Rezumat .

Între 2014 și 2017 SUA și vasalii au luptat pentru apărarea drepturilor omului și a societății civile din Venezuela manipulînd agențiile de rating, interzicînd băncilor să facă afaceri cu Venezuela, blocînd conturile țării, importurile – inclusiv de alimente și medicamente – sau pur și simplu furînd proprietăți ale țării. La sancțiuni au participat și bănci rusești sau chinezești, de frică.  Venezuela a fost declarată pericol pentru siguranța SUA de Obama și Trump a interzis prin ordin companiilor americane să aibă afaceri cu această țară.

De mirare este că totuși, revoluționarii bolivarieni au reușit să supraviețuiască trei ani.

Scopul textului era să ne lămurim asupra a trei probleme:

  1. Cine impune sancțiunile?
  2. Cine suferă din cauza lor?
  3. De ce sunt impuse sancțiunile?

Răspunsul la 1. este clar. SUA, vasalii săi dar mai ales stăpînii SUA, transnaționalele. Complexul militaro industrial.

Și la 2 răspunsul se cam vede. Dar continuăm cronologia. Ajungem în 2018.

Ianuarie 2018. Trezoreria SUA se felicită pentru bunele rezultate ale politicii ei. Înainte, pînă la falimentarea totală.  Maduro lansează criptomoneda Petro; Parlamentul declară nulitatea actului. Să nu fie bani în țară. Se mai fură de SUA un milliard de dolari în bonuri de tezaur.

Martie 2018. Companii aeriene anulează zborurile către Caracas. Columbia, Panama, Mexic. Trump interzice absolute orice tranzacție cu criptomonedă. SUA reînnoiește pentru încă un an decretele 13692(Obama) și 13808(Trump). Decretul lui Trump mai adaugă încă șase măsuri coercitive ca să atace stabilitatea financiară. Biroul de Crime Financiare ale SUA alertează toate instituțiile financiare mondiale că toate tranzacțiile cu entități publice din Venezuela sunt suspecte e corupție. Acuzația face din ce în ce mai greu ca firmele alimentare (majoritatea private) și laboratoarele farmaceutice (idem) să poată importa produse de primă necesitate. În plus sunt blocate alte fonduri de aproape 2 miliarde de dolari  aparținînd statului.   

19 martie 2018. Trump semnează ordinal 13827 care interzice tuturor cetățenilor și insituțiilor să facă tranzacții cu criptomoneda Petro. Prima decizie în acest sens în scurta istorie a cripromonedelor.

27 martie 2018. Guvernul statului Panama publică o listă de șase companii venezuelene suspectate de spălare de bani și finanțare a terorismului. ( Pentru cine nu știe: Panama a fost invadată în decembrie 1989 de SUA, președintele Norriega (fost CIA) arestat, au fost 2000 de morți iar la conducere a fost pusă o marionetă) Peste o zi Consiliul Federal al Elveției ordonă sancțiuni similare contra Venezuelei, rupînd tradiția de neutralitate a țării.

19 aprilie 2018. Steven McNuchin, secretarul trezoreriei SUA se întîlnește cu reprezentanți din Germania, Argentina, Brazilia, Canada, Columbia,Spania, Franța, Guatemala, Italia, Japonia, Mexic, Panama, Paraguay și Anglia cărora le cere imperativ ”acțiuni concrete pentru a restrînge capacitatea funcționarilor venezueleni corupți și a rețelelor lor de susținere”, motivînd că Maduro nu este legitim deci nu are dreptul să facă operațiuni financiare pentru Venezuela. Tot în aprilie, SUA și Columbia creează un grup de spionaj financiar pentru a bloca importurile de alimente și medicamente: războiul economic pentru asfixierea Venezuelei promis de Trump a intrat în faza internaționalizării.

Mai 2019. Joaca de-a ” Nu te las să îmi plătești și apoi te dau în judecată” Nouă milioane de dolari ai statului sunt confiscați. Erau destinați cumpărării de echipament pentru dializă. 20000 de pacienți sunt afectați. Banca italiană Intensa Sanpaolo blochează banii destinați aranjării standului Venezuela la a 16a bienală de arhitectură din Veneția. Compania petrolieră ConocoPhilips blochează bunuri ale PDVSA pentru un litigiu de 2,4 miliarde dolari. Intrarea de bani în urma exportuluui de petrol devine și mai grea. Compania minieră canadiană Rusoro face la fel, pentru 1,2 miliarde. Altă companie canadiană, SNC-Lavalin intentează proces PDVSA la un tribunal din New York pentru o pretinsă datorie neplătită de 25 mil dolari. Guvernul Columbiei blochează un transport de 400 de tone de alimente destinate programului CLAP care permite aprovizionarea a 6 milioane de oameni.

21.05.2018. Ce nu era pînă acum legitim Maduro, dar de acum e dracul gol! Este reales președinte cu 67%! De acum se  interzice oricărui American să cumpere proprietăți în Venezuela. Consiliul Europei adoptă decizia 2018/901 care sancționează membrii din administrația țării care lucrează în sectorul alimentar. Devine imposibil ca să se cumpere alimente din UE.

August 2018. Brazilia admite că datorită sancțiunilor nu poate să își onoreze datoria de 40 mil dolari către compania venezueleană Corpoelec care furnizează energie electrică statului brazilian Roraima!

25 septembrie 2018. OFAC (https://www.treasury.gov/about/organizational-structure/offices/pages/office-of-foreign-assets-control.aspx) sancționează cinci companii americane pentru că au făcut afaceri cu Venezuela.

1 noiembrie 2018. Trump dă un decret prin care autorizează trezoreria să confiște proprietățile operatorilor din sectorul aurifer din Venezuela fără nici un fel de autorizație penală. Scop: să împiedice Venezuela să își recupereze bazinul minier Orinoco, al patrulea din lume. Secretarul Trezoreriei SUA declară ”Trebuie să ne manifestăm indignarea în fața dezastrului cauzat de ei mediului înconjurător și populațiilor indigene”. L-a apucat dragostea de populațiile indigene, care sunt și acum căsăpite în Brazilia.

9 noiembrie 2018. Banca Centrală a Angliei refuză să restituie Venezuelei 14 tone de aur.

13 decembrie 2019.  Compania de cauciucuri Goodyear își închide porțile. ”Sancțiunile SUA ne fac imposibilă activitatea”. (Păi dacă nu ați naționalizat-o, așa vă trebuie. Tiranul de Maduro a uitat să naționalizeze măcar companiile americane).

4 ianuarie 2019. Grupul de la Lima (cu excepția Mexicului) adoptă o rezoluție de înăsprire a blocadei contra surorii lor, Venezuela. Textul stabilește o listă de personalități juridice cu care ”nu este voie să se colaboreze, să li se interzică accesul la sistemul lor financiar și să li se blocheze activele și resursele financiare; în plus, vor coopera cu organismele financiare internaționale pentru a împiedica acordarea de noi credite Venezuelei”

8 ianuarie 2019. Trezoreria SUA blochează activele a 24 de companii private pentru că au făcut afaceri cu guvernul Venezuelei! Parlamentul Venezuelei pune gaz pe foc: declară nule și neavenite toate contractile semnate de PFVSA cu companiile străine. Scop: să dea faliment PDVSA. (De ce? Că e de stat. Ciudată anarhie la un dictator feroce ca Maduro ). În plus, același parlament (parlament? Culmea e că lucrează în aceeași clădire cu mult demonizata Constituantă) aprobă crearea unui fond de rezervă în străinătate provenind din resursele deja blocate de SUA și alții pe motive de corupție. Inițiativă salutată de Mike Pompeo, CIA-istul care acum e pe post de ministru de externe. Pompeo exultă: acesta este începutul sfîrșitului! vor fi blocate toate bunurile Venezuelei din străinătate, așa cum a pățit și Gaddafi.

25 ianuarie 2019. Imediat după ce Guaido se autoproclamă președinte (23 ianuarie) trezoreria SUA declară, halucinant că ”SUA va folosi toate instrumentele economice și diplomatice pentru a se asigura că tranzacțiile comerciale ale guvernului venezuelean sunt compatibile cu recunoașterea lui Juan Guaido ca președinte interimar al țării ”. Adică să se fure resursele țării sub pretext că susțin puterea legitimă. Banca Angliei folosește declarația ca să își reitereze refuzul de a înapoia cele 1,2 miliarde de dolari Venezuelei. Se înscrie în logica decisă de Washington și aprobată de Adunarea Națională, ”parlamentul” care este plătit din bani publici și lucrează în aceeași clădire cu Adunarea Constituantă. Suprarealist sau cum?

26 ianuarie 2019. În paralel cu Consiliul de Securitate ONU, Pompeo cere aliaților USA ”deconecteze Venezuela de la sistemul lor financiar” și să verse toate activele guvernului de la ei din țară către Juan Guaido. Jaful activelor financiare ale țării a început. Juan Guaido a devenit peste noapte miliardar de carton.

28 ianuarie 2019. SUA anunță blocarea unor active ale PDVSA de 7 miliarde de dolari. Confiscă firma Citgo iar Guaido pune acolo un nou consiliu de administrație, deși conturile firmei sunt blocate.

12 februarie 2019. Consilierul pe securitate al lui Trump anunță că ”națiunile și companiile” care continuă să aibă afaceri cu Venezuela vor avea probleme ”Ele nu vor fi uitate. SUA vor continua să exercite întreaga lor putere pentru a proteja bunurile poporului venezuelean ”. Adică toată lumea să blocheze economia Venezuelei. Cine era vizată? India care s-a întîlnit cu ministrul petrolului , Manuel Quevedo ca să cumpere țiței.

Acum putem să răspundem mai clar la întrebarea: cine a suferit și suferă în urma sancțiunilor și să ne explicăm și de unde a pornit hiperinflația.

Mai putem să ne minunăm de poporul revoluționar, care a rezistat pînă acum și să îl admirăm. În Chile regimul a rezistat doar doi ani. Vedeți și aici.

https://www.legrandsoir.info/IMG/pdf/sin_embargo_paroles_cubaines_viktor_dedaj.pdf

Răspunsul la a treia întrebare. Dar de ce toată această tortură?

O explicație ar fi în termini geopolitici. Venezuela dispune de cele mai mari reserve de petrol din lume, este a patra în rezervele de aur, este bogată și în alte resurse (coltan, fier , bauxită, diamante, apă dulce, gaze.  Dar are tupeul să creadă că acestea sunt ale ei, nu ale transnaționalelor, nu ale SUA. Asemenea bogății stîrnesc apetitul prădătorilor.

Bine, dar cu poporul ce au prădătorii? De ce să îl chinuie? Să îl înfometeze, să îi refuse accesul la medicamente?

O explicație este că o parte din popor – cea demnă – refuză sistematic de 20 de ani să își cedeze suveranitatea transnaționalelor sau SUA. Mai mult, partea bună a poporului a reușit pînă acum să reziste la trei încercări ale Imperiului de a își lua țara înapoi: în 2002 (lovitura de stat), 2004 (referendumul de demitere) și 2014 (guarimbas). Acești oameni nu numai că au demonstrat că este posibil și un alt drum decît neoliberalismul, dar au dat lecții de rezistență și de demnitate și celorlalte popoare. Deci poporul trebuie pedepsit. Pînă cînd va cere în genunchi să se întoarcă Stăpînul și să îl jefuiască în continuare.

De ce vasalii SUA s-au supus? și se supun în continuare?

Nu văd altă explicație decît că se supun stăpînilor SUA. Multi- și Trans- naționalelor. Dacă are cineva vreuna mai puțin conspirativistă, să mi-o spună. De ce România l-a recunoscut pe Guaido? Este o adevărată trădare națională. Poate că și la noi vreodată președintele Parlamentului îl declară pe președinte ilegitim și se autoproclamă interimar iar China, India și Rusia + aliații lor îl susțin. Cum ar fi atunci?

Mai rău: ce am obținut în urma aceste felonii?

Ce ni se putea întîmpla dacă nu îl recunoșteam?

Să vedem ce pățește Grecia și Italia , care nu l-au recunoscut. Vezi https://foreignpolicy.com/2019/02/06/maduro-vs-guaido-a-global-scorecard-map-infographic/

Am mai văzut un asemenea scenariu?

Nu chiar așa de cinic. Dacă Maduro cădea ca urmare a Guarimbei, da, s-ar mai fi văzut. Dar să reziste 5 ani fără război civil, protejînd dușmanul trădător din interior, nu. Așa ceva nu am mai văzut.

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 4692 ,

Un răspuns la Cronologie a sancțiunilor economice aplicate Venezuelei (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *