Președintele Barack Obama a asigurat că deși persistă multe diferențe, guvernul Statelor Unite recunoaște rezultatele obținute de țara naostră în materie de sănătate și educațe, și a afirmat că viitorul Cubei va fi decis de cubanezi și de nimeni altcineva.

El a mai spus că după peste cinci decenii, transformările în relațiile dintre cele două țări nu se vor petrece de pe o zi pe alta, pentru că sunt multe diferențe în concepții despre democrație și drepturi ale omului. Timp de peste o jumătate de secol era inimaginabil să vezi un președinte al Statelor Unite aici, dar astăzi este o nouă zi.

Barack Obama la conferința de presă. Havana, Cuba, 21 martie 2016. Foto: Juvenal Balan

Barack Obama la conferința de presă. Havana, Cuba, 21 martie 2016. Foto: Juvenal Balan

În intervenția sa a mai adus un omagiu unui soldat american care a căzut în luptă și căruia i-a dedicat un gând și o rugăciune.

Obama a spus că a venit însoțit de soția sa și de fiice pentru că dorea să le arate frumusețea Cubei și a cubanezilor. A mulțumit pentru primirea ce i-a fost făcută de oameni în Havana Veche și a subliniat că vizita la Catedrală i-a permis să-i cunoască atributele.

De asemenea a spus că delegația numeroasă care-l însoțește demonstrează interesul ambelor țări de a continua pe drumul restabilirii relațiilor și a adăugat că vizita este importantă pentru ambele țări, că se caută mai multe opțiuni de schimburi reciproce și apropiere. De asemenea a mulțumit pentru spiritul de deschidere arătat de cubanezi.

Președintele Statelor Untie a spus că guvernul său își asumă cu plăcere orice dialog constructiv, chiar și când se vorbește despre diferențe, pe baza respectului reciproc și în mod sincer.

A mai adăugat că putem progresa în domenii pe care le avem în comun, pentru asta trebuie să avansăm în deschiderea de posibilități pentru ca americanii să poată veni în Cuba, pentru a amplifica comerțul.

A făcut aluzie la măsurile recente luate de Guvernul său și a manifestat că agreează disponibilitatea Cubei de a elimina impozitul pe dólar. De asemenea a menționat noile acorduri care s-ar putea semna în domeniul Agriculturii și a reiterat că Administrația sa continuă să ceară Congresului să ridice blocada.

Barack Obama s-a referit la eforturile făcute de Guvernul său pentru a extinde conexiunea la internet a Cubei, precum și creșterea schimburilor educaționale, culturale și sportive.

De asemenea, președintele Statelor Untie i-a felicitat pe medicii cubanezi pentru abnegația lor în combaterea epidemiei de ebola și a scos în evidență munca comună a brigăzilor din țara sa și a noastră în confruntarea cu alte boli în Africa și Haiti.

A mai spus că vom continua să lucrăm împreună pentru a face față unor boli ca zika și alte provocări cu care se confruntă regiunea, cum ar fi schimbările climatice. De asemenea a asigurat că am putea lucra coordonat în domenii de siguranță națională cum este combaterea traficului de droguri. El a scos în evidență sprijinul oferit de Cuba la procesul de pace din Columbia.

În încheiere, Barack Obama a reiterat mulțumirile sale pentru primire și a asigurat că vom continua să avansăm în procesul de restabilire a relațiilor. Și cum se spune în Cuba, ”să mergem înainte”. În pofida diferențelor, dacă vom merge pe acest drum vom putea oferi un viitor mai bun ambelor noastre popoare.

Preluare după Redaccion Nacional (http://www.granma.cu/)

Articol scris de Redactia

Vizualizari: 1719 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *