Ați citit bine, am zis democrația capitalistă. Am spus aceasta deoarece există indivizi, cu ifose de mari intelectuali, experți de două parale în politologie, care susțin că numai capitalismul poate „cloci” o democrație autentică deși, între noi fie zis, citându-l numai pe Soros, dintr-o lungă listă, între capitalism și democrație nu există nici o legătură. Că, de fapt, bruma aceea de democrație occidentală este cea care mai pune căpăstrul pe capul capitalismului încercând, deocamdată în zadar, să-l mai strunească.

În ultima perioadă, în încercarea lor de a-i sataniza pe Ceaușescu și (pe) „epoca” sa, apologeții postdecembriști, bine plătiți, bine hrăniți, bine îmbrăcați și, mai ales, bine îndoctrinați (dacă doriți bine îndobitociți) se spetesc aiurind ascultătorii cu România democrației și libertații. Hai să stăm strâmb și să judecăm drept, cu argumente adică, fără să zbierăm ca guriștii răspândaci de la televiziunile române, toate câte sunt, ce este, de fapt, România de azi, ce „cată” să fie după cum spunea, un pic mai devreme, Bădia Eminescu. Fără să facem mari eforturi, pentru documentare, aflăm că în România, „țara mea cu neamul meu cel românesc”, se petrec lucruri, hai să le zicem evenimente, greu de înțeles, la prima vedere. Aici și acum, aproape toți, dar nimic nu mă împiedică să extrapolez și să zic toți, foștii și actualii primari, miniștrii, prim-miniștrii, parlamentari, procurori, judecători, medici, profesori de toate categoriile, funcționari înalți, mari, mici și mărunței etc. se spetesc furând, tot ce se poate fura și, prinși asupra faptului, sânt duși , în cete mai mari sau mai mici, în beciurile pușcăriilor. Îți e mai mare dragul să-i vezi cum merg ei, înlănțuiți unul de altul, spre „bulău” (să mă ierte cititorul pentru „imaginea” artistică utilizată). Eu, unul, sunt chiar îngrijorat că, în scurt timp, nu vor mai exista spații în închisori și, din spirit civic, aș propune Palamentului României, atâta vreme cât mai face umbră Pământului și nu dispare în locul cu pricina, să formuleze, în grabă, o lege prin care să se interzică, pentru moment, construcția de spitale, școli, grădinițe etc. și să se investească bruma de bani, care a rămas încă nefurată, în construcția de închisori. Cât mai multe închisori !, aceasta trebuie să fie viziunea României ”libere și democratice”.

Revenind, aș vrea să analizez, un pic, de ce i-a lovit furtuna arestărilor pe vechii demnitari ? Pentru că, așa cum am mai spus-o, au furat. Și trăind ei în perioada postdecembristă a „lucrului bine făcut”, au furat „meseriaș”, au furat cu pasiune, au furat cu patimă, au furat toți banii dar și toate cele destinate dezvoltării României. Și ce dacă au furat, am auzit un dobitoc filozofând românește, că doar banii „învârtiți” i-au investit creind locuri de muncă. Acuma că i-au investit în mormane de cărămidă eficientă, cu turnulețe sau cu creneluri și cu lifturi exterioare între parter și mansardă, aceasta este o altă problemă pe care istoricii rămâne să o descâlcească. Și, uite așa, și cu banii furați și cu crizele, una după alta, una mai „frumoasă” decât alta, aducătoare de austeritate pe Pământ și de răsplată în Cer, poporul român, mai năucit decât a fost vreodată în istoria lui, nu mai știe încotro să o apuce. Păi asta a fost și intenția onorabilului Occident să-l facă să nu mai știe încotro să o apuce. Să facă „ursul carpatin” să se încoloneze disciplinat la semnul „vărguței” dureroase a înrobirii prin îndatorare. În 1989 eram cu adevărat liberi căci nu mai aveam nici o datorie. Acum stăm „ca proasta în târg” și ne uităm în poala în care nu mai există decât găurile care ne elimină orice speranță că se va mai aduna ceva acolo. Dar, poate, în pălăria așezată în praful străzii va mai arunca cineva ceva. Ce trist e să constați că poporul tău, poporul meu de fapt, nu mai triește decât din pomeni și împrumuturi. CE VIITOR FRUMOS STRĂLUCEȘTE PENTRU ROMÂNIA ?! Ar mai fi o șansă, exemplul SYRIZA. Cine știe?!

Articol scris de dr. Dumitru Stanciu

dr. Dumitru Stanciu

Profesor universitar, Universitatea Politehnică București. Reprezentant al Partidului Alternativa Socialistă și membru al Biroului Executiv în Partidul Stânga Europeană. Preşedintele fondator al Asociaţiei de Prietenie România-Cuba.

Vizualizari: 970 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *