Articole recente

 

A scrie istorie este atributul istoricului de profesie. De-a lungul timpului au fost numeroși, de la o epocă la alta, cei care s-au îndeletnicit cu reconstituirea ca imagine a istoriei ca realitate de la vechii greci Homer și Tucidide la francezul Guizot, românii Xenopol și Dimitrie Onciul sau marele savant Nicolae Iorga până la pleiada multicoloră, ca și concepție, a istoricilor contemporani.

A face istorie este fluxul neîntrerupt al multiplelor activități pe care le realizează omul și care compun istoria ca realitate în devenirea ei continuă. Este, altfel spus, atributul omului în interacțiunea sa continuă cu natura. Dar… ce să vedeți? O cunoscută realizatoare de la Antena 3 a găsit de cuviință să afirme, nici mai mult, nici mai puțin, că… un pui de rinocer a scris și el istorie (Previziuni, 25.04.2019, ora 9:53). O felicităm amical pentru o asemenea descperire transformată într-o știre de senzație. O fi obținut și un rating deosebit?

 

N.B. Frecvența cu care sunt folosite eronat expresiile a face istorie și a scrie istorie este însă deosebit de mare. De unde și nevoia noastră de a interveni public pe această temă (M.B.)

Articol scris de conf. univ. dr. Marin Badea

Vizualizari: 8349 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *