Dreptul la Munca si Angajamentul European al Socialistilor

– Drepturile Fundamentale ale Omului sunt mai presus de drepturile Pietei –

 

Dreptul la Munca

Munca este un drept uman fundamental. Nu este nici privilegiu, si nici marfă pe o piață liberă, asa cum a fost redusă de Neoliberali. Munca nu este `dreptul` de a fi exploatat si nici sursa de profit pentru alții.

Munca nu este `dreptul` de a lucra pe un salariu care nu îți asigură un trai decent, nu este `dreptul` de a emigra pentru ca nu ai locuri de muncă in țara ta, si nici `dreptul` de a fi `lucrător sexual` sau alte moduri de a fi lipsit de demnitate.

Munca definește libertatea individului si statutul său ca membru al societății in care trăiește. Munca trebuie să-ți aducă siguranța unui trai decent, demn si posibilitatea de a alege. Cînd aceste condiții nu sunt intrunite, munca se transforma din drept, in exploatare!

Daca in Germania Nazista, se murea in lagăre de concentrare, astăzi Est-Europenii mor in lagăre de muncă în același loc – „Arbeit macht frei” („munca te va elibera” – sloganul de la intrarea in lagărul de exterminare de la Auschwitz). Un stat care iși condamnă cetățenii la această soartă este un stat eminamente fascist.

Un stat care incalcă Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) este un stat care se intoarce in Fascism –

Article 22.

Everyone, as a member of society, has the right to social security and is entitled to realization, through national effort and international co-operation and in accordance with the organization and resources of each State, of the economic, social and cultural rights indispensable for his dignity and the free development of his personality.

Article 23.

(1) Everyone has the right to work, to free choice of employment, to just and favourable conditions of work and to protection against unemployment.

(2) Everyone, without any discrimination, has the right to equal pay for equal work.

(3) Everyone who works has the right to just and favourable remuneration ensuring for himself and his family an existence worthy of human dignity, and supplemented, if necessary, by other means of social protection.

(4) Everyone has the right to form and to join trade unions for the protection of his interests.

Article 24.

Everyone has the right to rest and leisure, including reasonable limitation of working hours and periodic holidays with pay.

Article 25.

(1) Everyone has the right to a standard of living adequate for the health and well-being of himself and of his family, including food, clothing, housing and medical care and necessary social services, and the right to security in the event of unemployment, sickness, disability, widowhood, old age or other lack of livelihood in circumstances beyond his control.

(2) Motherhood and childhood are entitled to special care and assistance. All children, whether born in or out of wedlock, shall enjoy the same social protection.”

Masura libertăților fiecărui individ reprezintă acordul și respectarea drepturilor fundamentale ale fiecărui cetățean în parte. Permiterea sau tolerarea unei astfel de incălcări a drepturilor reprezintă culpa și responsabilitatea tuturor. Responsabilitatea intr-o democrație aparține fiecărui cetățean  in fiecare zi, si nu doar o dată la 4 ani.

Un stat  democratic este responsabilitatea si in beneficiul fiecarui cetatean – si nu a celor lipsiti de putere, sa sufere, si a celor privilegiati sa prospere. Incalcarea conditiilor de stat de drept imputerniceste pe oricine, in fata legii, sa se revolte impotriva unui astfel de stat devenit nedemocratic, si sa conteste politicienii care au deturnat mandatul conferit de popor.

Munca nu trebuie sa produca discriminare sociala sau inechitate in drepturi, ci sa incurajeze urmarirea vocatiei si implinirii individuale prin ocupatia aleasa.

 

Angajamentul Socialistilor

Fiecare cetățean are dreptul la un venit minim care să îi asigure respectarea drepturilor sale fundamentale. Aceasta obligație este menirea si mandatul administrației politice a Statului.

Dreptul la munca și la venit minim nu se supun Pietei, ci sunt drepturi fundamentale.

Ca democratie solidara, Socialistii vor plafona descrescător, incepînd cu cele mai mari venituri furnizate de la stat, pana la asigurarea veniturilor minime decente pentru fiecare cetatean. Firmele private vor avea un timp de grație pentru a se adapta la noile obligații de venit minim.

Fiind un drept fundamental, toate contractele de munca si obligațiile adiacente vor fi supervizate de stat, care va garanta aplicarea lor si protejarea cetățenilor in fata posibilelor abuzuri. Orice conflict sau abuz va fi rezolvat de Agentia Europeana a Muncii (vezi mai jos).

Fiecare politician, persoana aleasa sau desemnata politic, va beneficia numai de venitul minim pe perioada mandatului sau. Orice alte venituri sau avantaje ii vor fi suspendate pe perioada mandatului, pentru o corecta reflectare a cetatenilor pe care ii serveste si reprezinta. Exceptand cheltuielile impuse de mandat (deplasari, etc.), orice alt beneficiu va fi suspendat, inclusiv resedinta de serviciu sau palatul prezidential in cazul presedintelui. Este imoral ca in tara care isi condamna cetatenii la foame si exploatare de catre straini, cei responsabili de acestea sa beneficieze de vreun privilegiu nemeritat.

Foloasele necuvenite primite ca venituri de la stat vor fi recuperate.

Munca in afara tarii trebuie sa reprezinte o optiune libera, si nu o constrangere materiala. Impreuna cu partenerii si aliatii sai din Stanga Europeana, Socialistii Romani vor actiona la nivel european, in spiritul coeziunii europene, pentru:

– Plata egala pentru munca egala

– Egalitate in protectia sociala si conditiile de munca

– Condamnarea discriminarilor bazate pe tara de origine, rasa sau nationalitate

– Agentie Europeana a Muncii care va supraveghea respectarea drepturilor muncii, unitar la nivel european,fara subordonare fata de guverne si interese locale

– Sindicalizare unitara la nivel european.

 

Efecte & Masuri de sustinere –

Suntem constienti ca aceste masuri vor avea efecte majore in viata sociala si economica a Romaniei si a Europei. Acesta este si obiectivul Socialistilor – pentru o schimbare radicala si de substanta a societatii, spre deosebire de cei care doresc cosmetizare si conservarea factorilor ce sunt cauza inechitatilor sociale si efectele negative care decurg de aici.

Piata libera a demonstrat ca este factor de instabilitate economica, austeritate, saracie si inrautatire continua a conditiilor de viata pentru oamenii din intreaga lume. Ne indreptam spre un colaps socio-economic si criza de mediu fara precedent, care sunt chiar produsele acestui Capitalism si a Pietei libere. Intre tari bogate si tari sarace, piata libera si diferenta de capital actioneaza ca factori de crestere a decalajului initial si amplificare a saraciei si instabilitatii sociale si economice. Chiar in acest moment, Europa Estica este exemplul viu al acestei delapidari, prin distrugerea industriei, indatorare continua, defrisari masive si distrugeri de mediu, transformarea populatiei in mana de lucru ieftina pentru export, trafic de persoane si prostitutie, saracie si pauperizare mai ales a claselor marginale si mediul rural, scaderea continua a populatiei, a calitatii sanatatii si educatiei, radicalizare si conflict social. O Europa cu siguranta opusa celei pe care ne-am dorit-o cu totii!

Pentru o tranzitie spre un viitor sustenabil, statele lumii trebuie sa se solidarizeze intr-un efort comun de a balansa diferentele economice si tehnologice, pentru a distribui bunastarea si stabilitatea sociala si economica catre toti cetatenii lumii. Intr-o lume globala si interconectata, „satul planetar”, Viitorul nu mai poate fi privilegiul doar catorva state, bogatie pentru cativa si inechitate pentru toti ceilalti. Criza de mediu nu va fi oprita de granite si nici nu va putea fi rezolvata decat printr-o asumare comuna la nivel global.

Impreuna cu aliatii din Stanga Europeana, vom actiona la nivel european, pentru – un protectionism pozitiv, protejare a capitalului comunitar, distribuire a factorilor de productie si generare de stabilitate economica, in functie de interesele si bunastarea cetatenilor intregii Europe, si nu a intereselor private a pietei.

Europa trebuie sa se intoarca spre viziunea initiala a unei comunitati solidare si cetateniei europene, si nu piata speculativa de azi, care scindeaza si radicalizeaza statele Europei.

 

Articol scris de Platon Florin

Vizualizari: 3550 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *