22.12.2020  . Despre alegerile parlamentare din Caracas, Venezuela

My message to France and Europe is that we will make sure Venezuela won’t witness the rise of another Pinochet. And we will do it the democratic way. “ Nicolas Maduro.

În data de 6 Decembrie au avut loc alegerile parlamentare în Venezuela, motiv pentru care, timp de o săptămână am participat ca observator internațional în Venezuela. După un îndelungat proces de selecție, am fost  invitată de  Consiliul Național Electoral (CNE) la alegerile parlamentare. În același timp, sunt student doctorand la Facultatea de Filosofie a Universității din București și membră în Diem25 Romania. Alături de mine în Venezuela au fost prezenți patru persoane- prieteni ai cauzei Venezuelene.

Prin urmare, consider necesar să prezint trei puncte importante ale călătoriei mele în Venezuela.

Un prim punct este prezentarea socială si economică a Venezuelei. Spre deosebire de alte state sud-americane, Venezuela dispune de mari rezerve de petrol (fiind al cincilea producător de petrol pe plan mondial) și gaze naturale, astfel că după descoperirea petrolului la începutul secolului al XX-lea, Venezuela a devenit dintr-o țară subdezvoltată exportatoare de produse agricole (cafea și cacao), o țară cu posibilități financiare pentru dezvoltare.  Din acest punct de vedere, dacă America nu ar  impune sancțiuni Venezuelei, aceasta țară ar putea să aibă o economie înfloritoare.  Există două clase sociale în Venezuela: bogați și săraci (normali). Clasa de mijloc nu există. Salariul în Venezuela este de 2 dolari – la piața neagră –  dar persoanele normale ( sărace) primesc de la stat alimente, chiria nu se plătește, iar metroul și linile de transport sunt  gratuite. Oamenii din Venezuela sunt foarte prietenoși și deschiși în discuții despre politică și economie.

Al doilea punct important este sistemul de vot. După terminarea alegerilor, în Europa diverse  publicații au declarat că votul a fost fraudat.  Din punctul meu de vedere, o asemenea declarație are nevoie de un temei justificat, ceea ce nu se poate vorbi în cazul Europei, care nu și-a trimis observatori în Venezuela. În consecință,  fără un temei justificat, ipoteza lor de lucru este  falsă.  Votul electronic pe care îl utilizează Venezuela este unul unic care  elimină suspiciunile de fraudă. Sistemul de vot este unic și electronic (bine pus la punct), iar acest sistem asigura faptul că cei care candidează sunt aleși de către poporul venezuelean.

La intrarea in secțiile de votare, cetățenii sunt supuși biosecurizării –pentru a elimina eventualele îmbolnăviri cu Covid19, apoi sunt verificați după actul de identitate. Numărul actului de identitate este adăugat în aparat  iar pe baza acestuia, cetățenii sunt identificați prin atingerea ecranului aparatului (prin amprentă). După identificare, cetățeanul merge la mașina electronică de vot. Aceasta poate vota prin atingerea cu degetul (touch) a ecranului. Evident că alegătorul  poate vota atât partidele de la putere, cât  și pe cele din opoziție.  După exercitarea votului, cetățenii primesc o chitanță pe care o adaugă în urnă, iar apoi merg să semneze și să confirme faptul că au votat la acea secție de votare. Din punctul  meu de vedere, acest sistem este foarte bine gândit deoarece votul este atât electronic, cât și printat fizic. Votul printat pe hârtie este numărat de opoziție pentru a nu exista fraude. Adică partidele au dreptul să își facă numărătoarea paralelă.

Personal, sunt încântată de acest sistem de vot și consider că ar trebui implementat atât în  Europa cât și în România pentru ca ar elimina frauda și votul persoanelor inexistente în teritoriul respectiv.

Al treilea punct este legat de Pandemia Covid19. Oare a  influențat pandemia ieșirea la vot a cetățenilor?

Sistemul de biosecuritate din cadrul CNE a fost bine pus la punct, atât observatorii internaționali , cât si cetățenii au beneficiat de dezinfectarea  mâinilor, cât și de măști. În Venezuela nu sunt foarte multe cazuri de Covid19, dar este posibil ca teama de infectare să fi influențat ieșirea cetățenilor la vot. A fost o prezență de peste 31 % – cu un procent mai puțin ca în România –  iar câstigător a iesit Partidul PSUV cu peste 67% din voturi. Partidul PSUV. Partidul Socialist Unit al Venezuelei (în spaniolă: Partido Socialista Unido de Venezuela, PSUV) este un partid politic socialist din Venezuela care a rezultat din fuziunea unora dintre forțele politice și sociale care susțin Revoluția Bolivariană condusă de fostul  președintele Hugo Chávez. Este cel mai mare partid politic din Venezuela și al 10-lea ca mărime din lume, cu peste 7 milioane de membri activi începând cu 2014. Ceea ce am observat este faptul că femeile sunt privilegiate în ceea ce privește candidatura din partea unui partid.

Prin urmare, sistemul de vot venezuelean este democratic. Votul este secret, direct și universal. Venezuela este o țară cu foarte mult potențial cultural , economic și social.

  Cerasela Georgiana- Nițu (membră în  DiEM25 România)

Articol scris de Cerasela Georgiana Nitu

Vizualizari: 6450 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *