Articole recente

Pertidul Socialist Român este membru fondator al Partidului Stînga Europeană (PSE).   Sprijinim inițiativa președintelui  PSE Heinz Bierbaum

 

Pentru crearea serviciilor publice europene

Poziția Partidului Stînga Europeană

Criza provocată de Covid 19 este una planetară, și nu se știe cînd se va termina. Ea provoacă deja drame umane considerabile cauzate de starea de degradare masivă a sistemelor de sănătate și de agravarea inegalităților din societățile noastre. Chiar dacă toți putem fi afectați de criză, ea nu ne afectează pe toți la fel ; criza este un revelator teribil al nedreptăților sociale.

Pentru prima oară în istorie lumea s-ar putea organiza pentru a răspunde pandemiei în funcție de cunoștințele acumulate despre circulația virusului. Din păcate nu o face. Fiecare țară încearcă să își adapteze politicile publice în funcție de mijloacele de care dispune și de strategiile proprii.

Pentru prima oară în istorie oamenii pot vedea la o scară globală incompetența statelor care apără liberalismul și a căror politică este de a păstra cu orice preț sistemul actual continuînd cu privatizările care i-au redus eficacitatea la vreme de pandemie.

Începe să se exprime o mare mânie.

Prelungirea carantinei, lipsa de echipamente, contradicțiile din abordările epidemiologice: toate aceste tulburări duc la pierderi de vieți și la tragedii umane. Muncitorii care acționează zi și noapte pentru a asigura continuitatea activităților vitale pentru societate sunt deseori expuși fără echipamente de protecție suficiente. Cauza fiind economisirile făcute anterior în gestionarea stocurilor strategice și reducerea drastică a resurselor alocate sănătății.

Pe de altă parte lucrătorii care trebuie să asigure producția unor lucruri neesențiale sunt amenințați cu șomajul și tăierea salariilor. Devine vădită criza socială rezultată din uriașa criză economică ce va veni.

PSE este de partea cetățenilor europeni care suferă de acest dezastru. El a denunțat întotdeauna falimentul acestei întreceri frenetice pentru profit, iar dincolo de criza actuală de sănătate teribilă, condamnă reculul civilizațional ce ne amenință.

PSE propune transformări profunde pentru îmbunătățirea vieții populației. El  consideră că pe lîngă consolidarea sistemelor naționale de sănătate este necesară și promovarea unui statut real pentru profesioniștii din sănătate. Pentru a nu ne afla în aceeași situație de neputință în fața riscurilor viitoare.

Dar, mai important, PSE  consideră că este imperativ să se creeze servicii publice europene, eficiente și coordonate cu restul lumii. Aceste servicii publice europene vor fi finanțate pe măsura necesităților pe baza unei fiscalități europene mai juste, care să taxeze mai mult pe cei bogați și profiturile rezultate din capital.

PSE cere tuturor statelor europene și tuturor structurilor din UE ca aceste servicii publice să se înființeze cît mai repede, pentru a răspunde consecințelor previzibile ale crizei actuale și viitoarelor crize la nivel supranațional care cu siguranță vor urma.

Crearea și activitatea acestor servicii va fi supravegheată de de un Observator European al serviciilor publice.

 

Bruxelles, 6 aprilie 2020

 

Heinz Bierbaum, Președintele PSE

 

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 2282 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *