Mai an, o băbuţă de prin Bucovina zicea că în România şi mătura trebuie schimbată. Femeia fusese preumblată de gorilele lui Kovesi până la Bucureşti ca să dea cu subsemnata despre cum a oferit ea mită unui procuror din Suceava. Nişte ouă. Pesemne că erau ouă de aur. Sau ecologice, scumpe şi ele. Câţi bani a irosit  statul cu benzina, lefurile gealaţilor, pizza anchetatorilor – pentru o treabă de nimic, nu face nimeni socoteala. Kovesi, serviciile şi-au creat ocazia de a raporta o nouă misiune dusă cu succes la capăt. Acolo unde aştepta Livia Stanciu să dea cu ciocanul în masă şi să hotărască în numele legii. Ghinion, vorba lui Werner: nu s-a mai ajuns la proces, dar banii s-au dus. Pierderi calculate, are balta peşte. Misiunea reală a spectacolelor de cagule şi lanţuri constă în hărţuirea unor persoane pe motive de interese politice, politicianiste şi mafiote. Republica, sau regatul procurorilor şi generalilor nu luptă împotriva corupţiei. Unele succese sunt câştiguri colaterale nescontate. Ţinta tămbălăului este prostirea în faţă a cetăţenilor exasperaţi de acţiunile uriaşului angrenaj al crimei organizate construit în jurul lui Băsescu de grupurile de interese – adică subordonarea instituţiilor statului, devenite instrumentele prin care s-a înfăptuit şi se înfăptuieşte jefuirea poporului român.

Băsescu face în continuare pe preşedintele profitând de slăbiciunile sau ticăloşiile taberei adverse, dar el nu mai este decât un şantajist. Însă tocmai de aceea oastea de strânsură provincială adunată în cei zece ani de mandat stă încă adunată în jurul tartorului şef. Dacă Al Capone pierde, toată liota se scufundă, de la generali şi procurori până la intelectualii lui Băsescu. Iar acest lucru nu este convenabili pentru nici unii dintre ei. Udrea şi ai ei au fost aruncaţi peste bord pentru ca balonul să mai facă un salt în văzduh, dar artileria grea stă încă bine înfiptă pe poziţii. Tactica tragerii de timp poate să dea roade. Corb la corb nu-şi scoate ochii.

Isteria provocată de prostiile făcute de Kovesi şi Livia Stanciu în legătură cu abuzurile din cazul Rarinca sunt consecinţa directă a comportamentului arbitrar implementat de Băsescu, Macovei, servicii. Acum, când e clar că au dat-o în bară, indiferent de detaliile procesului pierdut de sistem, băsiştii recurg la vechea reţetă de gherilă mediatică din vara referendumului. Macovei o să înceapă iarăşi să urle că republica e în pericol, că asistăm la o lovitură de stat, că ea îşi vrea ţara înapoi. Pe tarabă sunt aceleaşi ingrediente ca în 2012, aceiaşi bucătari şi aceleaşi bucătărese. Pentru că vreme de zece ani s-a executat zilnic câte o lovitură de stat, schilodindu-se un parlament măcinat, printre altele, chiar de combinaţiile perverse ale lui Băsescu. Însă aşa zisa democraţie înseamnă întâi de toate instituţia reprezentativă. Celelalte vin pe cale de consecinţă. Băsescu a guvernat  fiind slugărit de complicii din guvern, partide, justiţie, procuratură,din administraţia fiscală, servicii secrete, televiziunile şi gazetele stipendiate de cercurile mafiote, clica elitistă  şi aşa mai departe.

Prostia Liviei Stanciu grăbeşte sau acutizează părăsirea scenei. Orice ar face băsiştii ziua scadenţei tot vine, fie şi cu întârzieri.

Parlamentul trebuie să se dezmeticească şi să îşi ia în serios atribuţiunile, să ceară guvernului şi instituţiilor să acţioneze în interesul poporului, iar preşedintelui să îşi exercite principala atribuţiune constituţională, anume de a găsi calea spre înţelegere a tuturor forţelor sociale, politice şi economice. V-aţi asumat responsabilităţi, achitaţi-vă de ele sau dacă nu, plecaţi. Ţara este în degringoladă. E datoria voastră să o scoateţi din prăpastie fiindcă voi aţi azvârlit-o acolo.

Articol scris de Viorel Știrbu

Viorel Știrbu

Viorel Știrbu (n. 1940) este scriitor, prozator, membru al Uniunii Scriitorilor, autor a numeroase volume de proză.

Vizualizari: 969 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *