Pentru SYRIZA ziua de 18 mai a marcat o victorie electorală importantă înaintea alegerilor europene

Pentru SYRIZA ziua de 18 mai a marcat o victorie electorală importantă înaintea alegerilor europene

Duminica trecută în Grecia s-au ținut alegerile locale care au marcat un avans important al SYRIZA, formațiunea stângii radicale condusă de Alexis Tsipras.

Aflată la cel mai important test electoral din 2012 încoacea, SYRIZA a obținut la votul popular 17.7%, mult peste scorul de 5% pe care l-a reușit în 2010. Pe primul loc s-a situat partidul Noua Democrație (ND), cu 26.3%. Fostul partid-fanion al stângii din Grecia, PASOK, a ieșit al treilea cu 16.2%. PASOK a pierdut mai mult de jumătate din locurile din consiliile locale obținute în 2010.

Și Partidul Comunist Grec (KKE) a pierdut câteva procente, dar a rămas o forță importantă, cu 8,8% susținere populară, chiar înaintea partidului de extremă dreapta „Zori Aurii”.

Deși aparent distanța dintre Noua Democrație și SYRIZA la votul popular e destul de mare, alegerile au fost percepute drept o mare victorie pentru SYRIZA care a înregistrat, practic, cel mai mare avans electoral față de 2010 (mai mare chiar decât al „Zorilor Aurii”, care în 2010 nu au contat). Fiind o formațiune politică încă tânără SYRIZA nu e reprezentată prea bine în teritoriu, mai ales în insulele din Marea Egee, unde sunt încă dominante partidele tradiționale grecești (ND, PASOK și KKE). SYRIZA a câștigat însă cel mai mare număr de locuri în consiliul regional al regiunii Attica (regiunea Atenei) și poate forma o eventuală coaliție a stângii. De asemenea, candidatul SYRIZA conduce în lupta pentru primăria Atenei.

Duminică 25 mai, odată cu alegerile europene, va avea loc și turul 2 de scrutin al alegerilor locale care va decide primarii.

***

Zilele acestea au început și alegerile pentru Parlamentul European. Primele țări care au votat deja sunt Olanda și Marea Britanie. Deși rezultatele finale vor fi anunțate abia duminică seara, la ora terminării alegerilor în restul țărilor europene, exit-poll-urile olandeze au furnizat o uriașă surpriză (pozitivă): partidul extremist al lui Geert Wilders, care pornea favorit, se pare că nu a obținut decât în jur de 12%, ceea ce înseamnă că nu va mai avea decât cel mult 3 locuri în Parlamentul European, în scădere față de 4, câte a avut până acum. Tot de 3 locuri va dispune și Partidul Socialist Olandez, numai că în cazul PS vorbim de o creștere. Alături de SYRIZA, PS se aliniază mereu la grupul Stângii Unite din Parlamentul European, GUE/NGL.

În privința Marii Britanii, nici o estimare nu va fi publicată până duminică seara, dar favorit este partidul eurosceptic UKIP, urmat de Partidul Laburist.

Articol scris de Adrian Sandu

Vizualizari: 1600 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *