psrSe împlinesc pe 9 mai a.c. 140 de ani de când sub Cupola în care îşi desfăşurau activitatea parlamentarii români şi-a făcut apariţia Mihail Kogălniceanu în calitatea sa de ministru al Afacerilor Externe. Fusese invitat să informeze forul legislativ suprem al ţării cu privire la situaţia României în contextul desfăşurării războiului dintre Poarta Otomană şi Rusia ţaristă ale cărei trupe, pentru a ajunge să se confrunte cu cele turceşti la sudul Dunării, trecuseră prin România începând cu data de 12 aprilie. O situaţie în care de pe maul drept al Dunării şi chiar de pe cursul însuşi al marelui fluviu, România a fost atacată de unităţi şi vase militare turceşti, având de suferit îndeosebi oraşele Olteniţa, Giurgiu, Corabia etc. Partea română a răspuns recurgând la folosirea tunurilor din dotare produse de firma germană Krupp astfel că, practic, forţarea Dunării de către armatele ruseşti s-a realizat sub „acoperirea cu foc” a armatei române.

          Pornind de la asemenea fapte şi de la iniţiativele politico-diplomatice pe care le iniţiase şeful diplomaţiei de la Bucureşti, Mihail Kogălniceanu a exclamat concluziv: „În stare de război, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi; suntem naţiune de sine stătătoare; … suntem naţiune liberă şi independentă”. Camera Deputaţilor a doptat imediat un document proclamând independenţa României, susţinută şi de Senat.

          Peste aproape şapte decenii într-o zi de 9 mai se semna capitularea Germaniei naziste împotriva căreia începând din noaptea de 23/24 august 1944 acţionase şi Armata română cu o jertfă umană de peste 170.000 de morţi şi răniţi. O asemenea realitate istorică nu putea să nu fie alăturată, ca imagine şi mesaj istoric, de ceea ce reprezenta proclamarea independenţei la 9 mai 1877, care avea să fie recunoscută şi în planul relaţiilor internaţionale. De unde şi întrebarea absolut legitimă: din ce motive ziua independenţei noastre naţionale, oficial, nu mai există fiind substituită efectiv de „Ziua Europei”?

Conf. univ. dr. Marin BADEA

 

Articol scris de conf. univ. dr. Marin Badea

Vizualizari: 3884 ,

Comentariile sunt suspendate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *