Prof. Dumitru StanciuEste 15 ianuarie 2018. Am urmărit, fără să vreau, din întâmplare adică, intervenția lui Gustav cel de Fier, de pe postul național de televiziune, în care se opintea, din răsputeri, să silabisească un text pe care ciracii săi i-l puseseră în față. Credeam că va spune ceva, ce l-o duce capul, deși pe el nu-l prea duce capul spre lucruri deosebite, despre poetul național care, după cum unii știm, s-a născut la această dată. În foarte mare viteză, în decursul cuvântului său, a amintit și numele poetului pe care, bineînțeles, l-a citit greșit plasând litera c înaintea lui Eminescu. Apoi a aiurat apăsat pe marginea unor aspecte de cultură românească menite să ne plaseze, vezi Doamne!?, pe noi românii, pe traiectorii culturale „greu de imaginat” în constelația civilizației mondiale. Și, pentru că veni vorba, mă întreb și eu, ca un român ce sunt, ce considerații neroade au clocit mințile celor din administrație care au stabilit că ziua nașterii poetului să fie considerată și zi a culturii române.

            Amețiților, Bădia Eminescu fiind UN FENOMEN UNIC AL CULTURII ROMÂNE este atât de important încât este iresponsabil și impudic să-l amestecăm cu alte „mărunțișuri”, să-l băgăm la grămadă adică, astfel încât să se piardă printre celelalte „nimicuri” și, LUCEAFĂRUL, cu toată strălucirea lui, să ajungă în derizoriu.

            Pe 15 IANUARIE nu avem voie, nu avem dreptul adică, să vorbim despre altceva care nu are tangență cu MĂREȚUL ASTRU LITERAR dăruit nouă, românilor, de Bunul Dumnezeu, ca recompensă pentru meritul de a fi întâistătători pe pământurile din această parte de lume – după cum au dovedit istorici de renume.

            „Umpluturi” ale acestui popor, ați comis o mare blasfemie trecându-l pe EMINESCU „printre altele” și ați atentat la identitetea românilor „lucrând” să-i transformați din popor în gloată !

            Distrugători de neam și de țară, ați trecut, într-un mod pervers și toxic, la distrugerea ICOANELOR noastre, imaginând „sărbători” subtile, credeți voi, care să abată atenția de la lucrurile noastre esențiale!

            Eu, românul sănătos la cap, știu că Bădia EMINESCU vă stă în gât! Știu că aveți comenzi de la cei care vă scarpină pe spurcatele și îngălatele voastre țeste să-l eliminați de pe BOLTA LITERATURII ROMÂNE, să-l „scoateți de pe rândul din față” și să-l treceți „pe nebăgate de seamă” în gloata anonimă din spate. Știu!!! Dar vă asigur că nu veți reuși. Nu mai încercați să ne spurcați lucrurile sfinte! Luați aminte că, în ceea ce-l privește pe EMINESCU, NOI ROMÂNII NORMALI LA CAP suntem niște „habotnici fundamentaliști”. Nu, nu este un pleonasm, este, mai degrabă, o dorință de exprimare întărită a simțirii noastre pentru poet cu niște cuvinte „neputincioase” să redea profunzimea trăirii.

            Morfolirea zilei de 15 IANUARIE cu tot felul de acțiuni care nu au nimic în comun cu MARELE POET transformă această zi într-una a inculturii și neputinței administrațiilor românești de a se ridica la înălțimea înțelegerii valorilor autentice ale acestui neam.

            P.S. Ni se semnalează, prin programele de știri ale diverselor televiziuni, că, intr-un oraș al României, „junimea”, needucată și iresponsabilă, vandalizează, în fiecare an, de ziua  lui EMINESCU, statuia acestuia. Actul, dureros în sine, este mult prea criminal pentru a mai fi comentat aici.

            Dr. Dumitru Stanciu                                                                                                                                                                                                                                                                                  16. 01. 2018

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 3445 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *