Rezumat. Ce ştie toată lumea

UE nu are chef să primească Ucraina. De formă i-a pus nişte condiţii umilitoare – să o elibereze pe Timoşenco – fosta prim ministru condamnată pentru coruptie şi abuz de putere la ceva ani de puşcărie şi să facă reforme: privatizări, retragerea statului, dogma neoliberală.

Rusia i-a propus altceva: să intre în Uniunea Eurasiatică şi să ia nişte bani cu împrumut (17 miliarde). Orice om cu scaun la cap ar fi ales varianta 2. Aşa a făcut şi Ianukovici.

Dar UE şi SUA aveau pioni ambiţioşi: opoziţia de dreapta. Şi mai aveau şi o populaţie debusolată şi sărăcită de o proastă guvernare şi de capitalismul ucrainian.

Opoziţia a organizat o Piaţă a Universităţii de la noi cu tot tacîmul anticomunist şi antirus: popi, rock, rugăciuni. Noi vrem cu UE, nu vrem cu Rusia. Mulţi oameni s-au dus acolo să îşi strige necazurile. Blocaseră circulaţia. Era ilegală. Şi ce dacă?

Greşeala nr 1: în noaptea de sfântul Andrei cineva (nu ştiu cine a fost cu ideea) a trimis jandarmii să „cureţe” piaţa. Jandarmii ca jandarmii, au bătut oameni. Mulţi au fugit şi s-au ascuns prin biserici.

Greşeala nr 2. Ianukovici şi-a cerut iertare pentru brutalitatea poliţiei.

Greşeala nr 3. I s-a permis Iuliei Timoşenco să dea interviuri din închisoare şi să îşi asmută partizanii să îl dea jos pe preşedinte.
Cam la fel s-a întîmplat (pentru cine mai ştie) şi în Bucureşti pe 24 aprilie 1990.

Restul se cam ştie: slăbiciunea forţelor de ordine a fost folosită imediat: opozanţii s-au organizat paramilitar şi au ocupat Euromaidanul. Sprijiniţi de UE şi SUA şi mass media etc.

Cam cîţi bani s-au folosit? Să ţii o trupă de paramilitari, să ocupi clădiri publice, asta se face cu bani. Milioane de euro.

Care a fost poziţia comuniştilor ucrainieni?

Partidul comunist din Ucraina a obţinut 13,3% la alegerile parlamentare din 2012 şi are 32 de deputaţi. Nu e puţin. Chiar la Kiev au scos 6% – vezi harta de mai jos.

ucraina

Saitul lor este http://www.kpu.ua/.

Am aflat de acolo că maidanezii vor să se interzică partidul comunist. Ba chiar l-au interzis în unele regiuni. Ura lor contra comuniştilor s-a văzut cînd au dărîmat statuia lui Lenin. De aceea comuniştii sunt, în mod legitim şi firesc, contra maidanezilor.

Iată ce scrie Igor Korniichuk (http://www.kpu.ua/igor-kornijchuk-ti-xto-sogodni-pragnut-zaboroniti-kompartiyu-nasliduyut-priklad-nimecko-fashistskix-okupantiv/), primul secretar al PCU regiunea Hmelniţki: „ În 1991 PCU a mai fost interzis o dată. Apoi Curtea Constituţională a declarat interdicţia neconstituţională. Astăzi cîteva sute de oameni s-au adunat și au decis să interzică un partidul politic alest de 15 % din alegător! Cine le-a dat acest drept ? Cei care au venit în Maidan din regiunea noastră. Nu întreaga regiune. Primul lucru pe care l-au făcut naziştii în 1941 – a fost să distrugă simbolurile sovietice și să interzică Partidului Comunist”.

Organizaţia PCU din aceeaşi regiune a dat un protest:

„Facem apel la toți oamenii să se alăture Frontului Popular antifascist din Kiev , care va fi creat în curând.Doar împreună ne putem apăra satele şi oraşele, de teroarea fascistă pusă la cale de Svoboda şi putem lupta împotriva îngenuchierii ţării noastre de o bandă de criminali! Împreună – avem putere! Să nu permitem fascism și banditism în casele noastre !”

Un material interesant a apărut pe sait pe 3 februarie.

Serghei Gordienko : Unii fac revoluțiile alţii se bucură de ele

Că este aşa, s-a văzut deja în Egipt. Cei care în 2011 l-au răsturnat Hosni Mubarak , sunt acum scoşi în afara legii de cei pe care i-au adus la putere. Comportamentul liderilor din ” Maidan „, o confirmă: manifestanţii naivi sunt doar carne de tun pentru ei .

Sponsorii occidentali ai Euromaidanului vor revoltele doar pentru a pune presiune pe actualul guvern şi pentru a îngenuchea şi umili ţara. Iar liderii maidanezilor sunt preocupaţi numai de modul de împărţire al ciolanului după demisia preşedintelui. Chiar dacă ei vor cîştiga mîine, poimîine susţinătorii din Euromaidan vor deveni o povară şi vom vedea repetarea experienţei din Egipt. Ba chiar mai rău: legile antidemonstraţii vor fi mult mai stricte ca azi.

Ca urmare a apelului iresponsabil al boxerului Klichko, a apărut o nouă organizaţie „Moștenitorii Victoriei” («Спадкоємці Перемоги») antifascistă care a lansat pe sîmbătă 1 fabruarie un apel la manifestanţi din care spicuiesc „… conducerea mişcărilor de protest a fost luată de fascişti. Ei sunt cei care au comis şi comit acte de vandalism, ei au distrus centrul Kievului, ei incita la violenţă, ei incită la ură, stimulaţi de sprijinul din Occident, ei vor acum să îi pedepesească pe toţi cei care nu sunt de acord cu orgia lor de violenţă. Ei împing ţara la război civil și de divizare . Mai mult, ocuparea clădirilor administrative , înjghebarea unor organe ale puterii paralele şi interzicerea unor zone pentru cei care nu sunt de acord cu ei arată că fasciştii au depăşit limita toleranţei noastre. De acum înainte , nimeni nu mai e sigur de viaţa lui, poate că mîine va fi considerat duşman al poporului şi pedepsit de huligani din forţele de autoapărare ale Maidanului! Nu putem aştepta pînă atunci!
Trebuie să ne apărăm!
Facem apel la toate ONG-urile care vor păstrarea legii și ordinii , pace și stabilitate să ni se alăture.
Facem apel la toți oamenii să se alăture Frontului Popular anti – fascist din Kiev , care va fi creat în curând . Doar aşa ne vom putea proteja oraşele, satele şi pe cei dragi de teroarea fascistă!”

Impresie. 4 februarie. Cineva se joacă cu focul. UE + SUA. Ceva îmi spune că şi Polonia şi-a luat-o în cap şi are ambiţii imperiale.

Evoluţia poziţiei comuniştilor ucrainieni faţă de conflict

Simonenko: A mai rămas un pas pînă la DISPARIȚIA STATULUI independent Ucraina (http://www.noi.md/index.php/md/news_id/34852) 27 ianuarie 2014

Liderul Partidului Comunist Petro Simonenko a declarat într-un interviu pentru Golos.ua că Ucraina este pe punctul de a pierde independența și integritatea sa.

„Astăzi, situația se dezvoltă de așa o manieră, încît rămîne doar un pas pînă la dispariția statului ucrainean unitar și independent. Dacă nu va fi găsită calea de reconciliere – acest pas va fi făcut și statalitatea ucraineană va fi pierdută pentru totdeauna”, – a declarat el. Liderul comuniștilor a subliniat că locuitorii țării doresc schimbări.
Potrivit lui Simonenko, Partidul Comunist a elaborat un plan de acțiune care oferă posibilitatea de a găsi o cale de ieșire din situație fără vărsare de sînge: „Pentru ca la masa de negocieri să se ajungă la un compromis, ambele părți trebuie să renunțe la ultimatumuri, să accepte concesii egale și reciproce”, – a subliniat liderul Partidului Comunist. Următoarea condiție Petro Simonenko a numit-o „renunțarea imediată la violență și vărsare de sînge concomitent de ambele părți participante la conflict”.”Autoritățile trebuie să renunțe la încercarea de a suprima protestul prin forță, iar opoziția, la rîndul său, ar trebui să abandoneze tactica escaladării conflictului”, – a precizat Simonenko.
„În plus, opoziția ar trebui să renunțe la practica de a face declarații în numele poporului ucrainean. În caz contrar, aceasta duce la o escaladare a conflictului în cadrul societății. Nu numai între opoziție și guvern, dar, de asemenea, între diferite grupuri, diferite regiuni care nu împărtășesc această ideologie și alegere geopolitică „, – a rezumat liderul Partidului Comunist.

Un deziderat pios. Tactica opoziţiei a dat roade, nu?

Un apel de pe 29 ianuarie către comunişti (publicat și de Socialistul.ro).

Pe 13 februarie comuniștii ucrainieni au venit cu soluția federelizării Ucrainei: http://symonenko.info/ru/news/67551/petr-symonenko-o-federalyzatsyy-ukrayny

Fiind acuzați din ambele părți, președintele PC Ucrainian își precizează poziția aici (http://www.kpu.ua/petr-simonenko-o-pozicii-kompartii-ukrainy-po-voprosu-vozmozhnoj-federalizacii-ukrainy/ ). Iată cum își argumentează poziția:

Petro Symonenko despre poziția Partidului Comunist din Ucraina cu privire la posibila federalizare a Ucrainei, 17.02.2014

După ce Partidul Comunist și-a exprimat în mod public poziția sa că federalizarea Ucraina este singura modalitate de a păstra integritatea teritorială a Ucrainei – ca o alternativă la dezintegrarea țării în state separate, în cazul în care tendințele dăunătore care au apărut în societate ca urmare a confruntărilor va continua – au apărut comentarii în unele publicații care denaturează poziția partidului, precum și însăși esența propunerilor noastre .
Partidul Comunist a fost întotdeauna un susținător al păstrării unității Ucrainei ca stat multi- etnic, stat în care relațiile dintre oamenii de diferite naționalități au fost construite pe relații de prietenie și de respect reciproc. Pe aceste principii sovietice s-a creat Ucraina, și aceste principii chiar au funcționat în primii 10-15 ai Ucrainei independente.
Cu toate acestea astăzi țara a început să se îndrepte spre agravarea conflictelor naționale și spre un posibil război civil. Deși politicienii neagă aceste amenințări pericolul continuă să crească. Mai mult decât atât este vădit că procesul de federalizare a țării au început deja: unele regiuni și-au creat deja propriul guvern paralel, forțe de securitate și unități paramilitare, publică deciziile lor și refuză să se supună autorităților naționale.
La 8 februarie în Ucraina s-au aprobat 64% din bugetele locale. Judecând după declarațiile viceprim-ministru Boiko, unele zone ale țării refuză de două luni să plătească gazul consumat. Un alt exemplu – în regiunea Lviv autoritățile refuză să transmită la centru plata impozitului pe venit și TVA-ul. Opoziția nu a condamnat niciodată aceste provocări fățișe.
Istoria ne arată: crearea de autorități teritoriale alternative este primul pas spre dezintegrare. În Ucraina inițiatorii unor astfel de măsuri au fost grupurile radicale naționaliste și susținătorii lor . Nu am fot noi, comuniștii. De fapt, procesul de dezintegrare a țării a fost lansat de acele forțe politice care striga cel mai tare despre „catolicitatea și indivizibilitatea ” din Ucraina.
Toate aceste acțiuni centrifuge pot duce la dezintegrarea țării. Nu numai noi vedem asta, ci se vede și în străinătate. Un număr de țări vecine chiar și-au exprimat pretenții teritoriale la adresa noastră.
Datorită acestei situații grave la care s-a ajuns – nu din vina noastră – Partidul Comunist a ridicat problema că federalizarea civilizată și pașnică pare singura metodă de a păstra integritatea teritorială a Ucrainei și a statului. Vrem ca această problemă să fie discutată public.
O astfel de discuție ar putea atenua conflictele dintre extremiştii din vestul și estul țării şi r pute avea un final fericit – să se găsească un compromis unde ă nu fie nevoie de federlizare. În al doilea rând, ea îi va ajuta pe ucraineni să afle ce ar însemna o structură federală a statului, cu argumente sale pro și contra. Și, poate că s-ar elibera de distorsiunile şi stereotipurile ideologice impuse agreiv societăţii noastre de unii jurnaliști și politicieni.
În special jurnaliștii confundă de multe ori în rapoartele lor federalism cu sepratismul. Totuşi, puţin profesionalism nu strică.
Separatismul ( Fr. séparatisme de la Lat Separatus – separate. ) înseamnă separarea unei părţi a teritoriului cu scopul de a form acolo un stat independent; el duce, de regulă la conflicte etnice şi interstatale. Politicile și practicile de izolare , separare a unei părți a teritoriului statului , în scopul de a crea un nou stat independent . Duce la încălcarea suveranității , unității și integrității teritoriale a statului , poate fi o sursă de interstatal acute și conflicte etnice. Federalismul ( Fr. federalisme de la Lat Feodus – contract , asociere) înseamnă dorinţa de a combina mai multe state separate într-o singură federație sau transformarea unui stat unitar într-o federaţie.
După cum puteți vedea , chiar și conceptele semantice sunt diferite . Separatismul – separarea , federalism – asociere.
De foarte multe ori în rapoartele jurnaliștilor se dă exemplul procesului de federalizare cu final sîngeros al Iugoslaviei. De fapt doar federalizarea ar putea preveni, în cazul Ucrainei să se ajungă la scenariul iugoslav cu vărsare de sânge.
De regulă, vorbind despre federalizare, jurnaliștii ignoră exemplele pozitive și de succes. Un exemplu de succes ar fi Belgia – un stat prosper recent federalizat acum 20 de ani, după care capitalsa sa a devenit şi capitala UE. Motivele pentru federalizarea Belgiei se regăsesc şi în Ucraina. La ei existau diferenţe economice între Nord și Sud, noi avem – între Est și Vest. Diferenţe lingvistice, culturale, confesionale. Cetățenii belgieni au stabilit printr-un referendum paşnic că sistemul federal va contribui la consolidarea statului și protecția drepturilor constituționale le cetăţenilor. DE fapt statele federale sunt exemple de succes economic şi social: Austria, Germania, Elveţia, SUA, Canada, Australia, Mexic, India, Brazilia produc 80 % din PIB-ul mondial, şi îşi protejează mai bine cetăţenii.
Noi, comuniștii suntem convinși că politicienii care construiesc campaniile lor electorale pe idei șovine și naționaliste nu pot cauza decît vandalism și confruntări violente care vor duce la divizarea ţării. Și în această situație federalismul rămâne, singura salvare de salvare a ţării de conflictele separatiste.
Politicienii populişti susțin că ei nu vor permite divizarea țării. Oare? Cu un an în urmă nimeni nu ar fi crezut că dilogul politic se va face în Ucraina cu cocktail-uri Molotov , grenade Berkut, bande paramilitare, arme, cu sute de morţi și mii de răniți. Cu şase luni în urmă Partidul Comunist a propus un referendum pentru a rezolva conflictele . Ni s-a spus că „un referendum ar diviza țara”.Rezultatul? Astăzi şi președintele și politicienii din opoziție și consilierii lor din Europa – toată lumea vorbește despre referendum. Comuniștii au avut dreptate.
Apropo de referendum. Comuniştii vor referendumul după o dezbatere publică serioasă, în aşa fel încît toţi cetăţenii să poată face o alegere în deplină cunoştinţă de cauză şi nu dorec un referendum pripit, care nu ar duce la rezultate pozitive. Mai există un motiv important pentru care întrebarea – dacă sau nu federalizăm Ucraina – a fost ridicată. Putem vedea cum toate forțele politice au fost de acord asupra necesității de modificare a Constituției țării și lucrează în această direcție. Chestiunea „o Ucraină federală sau unitară” este chiar la baza Constituției. Comuniștii cred că amendamentele la Constituție trebuie să fie fixate prin referendum deci acest lucru nu se fce e azi pe mîine. Este nevoie de timp ca oamenii să se gîndească şi să dezbată pe această temă . Politicienii care conduc țara la destrămare ar trebui să se gîndeacă nu numi la viitorul lor personal , dar şi la viitorul țării.
Jurnaliștii trebuie să-și amintească despre responsabilitate și obiectivitate . Comuniștii nu acceptî să fie etichetaţi drept „separatiști” tocmi e aceia cre împing țara să se destrame. Nu este nevoie de a face in federlizare o poveste e groază pentru poporul ucrainian. Trebuie să ne gândim la funcţionarea cea mai bună a unui stat al justiţiei sociale. Într-un asemenea stat oligarhii şi partidele lor nu se vor mai repezi aşa de hulpav la putere şi la banul public. și părțile lor, atât de brutal , nu va lupta pentru putere și buget jgheab . Într-un asemenea stat oamenii disperaţi de sărăcie şi lipsă de speranţă nu vor mai lua armele să se ucidă unii pe alţii – sărac pe sărac. Și chiar mai mult – va fi o ocazie pentru a vorbi despre împărţirea administrativă a ţării, despre autonomii şi despre altele.

Petru Simonenko, Prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist ,Președinte al fracțiunii PCRM,Rada Supremă a Ucrainei

Deputatul comunist Alexander Golub : federalizarea nu este un slogan ci o alternativă la vărsare de sânge, 19/02/2014

Propunerea Partidului Comunist de federalizare a Ucrainei nu este un slogan politic ci singura soluție nonviolentă a situației, este alternativa la război civil şi destrămarea țării. Evenimentele din ultima vreme, în special în regiunile vestice, unde convulsiile au dus la ocuparea clădirilor administrative e grupări armate radicale o dovedeşte. Mass-media au arătat că în Ivano – Frankivsk au fost capturați şefii parchetelor , şefii departamentului regional de SBU și MVD şi că la Luţk continuă atacul sediului administraţiei regiunii Volînia .
Comuniștii au fost întotdeauna pentru integritatea statului ucrainean , pentru că partidul nostru a creat granițele sale actuale. Nu veţi găsi în declarațiile Partidului Comunist sau un an în urmă referiri la federalizare. Dar acum conflictul politic duce la ruperea țării de facto a ţării. Prăbușirea țării a început deja. Acest lucru se vede clar în regiunile vestice, unde autoritățile alternative formează deja structuri alternative de putere, unităţi paramilitare si politie neconstituţionale.
Guvernul și cei care striga cel mai tare despre „catolicitatea Ucrainei”, a început deja procesul de divizare a țării și nu mai poate să-l oprească. Avem de ale între o federalizare civilizată şi scenariul iugoslav, cu război civil și prăbușirea finală a țării.
Acum federalizarea nu mai este un slogan politic ci o reflectare reală a situației . Suntem obligați să oferim o astfel de soluție, alternativa ar fi vărsarea de sânge. Ucraina este un stat multietnic . Și e mai bine să acceptăm aceasta şi să rezolvăm problema în mod legitim și nu prin conflicte civile

Sîmbătă 22 februarie 2014. Lovitura de stat.

Vineri 21 februarie 2014 Ianukovici a semnat un protocol cu opoziţia pentru liniştirea situaţiei. Mai semnase şi înainte nişte armistiţii încălcate imediat de maidanezi. În noaptea e vineri spre sîmbătă, Ianukovici a plecat la Harkov. Sîmbătă parlamentul a votat revenirea la constituţia din 2004, eliberarea Iuliei Timoşenko şi demiterea lui Ianukovici. Votul a fost în unanimitate – inclusiv comuniştii au votat în rînd cu lumea. În locul lui Ianucovici a fost pus Aleksandr Turchinov.

Petru Simonenko : comuniștii vor apăra întotdeauna dreptul poporului la alegeri libere

În scopul de a păstra integritatea teritorială a Ucrainei în condițiile generate de anarhie și de retragerea președintelui Ianukovici fracțiunea Partidului Comuniștilor în Rada Supremă a Ucrainei a decis să voteze legi şi reglementări care să prevină anarhia.
Concret, am votat pentru revenirea la Constituţia din 2004, care a fost de altfel una din cererile noastre de reformă politică și de tranziție la o republică parlamentară. Partidul Comunist, de asemenea, a votat pentru neurmărirea penală a persoanelor implicate în adunări pașnice de protest.
Am votat pentru numirea șefului al Consiliului Suprem deorece lipsa de legitimitate a legiuitorului este o amenințare reală la situația politică şi poate duce la incontrolabilitate completă.
Am votat punerea sub acuzare a președintelui Viktor Ianukovici. Amintiți-vă că Partidul Comunist a oferitde mult timp legea care să îi limiteze prerogativele. Ba am propus chiar desfiinţarea postuuli de preşedinte.
Partidul Comunist a sprijinit de asemenea rezoluţia prin care Parlamentul își asumă responsabilitatea pentru situația din Ucraina.
Partidul Comuniștilor propusese deja un mod pașnic și democratic pentru a depăși criza socio-politic şi economică provocată de oligarhii care şi-au împărţit conducerea țării.
Ne-am propus o largă de reformă politică, desființarea postului de președinte, alegerea judecătorilor responsabilizarea la maxim a comunităților locale.
Comuniștii au insistat ca majoritatea problemelor litigioase să se rezolve prin referendum și plebiscite, inclusiv cele referitoare la aderarea la alianțe și organizații internaționale.
Partidul Comunist a elaborat și a publicat programul anti – criză. Dar nici autoritățile , nici opoziția nu a sprijinit inițiativele noastre, urmarea fiind vărsarea de sânge și pierderile de vieți omenești.
Partidul Comunist din Ucraina consideră că un drept fundamental al omului este de a trăi şi de a munci în pace într-o ţară lipsită de violenţă. și liniște în starea de viață și pentru a stabili în mod liber propriul destin – este, dreptul de oameni ai muncii . Și acest drept comuniştii îl vor apăra mereu.

Au venit vremuri grele pentru PCU. Hoardele dezlănţuite s-au dus şi au devastat vila lui Ianukovici. Luxul în care trăia a fost arătat la televizor – ca să crească ura poporului împotriv acestuia. Ca să nu stea degeaba, maidanezii au mai devastat şi sediul Partidului Regiunilor (al lui Ianukovici) şi sediul PCU. Cine să îi apere? Poliţiştii şi berkuţii au dispărut.

Petru Simonenko protestează aici (http://symonenko.info/ru/news/67998/petr-symonenko-pogrom-ofysa-kpu–popytka-unychtozhyt-polytycheskyh-opponentov)

Pogromul KPU – o încercare de a distruge adversarii politici, 02/23/2014
Astăzi ei încearcă să distrugă adversarii politici , în primul rând – Partidul Comunist
La sediul PCU totul este distrus, îndeosebi biroul lui Petru Simonenko. Pe lîngă distrugerea documentelor şi a arhivelor s-au comis şi acte de jaf: furturi de obiecte electronice. Se confirmă încă o dată scopurile și obiectivele care au fost stabilite de către unii lideri în timpul acestor evenimente dramatice.
Evident că începînd de astăzi ei vor încerca distrugerea adversarilor politici și în special a Partidul Comuniștilor. Aceşti oameni nu vor să reconstruiasă Ucraina, ci vor să fure ce nu au reuşit ă fure ceilalţi.
Suntem recunoscători membrilor noştri şi altor activiști sociali că, în ciuda pericolului au reuşit să salveze clădirea e la incendiu.
Dar nu numai la Kiev. Războiul cu statuile lui Lenin se poartă şi în alte zone mai civilizate. De exemplu a Harkov sau Zaporojie (www.kpu.ua/)

Comuniştii din Harkov apără monumentul lui Lenin 02/23/2014
În apropierea monumentului lui Lenin din Harkov a început o acțiune de apărare a sa. Cetățenii încearcă să prevină demolarea lui de etremişti.
” Nu există nici un motiv legitim pentru demontarea monumentului „, – a declarat prim-secretar al comitetului regional al Partidului Comunist din Harkov Alla Alexandru. (Tare! Prcă trebuie să existe motive?)
Ei cer aplicarea legii protecţiei monumentelor culturale. Comuniști din Harkov și organizațiile non-guvernamentale de stânga vor apăra monumentul 24 de ore din 24.

Barroso s-a grăbit să o felicite pe Iulia Timoşenco şi să se bucure că în Ucraina s-a făcut dreptate: justiţia independentă funcţionează! Deja au fost dărîmate 16 statui ale lui Lenin. Iată duşmanul poporului!

Ce zice perdantul Victor Ianukovici

Vineri 21 februarie Ianukovici a semnat un acord cu opoziţia ca să fie bine şi tot ucrainianul să prospere. Priviţi cum bate palma cu boxerul Kliciko, pretendent la tron:

Sursa: http://www.ft.com/intl/cms/s/0/dedbff54-9acb-11e3-946b-00144feab7de.html

Sursa: http://www.ft.com/intl/cms/s/0/dedbff54-9acb-11e3-946b-00144feab7de.html

(http://www.ft.com/intl/cms/s/0/dedbff54-9acb-11e3-946b-00144feab7de.html)

Opoziţia l-a încălcat exact peste o zi.
După ce a aflat la Harkov că e demis (ce căuta acolo??) a apărut la televizor şi a spus nişte lucruri de bun simţ (http://rt.com/news/ukraine-opposition-yanukovich-coup-273/)
A numit demiterea sa o lovitură de stat. Păi nu e?
A acuzat mediatorii internaţionali că nu s-au ţinut de cuvînt. Păi s-au ţinut?
Citez
“Nu voi părăsi ţara. Nu voi demisiona. Sunt un preşedinte ales legitim”
Ce căuta la Harcov?
“Am planificat o vizită în zona de sud-est care este mai puţin periculoasă. Ce se întîmplă azi este vandalism, banditism şi lovitură de stat”
O fi, meştere, dar căpitanul nu fuge de pe corabia care se scufundă.
“Decizia luată de Parlament este ilegală. Nu voi semna nimic. Aceasta nu este opoziţie, aceştia sunt bandiţi”
Sunt, dar tu de ce le-ai dat nas? Cui îi mai pasă de semnătura ta? Şi regele Mihai a făcut o grevă regală în 1945. Cui i-a păsat de ea?
“S-a tras în maşina mea pe cînd mergeam la aeroport. Dar nu mi-e teamă. Mi-e gîndul la ţară. Am o răspundere. Am făcut totul ca să previn vărsarea de sînge”
Deputaţii partidului său au fost terorizaţi şi bătuţi. De aceea au fugit ca potîrnichile. Oare mai are membri? Nu cred. Cel puţin, nu în Kiev. Deputaţii lui s-au lepădat de el (http://voiceofrussia.com/news/2014_02_23/Party-of-Regions-faction-blames-Yanukovych-for-fatalities-in-Ukraine-events-5981/)
Vai de cei învinşi. A comparat situaţia cu cea din Germania anilor 30, cu ascensiunea lui Hitler.
“E ca atunci. Se interzic partide politice. Se bat oamerni, se ucid poliţişti”.
“Voi face orice ca să opresc dezmebrarea Ucrainei şi vărsarea de singe. Încă nu ştiu cum”
Uite aşa şi-a pierdut susţinătorii. Un lider nu are voie să oscileze. El trebuie să le ştie pe toate. Se bazează pe mediatorii internaţionali, cei sub egida cărora a semnat acordul de vineri cu opoziţia ticăloşită. “Ministrul de externe mi-a spus că a vorbit cu europenii, cu ministerul de externe al Poloniei, cu ambasada SUA. Mi s-au dat garanţii”.

Garanţii? Iată despre ce e vorba

1. În 48 de ore de la semnarea înţelegerii se va da o lege care va restaura constituţia din 2004 incluzînd şi noi amendamente votate e parlament. În 10 zile se va forma un govern de unitate naţională.
2. Reforma constitutional se va finalize în septembrie 2014.
3. Imediat ce se va adopta prin referendum noua constituţie se vor tine alegeri prezidenţiale, nu mai tîrziu de decembrie 2014. Se va face o comisie electorală suprevegheată de OSCE şi Comisia de la veneţia.
4. Investigarea actelor recente de violenţă se va face sub supravegherea atentă a opoziţiei şi Consiliului Europei.
Garantează Franţa, Polonia şi Germania.

Concluzii

Vin vremuri grele pentru Ucraina. Mă tem că nu numai pentru ea. Imperialismul a trecut la etapa a doua a războiului cu civilizaţia umană.

 

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 2154 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *