Articole recente

cinco-libertad-verdad[1]

Washington (PRENSA LATINA) – „Cei Cinci” cubanezi, selecționați de GENTE 2014, au obținut Premiul pentru Drepturile Omului pe care-l conferă anual organizația neguvernamentală Global Exchange

„Cei Cinci” ofițeri antiteroriști cubanezi condamnați la pedepse îndelungate de închisoare în Statele Unite au câștigat Premiul pentru Drepturile Omului selecționați de Gente 2014, pe care-l conferă anual organizația neguvernamentală Global Exchange.

Gerardo Hernandez, Ramon Labanino, Antonio Guerrero, Fernando Gonzalez și Rene Gonzalez au obținut premiul, dintre mai mulți nominalizați, pentru lupta lor pentru dreptate și drepturile omului, semnalează ONG-ul în comunicat.

„Cei Cinci cubanezi sunt Eroi ai poporului cubanez, cunoscuți de mulți în lume, dar pentru majoritatea cetățenilor din Statele Unite acest caz este necunoscut”, afirmă textul comunicatului de la Global Exchange.

ONG-ul amintește că acești oameni, dintre care doi, Fernando Gonzalez și Rene Gonzalez, și-au ispășit în întregime condamnările și se află împreună cu familiile lor în Cuba, „au fost închiși în Statele Unite sub acuzații inventate”.

Organizația mai menționează că „cei Cinci” au fost trimiși în Florida pentru a se informa și pentru a investiga grupurile violente tolerate de autoritățile americane care executau atacuri teroriste împotriva Cubei.

„Arestarea lor (12 septembrie 1998), reținerea, procesele și sentințele au fost amplu criticate”, subliniază ONG-ul.

Acest premiu va fi prezentat oficial pe 8 mai 2014 la gala Premiului pentru Drepturile Omului, care va avea loc la San Francisco, California.

Artistul Kcho a recreat atmosfera apăsătoare din detenția „celor Cinci”

Artistul Kcho a recreat atmosfera apăsătoare din detenția „celor Cinci”

În acest timp, la Havana, în clădirea de Artă Cubaneză din Muzeul Național de Arte Frumoase, a fost inaugurată expoziția intitulată „Nu mulțumi tăcerii” realizată de artistul cubanez Alexis Leiva Machado (Kcho). Expoziția este dedicată „celor Cinci”.

După spusele artistului, expoziția are drept obiectiv reflectarea trăsăturilor cele mai sadice ale sistemului penitenciar nordamerican, în care au fost încarcerați „cei Cinci”.

Vizitatorii pot sta închiși cinci minute într-o celulă de 2x3m, fără alt mobilier decât un pat de fier cu o saltea subțire, noptieră și scaun de beton, pe lângă vasul de WC, chiuvetă și o oglindă de metal, foarte asemănătoare cu cele folosite în sistemul penitenciar nord-american.

Conform unei publicații a mișcării universitare de solidaritate cu cei Cinci, ideea a plecat de la experiența trăită de arestați la Unitatea de Cazare Specială (Special House Unit), cunoscută drept „Groapa”, și la FDC (Federal Detention Center) din Miami, unde au stat 17 luni fără proces, în pofida regulamentului din Statele Unite care reduce la 60 de zile timpul maxim de pedeapsă.

Expoziția include și un salon (tot între gratii) pentru expoziții temporare și o mică „aulă” cu pupitre, unde se proiectează unele materiale audiovizuale realizate despre Rene Gonzalez, Fernando Gonzalez (ambii sunt azi în Cuba), Ramon Labanino, Gerardo Hernandez și Antonio Guerrero, în cei 15 ani de luptă pentru eliberarea lor.

Pentru a realiza expoziția, Kcho a investigat tema acestor luptători antiteroriști, bazându-se pe mărturiiile lui Rene și Fernando (deja eliberați) și pe desenele lui Tony, care au fost vitale pentru realismul prin care se distinge opera.

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 912 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *