Nu numai în România sunt alegeri parlamentare pe 5 decembrie, ci și în Venezuela. Primim de la Florin Platon:

Democrația înseamnă realizarea unui dialog între toate forțele politice în virtutea reprezentării cetățenilor și bunăstării acestora. Înseamnă respectarea deciziilor luate prin majoritate, dar și respect pentru opiniile minoritare. Forțele politice care prin comportamentul lor trădează aceste principii, care acționează împotriva deciziilor democratice ale majorității sau împotriva stabilității și bunăstării sociale sunt actori politici nedemocratici, promotori ai totalitarismului și fascismului.

Pentru realizarea acestei cooperări democratice, în Venezuela, din septembrie 2019, funcționează o masă de dialog național – mecanism de dezbatere și conciliere deschis tuturor forțelor politice și la care participă toate sectoarele reprezentative ale societății venezuelene.

În sensul acestei concilieri, pe 31 august 2020, președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a emis o grațiere prezidențială pentru peste o sută de persoane, membri ai unor partide din opoziție, implicați în fapte penale împotriva stabilității Venezuelei. Aceștia erau urmăriți penal pentru infracțiuni precum – tentativă de asasinat, însușirea proprietății publice, violență și instigare la ură, printre altele.

Grațierea prezidențială, cea mai extinsă grațiere acordată din 2007, repune în drepturile politice persoanele vizate și le permite acestora să participe în alegerile legislative ale Venezuelei, din decembrie anul acesta. Aceste măsuri vin în completarea numeroaselor beneficii acordate activiștilor opoziției, la recomandarea Comisiei Naționale Venezuele pentru Adevăr, Justiție și Pace.

Aceste demers al președintelui Nicolas Maduro, pentru reconciliere politică, cheamă toate forțele politice, atât de la putere, cât și din opoziție, de a acționa numai prin modalități pașnice și democratice în exercitarea acțiunilor lor politice. Este un apel repetat sistematic de președintele Maduro, în ultimii 6 ani, pentru asigurarea stabilității și democrației în Venezuela.

La acest moment, alegerile legislative din Venezuela sunt așteptate cu interes atât în țară cât și internațional, iar pregătirile avansează normal. Perioada de înregistrare a candidaților a fost prelungită, numeroase organizații și partide politice înregistrându-și candidații. Au fost trimise invitații către numeroase instituții internaționale, inclusiv către Organizația Națiunilor Unite și Uniunii Europene, pentru a trimite misiuni de monitorizare și audit.

Peste 20 de milioane de venezueleni sunt așteptați la vot pe 6 decembrie. Venezuela este una dintre puținele țări la nivel mondial, care folosesc un sistem automatizat de vot, care permite prevenirea neregulilor în procesul de vot. De asemenea, alegerile au loc și în contextul unei ample campanii naționale de limitare și prevenire a COVID-19, cu respectarea strictă a protocoalelor sanitare.

Aceste alegeri au loc și pe fondul ingerenței repetate a SUA în treburile interne și suverane ale Venezuelei. Administrația Trump a amenințat cu acțiuni militare, încercând să intimideze și să saboteze procesul electoral din Venezuela, provocare pe care Venezuela a denunțat-o în mod repetat în fața comunității internaționale. De asemenea, administrația Trump a boicotat procesele de dialog din Oslo, Barbados și Republica Dominicană, pentru a-și perpetua politica de sancțiuni, măsuri coercitive și agresiunea împotriva Venezuelei, cu scopul răsturnării guvernului Venezuelean ales democratic și instaurarea unui guvern clientelar.

Aceste alegeri sunt o nouă demonstrație în fața comunității internaționale, a determinării democrației Venezuelene și a președintelui ales Nicolas Maduro de a realiza pacea politică și reconcilierea între toate sectoarele societății, prin mijloace constituționale, pașnice și democratice.

Florin Platon

 

 

 

Articol scris de Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu

Gheorghiță Zbăganu este doctor în matematică, profesor universitar, membru în Biroul Executiv al Partidului Socialist Român.

Vizualizari: 1639 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *