La dezbaterile din 20 aprilie 2018 reprezentantul Partidului Socialist Român la întîlnirea comuniștilor a prezentat temele discutate acolo.

Iată textul lui:

Am participat pe 11 aprilie la Întâlnirea Comunistă Europeană (European Communist Meeting 2018), organizată de Partidul Comunist Grec în Parlamentul European având tema “acțiune în mișcarea muncitorească, în uniuni și sindicate, pentru confruntarea cu UE, deturnarea capitalismului și construirea socialismului”. În esență, evenimentul este una dintre cele mai importante întruniri marxiste europene actuale, au fost prezenți peste 40 de delegați, din peste 20 de partide și organizații, iar discuția s-a axat pe cum încercăm să construim conștiința de clasă, conștiința politică comunistă în cadrul muncitorimii, în cadrul claselor exploatate. Astăzi oamenii muncii sunt din ce în ce mai îndoctrinați în a-și percepe existența precară, înlănțuită  de capitalism drept “ceva ce este și asa va fi mereu”. Sunt ținuți la pământ atât de condiții obiective în sistemul de producție, în sistemul economic și politic cât și printr-un constant război reacționar de propagandă capitalistă; este zdrobită orice încercare de organizare relevantă colectivă, totul este împins într-un individualism exacerbat al societății de consum.

Da, este ușor să cădem într-un fatalism politic, într-un pesimism total ce face mai mult rău decât bine mișcării marxiste, însă această întâlnire mi-a arătat că, cu cât atât mai  mult ne lovește sistemul, inamicul și capitalismul, cu  atât mai mult ne putem ridica. În unele țări europene acțiunea muncitorească începe să se concretizeze și are un profund caracter de clasă – priviți doar sindicatele grecești, PAME, felul în care comuniștii protestează constant, organizează greve, activează în interesul majorității societății ce se află într-un constant șantaj economic, iar rezultatul  se vede. Comuniștii sunt avangarda în grevele generale, în mișcările masive grecești și aș spune că mai mult de 30% din țara simpatizează cu cauza marxistă (calculând atât voturile KKE, cât și susținerea PAME).

Koutsoumbas, seceretarul general al Partidului Comunist Grec și Papadakis, membru din Politburo, au deschis evenimentul vorbind despre necesitatea de a ne lupta în diverse organizații pentru a arată oamenilor că trebuie să intre în posesia averii pe care o produc – problemele de care ne ciocnim astăzi ca societate nu sunt doar niște consecințe ale unor anume politici antilaburiste, antimuncitorești, ele sunt pur și simplu consecințe directe ale structurii capitalismului, sunt înrădăcinate în natura acestui sistem.

Comuniștii greci au insistat pe faptul că trebuie să întreprindem un proces de auto-critică, să trecem peste greșelile ideologice făcute în secolul trecut și să producem un mecanism nou internațional al solidarității, ce o să ne ajute extraordinar în construirea socialismului – trebuie să muncim în toate sectoarele muncitorești, sindicate, să creăm contacte și relații ale militantismului care să ne țină în picioare chiar și în perioadele regresive.

Au vorbit foarte mulți delegați, din foarte multe țări, și toate discursurile și intervențiile pot fi găsite pe https://eucpworkermovement.wordpress.com.

De asemenea, Inițiativa Partidelor Comuniste și Muncitorești Europene, o coaliție mai largă din care fac parte multe din partidele marxist-leniniste prezente la eveniment, a adăugat multe informații despre eveniment pe site-ul lor. https://www.initiative-cwpe.org/en/home/

Contribuția PSR se poate asculta aici: https://www.facebook.com/Wolfthall/videos/10212180563737306/

 

 

Traducerea este următoarea:

Dragi tovarăși,
Vreau să vă mulțumesc pentru oportunitatea de a fi aici și de a împărtăși cunoștințele partidului nostru și mai cu seama pentru oportunitatea de a discuta cu voi despre experiența acțiunii în cadrul mișcării muncitorești, o necesitate pentru depășirea  capitalismului si pentru începerea construirii socialismului.

Am să fiu concis. În România am fost puși fata în fața cu un plan foarte coerent si eficient de distrugere totală a mișcării sindicaliste si a uniunilor muncitorești – sunt conduse de angajatori , nu de angajați. Liderii sindicatelor nu sunt aleși de muncitorii din sindicate, ci au fost impusi de lovitura de stat din 1989. Acești lideri se bucură de legi ce fac poziția lor aproape de nezdruncinat. Au finanțele și resursele sindicatelor la propria discreție – sunt, practic, ale lor. Capitaliștii integrați în aceste mișcări, prin jocuri politice, au strangulat sindicatele și mișcarea muncitorească în general. Observăm și auto-sabotaj – muncitorii din educație ies pentru salarii mai mari, după cei din sănătate pentru altă problemă, apoi cei din administrație, iar de multe ori sunt în conflict de interes. Nu există acțiuni coerente, care să adune mai multe sindicate. Totul este divizat. Vrem să ne arătăm admirația față de PAME și comuniștii greci ce au muncit în sindicatele grecești, le-au ajutat să se ridice. Am văzut și eu asta cu proprii ochi când am fost la festivalul KNE în Atena și am adus aceste cunoștinte partidului și tineretului nostru. Am început și noi să recrutăm mai mulți sindicalisti – de exemplu, cativa profesori. Problema este ca acesti profesori sunt adesea sabotati in munca lor in sindicat din cauza parerilor lor politice. Totusi, noi incercam sa ne mobilizam din ce in ce mai bine pentru actiuni viitoare mai puternice si pentru a ne extinde. Ne exprimam solidaritatea si cu muncitorii Ford din Craiova – pe 21 decembrie, aproximativ 1000 de muncitori dintr-o fabrica Ford au decis sa faca o greva spontana, deoarece compania a plănuit sa inghete plata muncitorilor seniori si sa reduca salariul pentru angajatii noi , chiar mai jos de salariul minim. Totusi, tovarasi, este important sa luati la cunostinta faptul ca, in tarile din fostul bloc socialist conditiile in care se afla miscarea muncitoreasca sunt foarte diferite de conditiile miscarilor muncitoresti din tarile ce nu au fost socialiste in secolul 20 – in vechile tari socialiste, imperialistii si capitalistii au impus o masina de propaganda criminala și  reacționară dar, din păcate,  eficienta, iar asta face organizarea muncitorească foarte dificilă pentru că, deși conditiile obiective exista pentru actiune, conditiile subiective nu exista – adica constiinta de clasa nu este dezvoltata. Incercam sa ne descurcam cat de bine putem – impartim gandirea marxistă și încercăm să dezvoltăm relații din ce in ce mai bune cu mișcarea muncitorească. Cu ajutorul sfaturilor și cunoștințelor voastre știu că mă voi întoarce acasă mai experimentat, un ajutor mai bun pentru partidul meu în ceea ce privește acțiunea marxistă. Din ce în ce mai multă putere nouă în lupta împotriva capitalismului! Mereu înainte către victorie!

*

Existentă divergențe și rivalități în mișcarea comunistă internațională – dar evenimente precum acesta ne arată că ne putem coaliza, putem crea un mecanism solidar (nu doar european, ci chiar global, aș spune că, mai ales  în afara Europei, se remarcă forțe comuniste din ce în ce mai puternice), putem învăța unii de la alții. În plus, dacă certurile și divergențele extremei drepte sunt în general despre cine „este de fapt evreu in secret”, ale noastre sunt relativ constructive.

Oricum, azi se naște o nouă Internațională, indiferent de câtă ură și de câte minciuni aruncă elitele, burghezia, aristocrația financiară, clasele exploatatoare – de altfel, este normal ca acest mecanism comunist internațional să crească și să se dezvolte, cum diferența dintre sfera exploatată și exploatator devine din ce în ce mai mare, anul trecut opt oameni dețineau mai multă avere decât o jumătate a globului. Contradicțiile acestea intrinseci capitalismului sunt vizibile – poate situația nu mai este exact aceeași pe care o vedea Marx acum sute de ani, dar esența, natura exploatatoare a capitalismului este încă acolo, precum și lupta de clasă. Marxismul există și va exista pentru că, cum spunea și Satre, umanitatea încă nu s-a ridicat peste condițiile ce au dus la apariția sa.

Este interesant de notat că au participat și delegați foarte tineri. Secretarul Internațional din Partidul Comunist Muncitoresc Finlandez are mai puțin de 25 de ani, și este și în comitetul director din Helsinki. Din Olanda, delegații comuniști au avut sub 30 de ani. Din Suedia și Norvegia la fel. Flacăra nu se stinge și munca tovarășilor noștri mai în vârstă nu a fost în van.

O urmare directă și clară a evenimentului este faptul că vom organiza o sumedenie de acțiuni. Astfel, pe 27 aprilie vom încerca să protestăm la ambasada Poloniei împotriva represiunii anticomuniste, a cenzurii, a distrugerii monumentelor socialiste, a falsificării  istoriei, a spălării crimelor fascismului, a antagonizării antiistorică a socialismului… împotriva sentințelor, a arestărilor, a condamnărilor impuse tovarășilor noștri din Partidul Comunist Polonez – crima lor, odioasa lor crimă, publicarea de articole in ziarul partidului și pe site! Frumoasă libertate de exprimare în capitalism, frumoasă democrație – când grupările neofasciste se plimbă pe stradă cu torțe, urlând slogane ce instigă la ură etnică, la discriminare și când “totalitariștii” condamnați la închisoare sunt oameni ce luptă pentru o societate unde mijloacele de producție nu sunt deținute de o mică elită ce monopolizează, divizează și distruge. Ținem să aducem aminte, precum au adus aminte și delegații ucraineni din Partidul Comunist și din Uniunea Comuniștilor, că în Ucraina, care a luat-o pe drumul ăsta încă de acum câțiva ani, grupul paramilitar LEGAL Batalionul Azov (ce poartă steagul S.S.) a ars pe cruce un activist antifascist. Neonaziștii ucraineni recrutează copii pe care îi învață slogane naziste, fundamentalism religios și ura împotriva comuniștilor și ”muscalilor”.

Precum s-a discutat și la Întâlnire – e datoria noastră să luptăm împotriva acestei hoarde criminale ce vrea să distrugă orice potențial al umanității la fel cum ne-am luptat cu Hitler și cu fascismul. Fără comuniști, Europa stătea astăzi în ruine, vorbeam toți limba invadatorului nazist (sau nu vorbeam deloc, dacă nu eram de culoarea potrivită) și am fi trăit toți subjugați. La fel cum ne-am luptat cu fascismul atunci, trebuie să o facem și astăzi – nu există discuție cu oamenii ce vor să extermine etnii, ce vor să discrimineze pe baza unui lucru pe care nimeni nu îl poate controla, mai exact naționalitatea în care te-ai născut. Mai cu seamă, trebuie mereu să le aducem aminte oamenilor că fascismul este capitalismul degenerat – este o evoluție naturală a acestuia în momentul în care se află în criză și trebuie să se consolideze, cum ne zicea, cu foarte mult tact, și tovarășul Lenin.

Noi, marxiștii, dorim să ne luptăm, în esență, cu sistemul ce produce nedreptatea incredibilă în care trăim – indivizii burghezi sunt mai puțin importanți într-un sens particular, cum problemele societății sunt sistematice. În alta cuvinte, noi realizăm că poți tăia cât vrei capul hidrei, o să crească la loc până nu o străpungi în inimă – fasciștii vor doar să mențină această nedreptate sistematică în viață prin orice mijloc necesar, aruncând vină și ură pe categorii sociale vulnerabile în loc să facă o critică materialistă și obiectivă a societății.

Din acest motiv, și multe altele, PSR incearcă să se mobilizeze și să înceapă să ia acțiune împotriva tiraniei capitaliste, pentru construirea conștiinței de clasă.

Pe 1 mai are loc la Parcul Carol o adunare a socialiștilor și comuniștilor.

Pe 4 mai vom organiza o discuție la clubul socialiștilor, la sediul PSR/UTS (Strada Olari 12) – se fac  200 de ani de la nașterea lui Marx și vom discuta asupra relevanței incredibile a acestui mare filozof și economist.

La discuții am remarcat  anunțul făcut de Daniel Filimon despre protestul ceferiștilor, sub sabia lui DAmocles a privatizării CFR, care a avut loc luni 23 aprilie. În săptămîna 21-28 aprilie se mai anunță și protestul sindicaliștilor din Sanitas: creșterea salariilor medicilor și asistenților a nedreptățit mai multe cadre auxiliare din sistemul de sănătate,.

Gheorghița Zbăganu.A vorbuit despre necesitatea de a da o dovadă de solidaritate cu comuniștii polonezi. El știa de la Beata Karon că încă din 2016 s-a lansat o campanie a sistemului de justiție din Polonia împotriva comuniștilor polonezi, avînd ca scop interzicerea PCP pe motive că ar face propagandă totalitară.  Pe 27 aprilie, adică vinerea viitoare se va continua procesul și se va da, poate, decizia finală.

Participanții au fost de acord să participe la protest dacă protestul se va aproba de primărie. Cu obținerea aprobării a fost însărcinat Gheorghiță Zbăganu

 

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 889 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *