Flag of Albona

– Text primit de la colegii noștri din Croația – `Radnička Fronta` (Frontul Muncitorilor)[1]

În aceste zile se sărbătoresc 100 de ani de la revolta minerilor din orașul Labin, numită și “Republica Labin”[2]. Aceasta nu a fost niciodată declarată oficial o republică, dar și-a câștigat numele ca o recunoaștere a controlului pe care minerii au reușit să-l câștige asupra minelor de cărbuni din jurul orașului Labin, singura industrie din oraș la începutul sec. XX.

Astăzi, orașul Labin organizează manifestări grandioase, repere asociate evenimentului istoric sunt reparate și decorate, se organizează chiar și un spectacol de lumini pe clădirile care au fost asociate industriei miniere de mult dispărute, pe Monumentul Soldatului-Minier, pe furnalul fabricii de termoficare și alte astfel de spații. Nu există îndoieli față de munca asiduă pe care orașul a dedicat-o sărbătoririi acestui jubileu al unui eveniment atât de important. Cu toate acestea, toate manifestațiile organizate au fost curățate cu atenție de orice conotații de Stânga.

Cel mai bun exemplu este ignorarea completă și chiar ocultarea steagului Republicii Labin – un steag roșu cu o stea de un roșu și mai aprins, secera și ciocanul și anul 1921. Organizatorii au interpretat evenimentul ca “Prima revoltă antifascistă din Europa”, o afirmație care poate fi doar parțial adevărată, dacă luăm în considerare tensiunile politice din Europa, la acel moment. Mult mai importantă este ignorarea de către organizatori a caracterului revoluționar al rebeliunii, în spatele căreia se aflau idealurile anti-capitaliste care se răspândeau atunci în întreaga Europă, din Limerick în Irlanda, până la Baku în Azerbaijan.

Rebeliunea sub sloganul “Kova je naša” (`Mina este a noastă`), precum și independența și preluarea sub control de către muncitori a producției și a orașului, erau emancipatorii pentru muncitorii din Labin și au fost urmate la scurt timp de sute de revolte similare inspirate de Revoluția din Octombrie. Această revoltă a fost doar parțial un rezultat al violențelor proto-fasciste timpurii și al violențelor iredentismului italian împotriva populației civile slave din regiunea Istriei. În schimb, revolta a fost motivată în primul rând economic, pentru că muncitorii erau exploatați de decenii de către sectorul capitalist privat, ce le canibaliza fără milă munca, mai ales în perioada Primului Război Mondial.

Astfel, la chemarea Adunării Generale a Sindicatelor, muncitorii au preluat mijloacele de producție în mâinile proprii, începând să producă pentru benefeciul propriu, decizie care a fost luată democratic de către Adunarea Muncitorilor, cu un Comitet ca organ de coordonare, condus de Giovanni Pipano și Giovanni Tonatti.

Astfel, Steagul Roșu sub care minerii au preluat controlul minelor și “Guardia Rossa” care a fost înființată cu această ocazie, precum și steagul Republicii, cu secera și ciocanul, nu au fost deloc accidentale, ele reflectau convingerile politice de Stânga ale muncitorului din Istria. Nu a fost niciun accident faptul că aproape 20 de ani mai târziu, Istria era emancipată din nou de o mișcare similară. Și atunci, pe cine deranjează Steagul Republicii Labin?

Răspunsul trebuie căutat la Elita socială și economică care într-adevăr a profitat de schimbările relațiilor socio-economice, în ultimii 30 de ani, o elită care a transformat din nou muncitorii într-o turmă bună doar de exploatat, o elită care este profund deranjată de orice aluzie la o alternativă față de sistemul lor. Organizarea actualei manifestări, dincolo de revizionismul istoric evident, este și o încercare de demagogie electorală în favoarea partidului astăzi la putere în Labin.

În ciuda acestora, cetățenii din Labin nu vor uita niciodată adevăratul caracter al Republicii lor!

 

Radnička Fronta –

 

 

Traducere de către Florin Platon, după textul original trimis de colegii de la Radnička Fronta.

 

 

 

 

 

 

[1] https://radnickafronta.hr/

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Labin_Republic

Articol scris de Platon Florin

Vizualizari: 2171 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *