, urmăresc eliminarea obstacolelor. Totuși relațiile dintre UE și SUA sunt destul de intense, în jur de 1,8 mii de miliarde de euro și tarife destul de reduse. Din acest punct de vedere, TTIP nu ar putea aduce mari schimbări.
  • TTIP, nu este deci un tratat obișnuit. El are ca scop suprimarea sau reducerea obstacolelor non-tarifare ca reglementări tehnice ale produselor, standarde de mediu, securitatea alimentară și legislația privind securitatea alimentară.
  • În plus, TTIP va introduce în liber schimb și sectoarele servicii și investiții publice, pentru a le face accesibile corporațiilor transnaționale.

În ceea ce privește avantajele, PSE apreciază cifrele prezentate până acum ca fiind, cel puțin, dubioase. De pildă, un studiu al Comisiei Europene arată că economia europeană va crește cu 0,5% în 12 ani. Chiar dacă cifrele ar fi corecte, rezultă o creștere de 0,036% anual. Rezultatul nu este surprinzător, de fapt arată că nu este suficient să comercializezi mai mult în loc să produci mai mult și să creezi locuri de muncă. Se mai pune și problema corectitudinii relațiilor comerciale și financiare, a necesității prohibiției speculațiilor internaționale. De pildă, între 2010 și 2012 , dolarul a fluctuat față de euro cu cca. 25% datorită unei speculații globale care, prin modificarea prețurilor, a împiedicat efectiv schimburi transatlantice.

Principalul obiectiv al TTIP nu este abolirea tarifelor sau barierelor tarifare și nici speculațiile valutare, ci creșterea profiturilor prin reducerea costurilor, în special al costurilor muncii.

Dintre cele mai grave consecințe ale tratatului sunt detaliate următoarele:

  • Atacul asupra salariilor, dreptului la muncă și ocuparea forței de muncă. PSE consideră că TTIP va conduce la pierderea locurilor de muncă în Europa, pe de o parte deoarece furnizorii de peste ocean vor avea acces la sectorul public și pe de alta deoarece companiile europene își vor reloca locurile de muncă în SUA unde salariile sunt mai mici și drepturile sindicale inexistente.
  • Dereglementarea protecției mediului și a siguranței alimentare. În Europa se aplică principiul precauției, conform căruia mărfurile nu sunt considerate periculoase atâta timp cât producătorul o poate proba. SUA cere eliminarea acestui principiu pe care îl consideră protecționist și o piedică în calea schimburilor comerciale. Printre consecințe ar fi desființarea controlului asupra produselor alimentare modificate genetic, utilizării pesticidelor în agricultură, utilizării hormonilor de creștere și a altor tratamente chimice speciale. De asemenea, se cere renunțarea la directivele europene privind energiile regenerabile și importul petrolului extras din nisipuri bituminoase. TTIP va deschide ușa companiilor americane pentru exportul masiv de gaze de șist și pentru acceptarea extracției prin fracturare hidraulică în Europa.
  • Democrația considerată un element perturbator. Negocierile se duc în mare secret pentru a se evita criticile și protestele publice. Trebuie totuși avute în vedere două puncte esențiale: compatibilitatea legislației părților cu normele comerțului liber, încă din faza pregătitoare a elaborării legilor (asta va crește lobby-ul ambelor părți și introducerea acestuia în procesul legislativ) și clauzele privind protecția investițiilor și procedura tribunalelor de arbitraj (pentru soluționarea disputelor între investitori și state). Aceste instrumente vor permite companiilor străine să cheme statele în instanțele comerciale când consideră că legislația, obligațiile sociale și de mediu sau chiar acțiuni industriale le-ar prejudicia profiturile preconizate.
  • Rezistența este necesară și posibilă. În aproape toate tratatele, guvernul SUA a impus clauze de protecție a investițiilor și mecanismul tribunalului de arbitraj. Multinaționalelor europene le convine situația. Față de această această falangă de interese economice și putere politică, este în creștere rezistența organizată. Cetățeni, mișcări ale societății civile și sindicate se mobilizează atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii. Au fost obținute deja două succese, respingerea de către Parlamentul European a Acordului Comercial de combatere a Contrafacerii (ACTA) și a Acordului Multilateral privind Investițiilor (MAI). Deci și TTIP poate fi blocat și înlocuit cu un sistem alternativ de liber schimb bazat pe solidaritate, justiție socială și protecția mediului.

Partidul Alternativa Socialistă, membru fondator al Partidului Stânga Europeană a aprobat acest mesaj, ca de altfel întreg programul de acțiuni al PSE împotiva TTIP și a altor tratate internaționale păguboase pentru cei ce trăiesc din rezultatelor muncii lor, participă la toate activitățile comune și continuă să prezinte românilor adevărata față a negociatorilor care reprezintă numai interesele marelui capital transnațional.

Articol scris de ing. Lucia Stanciu

vicepreședinte al Partidului Alternativa Socialistă

Vizualizari: 1308 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *