Articole recente

CUBA, 5 octombrie 2016.- Directorul General pentru relația Statele Unite din Ministerul de Externe (MINREX) al Republicii Cuba, Josefina Vidal, a acceptat să dea un interviu exclusiv site-ului poporului cubanez contra blocadei, în care a abordat elemente cheie ale persistenței blocadei americane și alte aspecte care afectează procesul de normalizare a relațiilor dintre Cuba și Statele Unite.

CUBAVSBLOQEO: Din 17 decembrie 2014, multe medii de comunicare la nivel internațional și chiar unii purtători de cuvânt de la Casa Albă, încearcă să acrediteze termenul de ”normalizare” a relațiilor dintre Cuba și Statele Unite, totuși, guvernul cubanez insistă că este vorba de un proces ”spre normalizare”. De ce?

JOSEFINA VIDAL: Pentru că încă au rămas multe teme în suspensie a căror soluționare are nevoie de timp, va fi necesar să se abroge legi, politici și practici moștenite din perioada de ostilitate și confruntare deschisă care a caracterizat proiecția Statelor Unite față de Cuba timp de peste cinci decenii.

Pentru ca într-o bună zi să poată exista relații normale, va fi necesar, printre alte chestiuni, să se ridice blocada economică, comercială și financiară; să se redea suveranitatea cubaneză asupra teritoriului ilegal ocupat de SUA la Baza Navală de la Guantanamo; să se modifice tratamentul migratoriu preferențial pe care SUA îl dă cetățenilor cubanezi, exprimat prin politica picior uscat-picior ud, Legea de Acomodare Cubaneză și Programul de Parole pentru Medicii Cubanezi; să se pună capăt transmisiilor de radio și TV ilegale și încercărilor de folosire a tehnologiilor informatice și comunicațiilor cu scopuri politice contra Cubei; și să fie eliminate programele subversive care promovează schimbări în ordinea noastră internă unde numai cubanezii sunt îndreptățiți să decidă.

CUBAVSBLOQEO: Deși s-a avansat în domeniul politico-diplomatic, în cooperarea și dialogul pe teme de interes bilateral și multilateral între Cuba și Statele Unite, așa cum bine spuneți, blocada continuă să fie una dintre temele în suspensie de rezolvat, cu puternice accente în Congresul SUA pro și contra eliminării. Ce ar trebui să facă Cuba pentru a accelera dezarticularea acestei politici și ce-i revine de făcut guvernului Statelor Unite?

JOSEFINA VIDAL: În Cuba nu există măsuri discriminatorii față de societățile americane, care pot participa la oportunitățile de afaceri pe care le oferă țara, în aceleași condiții ca și altele din alte țări. În acest sens, Cuba a folosit spațiile limitate care s-au creat, ca rezultat al adoptării de guvernul președintelui Obama, a unui grup de măsuri pentru modificarea aplicării unor aspecte ale blocadei. Dar pașii făcuți de SUA în acest domeniu, deși pozitivi, sunt încă insuficienți. Legile blocadei și zecile de restricții derivate din această politică rămân în vigoare și îngreunează chiar și implementarea măsurilor deja aprobate.

Președintele Statelor Unite poate face încă uz larg de prerogativele sale aexecutive pentru a modifica alte reguli ale blocadei și să aduă în acest fel o importantă contribuție la dezarticularea blocadei. Si, desigur, pentru a îngropa definitiv această politică și să se avanseze spre normalizarea relațiilor economico-comerciale, va fi necessar ca Congresul să voteze în favoarea ridicării blocadei. Mai târziu, pentru a putea avea legături economice într-adevăr normale, se vor impune noi pași de făcut de către SUA, cum este acordarea unui tratament preferențial Cubei în comerț, cu statutul de clauza națiunii celei mai favorizate, și revizuirea legilor care stabilesc tarifele ridicate la intrarea produselor cubaneze pe piața americană. După cum se vede, au mai rămas destule de făcut.

CUBAVSBLOQEO: Ce părere aveți de campania mobilizatoare de a vota contra blocadei pe site web www.cubavsbloqueo.cu la care i s-a asociat eticheta #YoVotoVsBloqueo?

Josefina Vidal: Mi se pare o excelentă inițiativă, pentru a vizualiza cu exemple concrete că blocada este în vigoare și cu efectele ei nocive. Trebuie continuată conștientizarea populației cubaneze și restul lumii care, în pofida restabilirii relațiilor diplomatice și a progreselor obținute în acest domeniu și în cooperarea pe teme de interes mutual, realitatea este că blocada economică, comercială și financiară a Statelor Unite persistă, continuă să provoace daune Cubei și poporului ei, și afectează relațiile noastre cu alte țări din cauza caracterului ei extrateritorial și, chiar interesele oamenilor de afaceri americani.

A fost o idee bună activarea site-ului www.cubavsbloqueo.cu o funcție pentru ca persoanele să-și exercite votul contra blocadei, precum și eticheta #YoVotoVsBloqueo pentru a face cunoscute mesajele noastre despre această temă importantă pe platforma Twitter. Merită să fie răspândire mai amplu.

CUBAVSBLOQEO: În decembrie 2015 ați creat un cont pe Twitter care a avut foarte repede adepți al căror număr crește zi de zi, în special din publicul american. Sunteți frecvent citată de mediile de presă cubaneze și internaționale. Ce v-a determinat să explorați această nouă platformă de comunicare digitală? Considerați posibil ca prin aceste mijloace să interveniți prin informare și argumentații în relațiile Cuba-Statele Unite?

Josefina Vidal: În aceste timpuri comunicarea devine tot mai importantă pentru orice tip de activitate, inclusiv în domeniul politicii externe, unde este esențial să transmiți unui public cât mai larg posibil poziția Cubei. În ziua de astăzi nimeni nu trebuie să ignore importanța de a fi prezent pe rețelele sociale, prin care tot mai multe persoane se informează. Și MINREX s-a incorporat tot mai mult în aceste spații. Astfel că, la fel ca alți funcționari și diplomați cubanezi, și eu am înțeles utilitatea folosirii acestei platforme ca o cale efectivă de a contribui la transmiterea mesajelor și a adevărului Cubei către publicul cubanez, american și din alte țări, în special în ceea ce privește relațiile cu SUA, inclusiv blocada și efectele ei nocive.

CUBAVSBLOQEO: Încheidu-și mandatul prezidențial, Barack Obama va duce cu sine meritul de a fi fost președintele american care a impulsionat restabilirea relațiilor diplomatice dintre Cuba și Statele Unite. Pe lângă anunțarea și măsurile limitate începând cu 17 decembrie 2014, ce ar mai putea face înainte de a pleca de la Casa Albă?

Josefina Vidal: Ar putea adopta măsuri noi, făcând uz de prerogativele prezidențiale executive, pentru a modifica alte aspecte ale blocadei. De exemplu, ar putea să autorizeze mai multe exporturi spre Cuba și importuri de produse cubaneze, să permită investiții americane în Cuba și să facă progrese pentru normalizarea relațiilor financiare dintre cele două țări, ca autorizarea deschiderii de conturi ale băncilor cubaneze la entități financiare ale SUA. De asemenea, ar putea să pună capăt politicii migratorii preferențiale față de cetățenii cubanezi și să realizeze acțiuni efective pentru eliminarea programelor subversive contra Cubei.

CUBAVSBLOQEO: Și după Obama?

Josefina Vidal: După Obama, sperăm ca oricine va ocupa Casa Albă, să adopte o politică care să reflecte consensul opiniei publice americane, inclusiv a emigrației cubaneze din această țară, care este în favoarea ameliorării relațiilor cu Cuba.

Independent de ceea ce se va întâmpla în Statele Unite după alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, Cuba va continua planurile sale, cu sprijinul imensei majorități a poporului său și a altor națiuni din lume care resping măsurile unilaterale și coercitive cum este blocada, și recunosc prestigiul câștigat de țara noastră ca urmare a rezistenței, demnității și contribuției la menținerea păcii, stabilității și dezvoltării multor țări.

(Cubavsbloqueo)

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 6741 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *