Articole recente

ION CEAUȘESCU Membrii  și simpatizanții Partidului Socialist Român se alătură tuturor celor care au cunoscut și apreciat viața și munca distinsului Prof. Univ. Dr. Ing. Ion CEAUȘESCU.

Absolvent al Institutului Agronomic  București din anul 1961, specializat în cele mai dezvoltate  țări ale lumii, inclusiv în Statele Unite ale Americii, este considerat drept „părintele horticulturii moderne din România”. Colegii din domeniu își amintesc nu numai de importanta sa contribuție la inițierea și realizarea unor ample programe de dezvoltare a agriculturii românești, dar și de numeroase realizări concrete, mai puțin cunoscute românilor: crearea în țară a primei sere de lalele, importată din Olanda, seră ce a constituit fundamentul dezvoltării rapide a mii de sere în întreaga țară; crearea unui imens și modern institut, fără rival în Europa, Institutul de Cercetare, Proiectare, Valorificare și Industrializare a Legumelor și Fructelor București (ICPVILF – 1967-1990); dezvoltarea Combinatului Agro-Alimentar „30 Decembrie”; crearea bazelor de activitate practică a studenților în zone apropiate institutelor de învățământ superior agronomic (pentru București – Baza Băneasa, distrusă și transformată de capitaliști în Complexul Comercial Băneasa și Baza Belciugatele, cam cu aceeași soartă).

Din păcate, după lovitura de stat din decembrie 1989, pentru singura vină, aceea de a face parte dintr-o mare familie de activiști comuniști și de a fi muncit cu credință pentru trecerea  agriculturii românești de la nivelul medieval la nivelul modern de dezvoltare, a fost arestat, umilit și  jignit pe nedrept de „spuma neagră a noilor conducători”.

Dar cea mai mare suferință a sa a fost aceea de a vedea că tot ceea ce reușise poporul român să realizeze în mai puțin de 50 de ani, cu mari eforturi, a fost sfârtecat și ruinat de „orânduirea democrată”.

Ca unii dintre cei care l-am cunoscut bine pe OMUL și SPECIALISTUL Ion CEAUȘESCU,  ne înclinăm cu respect în fața memoriei sale și nu vom conteni să-i facem cunoscute realizările.

11.05.2020

 

Dr. ec. Constantin ROTARU

Președintele PARTIDULUI SOCIALIST ROMÂN

 

* * *

Ion CEAUȘESCU a fost, în primul rând, un specialist de ținută care a avut multe merite în domeniul horticulturii?

Aducem în sprijinul acestei afirmații volumul „În slujba modernizării horticulturii românești” (1957-1990), pe care colegii i l-au consacrat lui Ion CEAUȘESCU atunci când a împlinit 70 de ani. Cartea a apărut nu în cei 25 de ani când fratele mai mare al lui Ion CEAUȘESCU a fost liderul suprem al partidului și al statului, ci în anul 2002, adică la mai bine de 12 ani de la lovitura de stat din decembrie 1989. Din această carte vom cita doar acest pasaj, credem noi, edificator: „Mai presus de orice, prof. Ion Ceaușescu a fost și este un constructor, un om cu un suflet deosebit, pornit să înțeleagă pe orice om care are probleme de orice natură” (dr. ing. Constantin IORDĂCHESCU). La rândul său, prof. univ. dr. Călin HERA, membru al Academiei Române, menționa câștigul de excepție pe care l-a dobândit agricultura românească, datorită eforturilor lui Ion Ceaușescu, și care constau în primul rând, în realizarea unor substanțiale investiții pentru marile complexe de vinificație, de solarii sau de cercetare și în modernizarea plantațiilor pomicole și viticole.

În anul 1961, inginerul Ion CEAUȘESCU a fost primul specialist român care a adus în țară o seră de lalele din Olanda. Tot el a fost cel care i-a sprijinit pe specialiștii români să dezvolte un asemenea proiect, așa încât, peste numai un an și ceva, în țară, aveam în jur de 1000 de sere în care creșteau lalele. Nu mai întrebăm acum care este soarta lor, așa cum nu mai întrebăm nici care este soarta sistemului de irigații din agricultură, la dezvoltarea căruia, alături de alți specialiști și oameni cu dragoste de țară, un aport deosebit de important l-a avut Ion CEAUȘESCU. Totuși, avem motive să credem că ceste întrebări pot și trebuie să rămână deschise …

* * *

Articol scris de dr. ec. Constantin Rotaru

Vizualizari: 13912 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *